Medicul veterinar Luigi Munteanu şi-a recunoscut vinovăţia în dosarul în care a fost cercetat pentru delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. El a încheiat în acest sens un acord de recunoaştere a vinovăţiei și a primit o pedeapsă de 1 an şi 8 luni de închisoare, conform unei hotărâri a Judecătoriei Focşani.
“(…) admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea cu inculpatul Munteanu Luigi Romeu, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (…) stabileşte în sarcina inculpatului Munteanu Luigi Romeu pedepsele de: -1 an şi 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare (…) 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată (…) stabileşte pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 6 luni închisoare, la care adaugă o treime din totalul celeilalte pedepse aplicate, inculpatului urmând a se i se stabili în final pedeapsa de 1 an şi 8 luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 al. 1 lit. a şi b C. pen. (…) amână aplicarea pedepsei închisorii pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, (…), care curge de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri (…)”, se arată în hotărârea dată de magistraţii de la Judecătoria Focşani.
Magistraţii l-au mai obligat pe medicul veterinar să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. “(…) atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere şi ale săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere. (…) obligă inculpatul la plata sumei de 1100 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. (…). Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se mai arată în hotărârea instanţei de judecată.
Subvenții pentru pășune și animale
Ancheta în acest dosar a început în anul 2015, atunci când zeci de persoane din comuna Gura Caliţei au fost audiate în cadrul unui dosar complex, care viza persoane ce ar fi fraudat fonduri europene primite prin APIA. Una dintre persoanele vizate era chiar medicul veterinar Luigi Munteanu, fost șef al DSVSA, iar pe atunci preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Animale „Caliţa”, din Gura Caliţei, care ar fi concesionat peste 500 de hectare de păşune pe raza comunei amintite. Contractul de concesiune s-ar fi încheiat în data de 7 iunie 2010 şi avea o valabilitate de cinci ani.
Deşi scopul contractului solicitat şi obţinut de Asociaţia Crescătorilor de Animale „Calița” era acela de a asigura condiții optime pentru pășunatul animalelor, existau voci care au suşţinut că asociaţia ar fi reprezentat doar un paravan şi că scopul ar fi fost acela de a pune mâna pe banii APIA. În schimbul acestor bani, asociaţa s-ar fi obligat să execute lucrări de igienizare și curățare a pășunilor de arbuști, mărăcini, etc.
Conform informaţiilor obţinute de jurnalişti la momentul acţiunii, în total, în perioada 2010-2014, asociația condusă de medicul veterinar Munteanu ar fi primit doar pentru pășune peste 3,8 milioane lei. Cei mai mulți bani ar fi fost primiți în 2012, peste 920 mii lei. Asociația ar fi primit și subvenții pentru animalele membrilor. În total, peste 2,2 milioane lei, în perioada 2011-2014, în funcție de animalele înscrise. Problemele ar fi apărut de la momentul în care asociația a întocmit situațiile de lucrări executate la pășune, numărul de oameni care au lucrat, numărul de zile lucrate de fiecare persoană și sumele de bani ce ar fi fost alocate fiecăruia dintre cei aflați pe statele de plată ale asociației. Anchetatorii spuneau la momentul efectuării audierilor că oamenii ar fi primit o sumă de bani pentru munca prestată, dar în documente suma alocată acestora ar fi fost mult mai mare, chiar dublă. În unele cazuri, potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, semnăturile ar fi fost falsificate.
La momentul declanşării anchetei, medicul veterinar Luigi Munteanu, președintele Asociației Crescătorilor de Animale „Calița”, nu știa de ce sunt audiați oamenii care au lucrat cu ziua pentru asociația pe care o conducea. „Nu știu nimic despre nicio audiere, nu m-a anunțat nimeni de nicio reclamație și nu pot comenta oficial despre acestă situație“, spunea atunci medicul veterinar Luigi Munteanu. El susținea că toate documentele cu privire la plățile făcute către zilieri au fost trimise la ITM și Finanțe și ar fi respectat toate prevederile legale conform legii zilierilor.
Medicul veterinar mai susținea, la vremea respectivă, că eventualele diferențe ce ar fi apărut între sumele încasate de oameni și cele înregistrate ar fi putut proveni din impozitele și contribuțiile plătite pentru zilieri, ori hrana și apa asigurate pe durata zilei de muncă.
Fereasca Dumnezeu !