Ediția: Joi 16 ianuarie 2025 Nr. 6794
Ediția: Joi 16 ianuarie 2025 Nr. 6794

Despre ce ai și ce nu ai voie în timpul sarcinii, teste și alegerea numelui viitorului OM

Planificarea unei sarcini, în ziua de astăzi, este ca un plan de viitor. Un plan serios şi complicat, pentru că tot mai mulţi tineri ajung „bătrâni“ până se hotărăsc să facă acest pas. Pentru unii e o responsabilitate destul de mare şi vor să le iasă totul conform planului, aşa că mai întâi vor ca ambii parteneri să aibă un serviciu stabil, o locuinţă şi ulterior să apară în viaţa lor un al treilea membru al familiei. Corect, frumos şi matur… aşa văd şi eu lucrurile.

De mică am spus tuturor că la 27 de ani o să mă căsătoresc şi la 28 o să am un copil. Asta mi se întâmplă… poate că aşa a fost să fie soarta mea, destinul meu… aşa mi-a fost scris să mi se întâmple… şi pur şi simplu s-a nimerit cu ceea ce mi-am dorit, sau poate că mi-am dorit prea mult să fie aşa şi Dumnezeu a ţinut cont de dorinţele mele. Nu ştiu… cert este că şi sarcina mea a fost planificată şi a coincis cu perioada pe care Dumnezeu mi-a pregătit-o.

Mai sunt şi cazuri de sarcini neplanificate, sau planificate doar de bărbat J… şi urmările sunt care sunt… avorturi, căsătorie pentru copil, dar fără iubire şi poate şi alte situaţii pe care nu le cunosc. Haideţi să vedem prin ce trece orice gravidă pe timpul sarcinii!

 

Simptomele de sarcină şi semnele ei

Suntem diferite şi la mine s-a testat! Nici o sarcină nu seamănă cu alta! Suntem diferite şi organismul fiecăreia dintre noi va exprima total diferit statutul de femeie însărcinată. Aşa că degeaba veţi căuta pe internet şi în cărţi „primele semne şi simptome de sarcină“, pentru că e posibil să le aveţi pe majoritatea din ele şi să nu fiţi însărcinate sau să nu aveţi decât unul singur şi să fiţi.

E cert unul singur şi anume întârzierea menstruaţiei, care vine în completare cu testul de sarcină pozitiv. Alte teorii, studii sau doar nişte indicii pe care lumea le consideră imperios necesare pe timpul sarcinii sunt: durerile de cap, ameţeli, greaţă, vărsături, oboseală, urinări frecvente, instinctul matern, pofte alimentare, crampe, acnee, dureri de spate.

 

Analize medicale  

După confirmarea existenţei unei sarcini (întârzierea ciclului menstrual, test sarcină pozitiv, teste hCG din sânge) se va face imediat o vizită la medicul specialist (ginecolog sau imagistică medicală) pentru a fi făcută o ecografie transvaginală care aduce cele mai multe informaţii despre sarcina mică. Făcând ecografia transvaginală, se poate vedea dacă este o sarcină normală în evoluţie sau dacă este una ectopică, adică extrauterină.

După ecografie, de la medicul ginecolog, alături de medicul de familie, pentru că acum poţi fi luată în evidenţă la medicul de familie ca fiind însărcinată, vei primi un set de analize pe care va trebui să îl faci. Dacă eşti asigurată medical, poţi face aceste analize gratuit, în urma unui bilet de trimitere dat de medicul de familie, care este obligat să ţi-l dea la solicitarea ta şi a medicului ginecolog. Iniţial, vor fi analize uzuale, precum: determinare Rh şi grupa sanguină, hemoleucogramă completă cu VSH, testare pentru HIV, glicemie, AgHBs, uree, creatinină, acid uric, TSH, sumar de urină, urocultură. Astea sunt analizele care se cer şi se efectuează până în săptămâna 11 de sarcină.

Între săptămânile 11 şi 14 de sarcină, adică în primul trimestru de sarcină, se va face o nouă ecografie şi se efectuează dublul test (o analiză de laborator pentru identificarea anomaliilor cromozomiale). Acest test este un screening care afirmă sau infirmă un risc de a naşte un copil cu malformaţii. Sunt gravide care ştiu de el şi îl fac, care ştiu de el dar nu îl fac, sau gravide cu sarcini pierdute în antecedente sau au sarcină cu risc din cauza unor probleme de sănătate şi în completarea lui pot face şi amniocenteza, care poate pune un diagnostic mult mai clar.

