Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Sute de metri cubi de lemn TĂIAT ILEGAL din pădurile administrate de ocoalele silvice Dumitrești și Focșani, în 2018

Operațiunea „Scutul Pădurii”, derulată de autoritățile vrâncene în 2018, a avut ca rezultat reducerea cu aproape o treime a infracțiunilor din pădurile județului, arată un raport al Inspectoratului Județean de Poliție Vrancea. Polițiștii susțin că, în primele nouă luni ale acestui an, au fost 201 infracțiuni sesizate, comparativ cu 287 în perioada similară a anului trecut. Se menționează că în aceată perioadă au fost aplicate 1446 sancțiuni contravenționale, cu o valoare de 1,7 milioane lei, fiind confiscată o cantitate de peste trei mii metri cubi de lemn, cu o valoare de 720 mii lei.

În urma acțiunilor, au fost indisponibilizate 11 mijloace de transport, 15 fierăstraie mecanice, 6 topoare, o căruță dar și alte bunuri. Raportul IPJ mai arată că din cele 44 de apeluri la numărul de urgență 112, referitoare la transporturi de material lemnos, au fost constatate 11 transporturi ilegale, pentru care s-au aplicate 13 sancțiuni contravenționale.

„Amplasarea corectă a dispozitivelor și coordonarea eficientă a acestora, chiar în condițiile lipsei de personal cu care se confruntă IPJ Vrancea, au condus la identificarea în flagrant a 177 infracțiuni prevăzute Codul Silvic”, arată raportul IPJ.

Au fost și probleme în această perioadă. Polițiștii menționează în raport „colaborarea deficitară cu personalul silvic din cadrul unor unități silvice care nu dau curs cu operativitate solicitărilor venite din partea organelor de poliție, cunoscându-se faptul că pentru orice constatare sau măsură de sancționare contravențională este necesar sprijinul de specialitate al personalului silvic”, dar și lipsa spațiilor de depozitare necesare pentru preluarea lemnelor confiscate în urma acțiunilor de control.

Raportul menționează că fondul forestier al județului are o suprafață de peste 180 mii hectare cu vegetație forestieră. Cea mai mare parte din pădurile județului este administrată de ocoale silvice private. Conform Direcției Silvice Vrancea, pădurarii statului mai administrează doar o suprafață de 50.404 hectare păduri de stat și asigură servicii silvice pentru o suprafață totală de 16.698 hectare, din care peste 14.500 hectare aparțin persoanelor fizice.

O situație de la Direcția Silvică menționează că cele mai multe probleme sunt la Ocolul Silvic Dumitrești. Pe cele peste 10 mii hectare de pădure din această zonă au fost 211 metri cubi de lemn tăiat ilegal, din care 106 metri cubi a fost justificat prin contravenții sau infracțiuni, iar 105 metri au fost imputați pădurarilor. Valoarea amenzilor aplicate a fost de opt mii lei. O altă zonă cu probleme este Ocolul Silvic Focșani, care administrează cea mai mare zonă cu pădure a Direcției Silvice Vrancea, respectiv peste 22 mii hectare. Aici au fost găsiți 134 metri cubi de lemn tăiat ilegal, din care a fost justificată prin contravenții sau infracțiuni doar o cantitate de 93 metri cubi. Au fost aplicate 33 de amenzi, cu o valoare de 30 mii lei.

 

Peste 14 hectare de pădure fără pază

Alături de pădurile păzite de pădurarii de stat sau de cei ai ocoalelor silvice private, mai sunt suprafețe foarte mari care nu au fost preluate în pază după ce le-au fost retrocedate foștilor proprietari. Situația acestor suprafețe este monitorizată de Garda Forestieră Focșani.

Un raport prezentat la ultimul Colegiu Prefectural menționează că, doar în Vrancea, sunt peste 14 mii hectare de pădure neadministrată. Adică pădure nepăzită, la discreția toporatorilor. Conducerea Gărzii Forestiere arată că după modificarea Codului Silvic, în 2017, au fost dispuse toate măsurile pentru identificarea și preluarea în pază de către ocoalele silvice și a acestor suprafețe. În prima etapă, inspectorul șef al Gărzii Forestiere a emis decizii de nominalizare a ocoalelor silvice care sunt obligate să asigure servicii silvice pentru suprafețele de maximum 30 hectare pentru care nu sunt asigurate servicii silvice, iar proprietarii nu pot fi identificație sau pentru care proprietarii au decedat și nu s-a realizat dezbaterea succesorală.

La nivelul județului Vrancea a fost identificată o suprafață totală de peste 10743 hectare, din care se asigurau servicii silvice prin acte de constatare pentru 799,3 hectare. „Pentru suprafața preluată în pază s-au înregistrat în urma controalelor de fond/ evaluării pagubelor un număr de 3525 cioate, cu un volum de 698 metri cubi, având o valoare estimată la 230399 lei”, arată raportul Gărzii Forestiere.

La nivelul județului Vrancea au fost nominalizate pentru a asigura servicii silvice pentru aceste suprafețe de pădure ocoalele silvice Focșani, Panciu – Valea Caregnei, Soveja, Dumitrești, Chiojdeni, Năruja, Zăbala – Nereju, Tulnici, Obștea Tulnici și Baza Experimentală Vidra. Localitățile cu cele mai mari suprafețe de pădure fără servicii silvice sunt Cîmpuri – 1870 hectare, Răcoasa – 2479 hectare, Fitionești – 1052 hectare, Ruginești – 747 hectare, Păunești – 618 hectare, Movilița – 405 hectare, Tănăsoaia – 388 hectare, Corbița – 386 hectare, Ploscuțeni -139 hectare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?