Astăzi, 06 noiembrie, a.c., am avut deosebita onoare de a fi gazdele stagiarilor Cursului Superior Internaţional, organizat de către Jandarmeria Română sub comanda domnului Locotenet colonel Alin Padină. La sediul Prefecturii Vrancea, în prezenţa Prefectului Judeţului Vrancea, domnul Ionel Florin Sorin Hornea, a Vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, domnul Dănuţ Cristian şi a şefilor structurilor Ministerului Afacerilor Interne din judeţul Vrancea, a avut loc festivitatea de primire a invitaţilor, unde a fost intonat Imnul de Stat al României şi au fost făcute scurte prezentări ale judeţului Vrancea precum şi a principalelor atribuţii ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vrancea.
După frumoasa primire din parte oficialităţilor judeţului Vrancea, au urmat scurte vizite în municipiul Focşani precum şi în judeţul Vrancea, unde au fost prezentate monumentele cu o înaltă încărcătură istorică.
La final, domnul Chef d`escadron Mathieu Abellard, adjunctul Comandantului Cursului Superior, ne-a transmis că este foarte încântat de ceea ce a găsit în România şi că în urma prezentărilor făcute a înțeles că ţinutul Vrancei este foarte implicat în Istoria României. De asemenea, anul acesta în Franţa se celebrează încheierea Primului Război Mondial şi este interesat să viziteze monumentele istorice din Primul Război Mondial.
Anul acesta, Cursul Superior Internaţional numără 11 stagiari proveniţi din 8 țări străine şi România, astfel: Franţa, Palestina, Iordania, Madagascar, Djibouti, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova.
Cursul Superior Internaţional are ca scop dezvoltarea carierei şi este destinat ofițerilor din structurile de securitate internă şi de apărare din România şi alte state, în vederea participării, în cadrul statelor majore internaţionale, la misiuni de menținere a păcii sub mandat O.N.U.
Cursul se organizează şi se desfăşoară anual la Şcoala de Aplicaţie pentru Ofiţeri Jandarmi Bucureşti.
Limba de predare a cursului este franceza sau engleza, în funcţie de nevoile de pregătire şi priorităţile identificate pe plan internaţional.
Inaugurat încă din anul 2003, CSI a asigurat pregătirea a peste 200 de ofiţeri stagiari, din zeci de ţări ale lumii. El a fost rodul colaborării româno-franceze. Acest demers comun s-a dovedit o excelentă cale de pregătire intensă şi specializare a cadrelor, prin conceperea şi perfecţionarea modelelor de structură operativă şi acţiune. Şcoala de Aplicaţie “Mihai Viteazul” e integrată în Organizaţia Internaţională a Francofoniei. Iar din anul 2015 CSI a căpătat şi recunoaşterea Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Diplomele cu însemnele Şcolii de la Roşu le oferă cursanţilor dreptul de a participa la misiuni internaţionale de menţinere a păcii, sau să ocupe funcţii specifice de stat-major, sub egida acestui organism mondial.
Jandarmeria Vrancea
Sursa foto: Facebook-Institutia Prefectului Vrancea