În săptămânile 13 – 27 de sarcină, adică trimestrul II se va face ecografie morfologică 4D, urmată de triplul test (acel screening pentru depistarea anomaliilor cromozomiale). În cel de-al treilea trimestru de sarcină, respectiv săptămânile 28 – 40, vizitele la medicul ginecolog vor fi la fiecare 3 săptămâni, urmând ca în ultima lună să fie săptămânal. În trimestrul III de sarcină se vor repeta analizele de laborator (hemoleucogramă completă, glicemie, calciu, magneziu, uree, creatinină, acid uric, sumar urină, urocultură), ecografie morfologică, pentru descoperirea malformaţiilor congenitale şi pentru determinarea măsurilor fătului, a greutăţii probabile, a placentei, a lichidului amniotic şi a poziţionării fătului. Examenul ginecologic mai presupune şi examinarea pelvină pentru verificarea colului uterin.

Sunt mult mai multe analize pe care le poate face o viitoare mămică îngrijorată sau care are sarcină cu risc şi mult mai puţine decât am enumerat eu aici, pentru o viitoare mămică relaxată care are încredere în mâna lui Dumnezeu sau spune: „Ce va fi, va fi! Nu depinde de mine nimic“. Fiecare este liberă să facă ceea ce doreşte şi ce simte! Sunt medici ginecologi comerciali, adică trag de acea gravidă până o storc de ultimul bănuţ, motivând că sunt necesare tot felul de controale, analize, ecografii fel şi fel… dar şi medici care te vor chema la control când într-adevăr este cazul.

 

Alimentaţia gravidei  

Alimentaţia viitoarei mămici este foarte importantă pentru că în funcţie de ea depinde dezvoltarea fătului, dar şi buna desfăşurare a sarcinii. Personal, vă spun că degeaba vă veţi face un program, un orar sau „un calendar“ al alimentelor. Veţi găsi pe internet şi în cărţi o mulţime de programe, idei, reţete, sfaturi, studii legate de alimentaţie, dar veţi vedea că veţi mânca ce vreţi voi şi ce puteţi. Aşa că nu are sens să vă scriu eu aici ce alimente sunt recomandate gravidelor în luna a patra sau a opta, că voi le veţi citi, le veţi uita şi veţi mânca ce aveţi, ce puteţi, ce poftiţi şi ce vreţi.

 

Viaţa amoroasă în sarcină

După cum aţi citit în titlul articolului, vorbim de gravida din ziua de azi. Cea care merge la serviciu fără nici o problemă până la 8-9 luni, care face treburi casnice fără să fie ajutată de soţ, care mănâncă pe fugă, care nu are timp să facă ifose şi nazuri, care nu se miră că urcă în autobuz şi nu îi cedează nimeni locul pentru a sta jos şi care face sex când vrea, până aproape de momentul naşterii.

Credeţi că dacă scrie undeva că „femeile însărcinate pot avea relaţii sexuale doar până la 6 luni“, o să respecte cineva asta? Hai să fim serioşi, fiecare gravidă îşi pune singură o barieră sau o limită, în funcţie de cum se simte fizic. Sunt gravide care nu se mai simt frumoase, atrăgătoare şi evită să mai aibă relaţii sexuale cu partenerul sau sunt gravide care îşi continuă viaţa amoroasă normală, obişnuită. Şi amuzant sau nu, sunt bărbaţi care nu vor să mai întreţină relaţii intime cu partenera pentru că le este teamă ca nu cumva bebeluşul să aibă de suferit. Aşadar… nu mai este un tabu în ziua de astăzi acest subiect, aşa că, atât timp cât medicul nu interzice acest lucru, pe motiv de probleme medicale, sexul poate fi făcut până când vrea viitoarea mămică şi atât timp cât viitorul tătic doreşte.

Şi încă ceva!! Cred că asta e mai important! Cât timp pe parcursul sarcinii gravida are parte de sărutări, alintături, mângâieri, vorbe frumoase, cuvinte dulci, atingeri dulci, credeţi-mă că partea sexuală deja e ceva ce efectiv nu mai trebuie.

 

Fetiţă sau băiețel?

Se spune că cei care îşi aleg părinţii sunt copiii. Nu invers. Şi se cunoaşte că sexul copilului este dat de bărbat. Combinaţia Xx dintre spermatozoid şi ovul, creează o fată, iar combinaţia Xy creează un băiat. Mituri despre sexul fătului sunt o sută, dar nimic nu e adevărat. Nici forma burticii, nici dacă are greţuri viitoarea mămică sau nu, nici dacă au apărut pete pe faţă, nici dacă v-aţi îngrăşat, nici dacă aveţi buzele mai umflate sau părul mai gras.

Dacă cineva doreşte să creadă în astea, este liber să o facă! Singura metodă care este cât de cât sigură este ecografia făcută după 22 de săptămâni. Restul e… cancan J)

 

Ce este interzis în sarcină?

