Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Rubrica de nutriție. Beneficiile consumului de alimente fermentate

Fermentația este un proces folosit pentru a produce unele dintre alimentele și băuturile noastre preferate – lucruri cum ar fi vinul, berea, brânza, ciocolata, murăturile sau iaurtul, de exemplu. De-a lungul istoriei, alimentele fermentate au oferit strămoșilor noștri opțiunea de a prelungi prospețimea produselor și a laptelui pe care le aveau la dispoziție în diferite anotimpuri.

De ce sunt alimentele fermentate bune pentru noi? Consumul de alimente fermentate (sau „cultivate”) este cel mai convenabil mod de a obține o doză zilnică de bacterii probiotice benefice. Unele dintre multele modalități prin care alimentele fermentate sprijină sănătatea generală includ îmbunătățirea funcției digestive și cognitive, stimularea imunității, tratarea bolii intestinale, ajutor la combaterea alergiilor și uciderea microbilor care cauzează probleme (precum candida).

Iată o listă cu cele mai consumate alimente fermentate din lume care ar putea face parte din dieta ta:

  1. Kefir: este un produs de lapte fermentat (cu ajutorul grăunțelor de kefir) care are un gust de iaurt proaspăt. Beneficiile consumul de Kefir includ furnizarea de niveluri ridicate de vitamina B12, calciu, magneziu, vitamina K2, biotină, folat, enzime și probiotice.
  2. Kombucha: este o băutură fermentată din ceai negru și zahăr (din diverse surse, cum ar fi zahăr din trestie, fructe sau miere). Acesta conține o colonie de bacterii și drojdie care este responsabilă pentru inițierea procesului de fermentație, odată combinată cu zahărul.
  3. Varza murată: este una dintre cele mai vechi alimente tradiționale, cu precădere în bucătăria europeana, rusă și chineză, de exemplu. Varza murată este bogată în vitamina A, vitamina C, vitaminele K și vitaminele B. Este, de asemenea, o bună sursă de fier, cupru, calciu, sodiu, mangan și magneziu.
  4. Castravetii murați: Nu credeai că murăturile au probiotice? Castravetii murați conțin vitamine și minerale, plus antioxidanți și bacterii probiotice prietenoase intestinului. Sunt murăturile cumpărate de magazin fermentate? De obicei nu. Cele mai multe muraturi cumpărate din magazin sunt făcute cu oțet, acest lucru nu duce la fermentația naturală. Murăturile fermentate trebuie făcute cu sare și apă.
  5. Miso: este creat prin fermentarea de soia, orz sau orez brun cu koji, un tip de ciuperci. Este un ingredient tradițional japonez în rețete, inclusiv supa miso.
  6. Tempeh: este un produs care este creat prin combinarea boabelor de soia cu un starter tempeh (care este un amestec de mucegai viu). După o zi sau două, devine un produs dens, cu aspect de brânză, care conține atât probiotice, cât și o doză mare de proteine. Tempeh este similar cu tofu, dar nu asa de spongioasă ci mai granulară.
  7. Natto: este o mâncare populară în Japonia, compusă din soia fermentată. Este uneori chiar mâncat la micul dejun în Japonia și în mod obișnuit combinat cu sos de soia, muștar de karashi și ceapă japoneză. După fermentație se dezvoltă un miros puternic, aromă profundă și textura lipicioasă, subțire (pe care nu o apreciază toată lumea).
  8. Kimchi: este un fel de mancare tradițională coreeană, care este făcut din legume, inclusiv varză, plus mirodenii ca ghimbir, usturoi și piper, și alte condimente.
  9. Brânză fermentată: este facută din lapte care nu a fost pasteurizat. Laptele de capră, laptele de oaie și laptele de vaci de tip A2 sunt deosebit de bogate în probiotice, printre care termophilus, bifudus, bulgaricus și acidophilus. Pentru a găsi adevărate brânzeturi fermentate, citiți eticheta ingredientelor și căutați brânză care NU a fost pasteurizată. Eticheta trebuie să indice că brânza este brută și a fost maturată timp de șase luni sau mai mult. Sau, mai simplu, mergeți la piață și luați brânză de burduf.
  10. Iaurt de casă: Consumul de iaurt a fost dovedit a fi asociat unui profil metabolic mai bun și unei tensiuni arteriale mai sănătoase. Iaurtul și kefirul sunt produse lactate unice, fiind unele dintre cele mai bune alimente probiotice pe care mulți oameni le consumă în mod regulat. Și ușor de făcut acasă. În timp ce alimentele fermentate au o mulțime de beneficii de oferit, consumul prea mare într-un timp prea scurt ar putea provoca probleme digestive cum ar fi balonare sau diaree. Dacă aveți un sistem digestiv sensibil, vă recomand să consumați o cantitate mai mică.

 

DAN OCHEȘELU – NUTRIȚIONIST

CABINET NUTRIȚIE – CLINICA TINEREȚII

0760.794.401

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?