Dacă scriu că fumatul este interzis, credeţi că este cineva care nu ştie acest lucru? Şi totuşi mai mult de 30% dintre gravide fumează în continuare. Băuturile alcoolice, energizante şi cafeaua sunt tot interzise. Dar sunt gravide care cunosc astea şi dimineaţa beau o ceaşcă mare de cafea, la prânz un energizant şi seara un pahar de vin. Ei bine, o gură de vin am mai băut şi eu pe timpul sarcinii şi nu s-a întâmplat nimic, dar, repet, o gură J…

Sunt foarte multe lucruri interzise pe timpul sarcinii, cum ar fi: alimente, produse cosmetice, diferite sporturi, medicamente, investigaţii medicale precum radiografiile, folosirea de substanţe chimice pentru curăţarea locuinţei şi multe altele. Le ştiţi! Acum depinde dacă ţineţi cont de ele! Eu cred că cel mai important e să conştientizezi că în pântecul tău e un suflet de om şi trebuie să îl protejezi deja cu iubirea ta de mamă, care cu siguranţă nu te va lăsa să îl afectezi în vreun fel! Fii mamă din prima zi în care ai aflat că eşti însărcinată şi totul vine de la sine! Dacă tu eşti destul de matură şi capabilă să poţi fi mamă adevărată, lasă-te purtată de acest minunat sentiment!

 

Mişcările din burtică te fac să conştientizezi că, în curând, va trebui să fii mai responsabilă!

Asta simt eu! Când simt o mişcare în burtică, parcă mă trezesc la realitate şi îmi dau seama că va veni ziua în care va trebui să fiu mult mai responsabilă, mai matură, mai organizată, mai calculată! Copilul ce vine este ca un aluat şi eu va trebui să îl modelez. Mă am exemplu pe mine, am exemple sute în faţa ochilor, am sfaturi de la toată lumea, am informaţii cât cuprinde. Dar… ştiu că nimic nu va fi cum îmi propun. Trebuie să mă modelez eu în funcţie de copil. Trebuie să am grijă să îi dau cele mai bune sfaturi, cel mai bun ajutor, să fiu oricând lângă el pentru a-i întinde mâna mea. Trebuie să fiu şi bună dar şi rea. Trebuie să ştiu şi să învăţ pe parcurs cum să modelez acest aluat încât să îi fie lui bine în viaţă. Atenţie, nu mie!

Mulţi părinţi, din egoism, din iubire prea mare sau din inconştienţă, îşi formează copiii în aşa fel încât să le fie lor bine! Ei bine, total greşit! Dacă faci un copil, nu îl faci pentru tine, că nu îţi faci om de sprijin pentru bătrâneţe… ci îl faci OM! Să ajungă cineva în viaţă, chiar dacă de tine nu are timp! Trebuie să lase ceva frumos în urmă! Noi, ca părinţi, că în curând intru şi eu în categoria asta, trebuie să acceptăm de la început că puii noştri mici vor creşte şi vor face în viaţă ce vor simţi ei. Noi trebuie să le fim alături şi să-i îndreptăm mereu spre bine, spre frumos, spre sus… nu spre noi.

Copilul trebuie îndrumat spre ceea ce i se potriveşte şi ceea ce îşi doreşte. Iar tu, ca părinte, să îl ghidezi, dar să-l laşi să aibă şi iniţiativă proprie. E greu să fii părinte bun pentru că asta o va stabili doar copilul tău. El o să spună dacă i-ai fost părinte bun sau nu. El, în funcţie de ceea ce i-ai transmis, insuflat pe timpul creşterii lui! Dacă te va iubi şi te va ajuta când vei fi bătrân şi neputincios, clar te-a considerat un părinte bun! Dacă nu, nu! Acesta e adevărul dureros!

 

Alegerea numelui

Numele ales de tine sau împreună cu partenerul o să răsune cel mai frumos atunci când îl pronunţi. Indiferent că e nume românesc sau străin. Nu va mai conta etimologia cuvântului, semnificaţia, ce calităţi sau defecte au persoanele care îl poartă ci doar că o să-ţi placă ţie. Fiecare mamă va alege numele într-un moment în care efectiv simte că acel nume îi este predestinat copilului fără să mai conteze părerea celorlalţi. Ţie ţi se pare cel mai frumos nume, iar pentru cei din jur un nume simplu, urât, învechit sau prea modern. Nu contează! Alege numele pe care tu simţi să îl alegi.

Fiecare gravidă trăieşte perioada sarcinii diferit aşa că am vrut să vă expun o realitate! Puteţi să citiţi oriunde, orice legat de perioada asta minunată, pentru că oricum totul va fi simţit diferit. Decât să pierdeţi timpul citind tot felul de mituri, mai bine vă preocupaţi de altceva mai util, că oricum nu se va întâmpla aşa cum vi s-a zis şi până la urmă nici nu e relevant dacă altcineva a mai avut aceleaşi trăiri ca ale tale. Contează ce simţi tu, atât! Nu trebuie să compari sarcina ta cu a alteia. Eşti unică, viitoare mămică! Lasă-te purtată de această perioadă fără prea multe „date tehnice“. Focusează-te pe trăirile tale, unice şi deosebite! 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?