Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Conferința internaţională „Şcoala incluzivă – o şcoală a diversităţii”, la ISJ Vrancea

Astăzi, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea, începând cu ora 9:00, va avea loc Conferinţa internaţională „Şcoala incluzivă – o şcoală a diversităţii”. Conferința este pe lista activităților ce fac parte din Proiectul Erasmus + « Cap sur l’école inclusive en Europe », gazdă fiind Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Elena Doamna” Focşani. În cadrul proiectului participă 24 de reprezentanţi ai partenerilor din şase ţări europene: Franţa, Belgia, Portugalia, Grecia, Polonia şi Italia, precum şi invitaţi din domeniul educaţiei incluzive din România. În cadrul conferinței ce are loc astăzi, vor fi abordate aspecte ale integrării şi incluziunii copiilor cu cerinţe educaţionale speciale în învăţământul de masă, prin oferirea unor servicii de sprijin individualizat în învăţare, acceptarea diversităţii ca pe o bogăţie a grupului, asigurarea unui climat afectiv-motivaţional în sala de clasă, dar şi aspecte legate de necesitatea formării cadrelor didactice pe componenta dezvoltării practicilor incluzive.
Conform datelor furnizate de Aurora Lefter, inspector școlar pentru învățământ special, obiectivul major al proiectului iniţiat de APAJH Franţa este punerea la dispoziţia profesorilor şi a întregului personalul din şcoli, a unor instrumente pedagogice la nivel european, în 7 limbi, precum şi modele de bune practici în integrarea cu succes în învăţământul de masă şi societate a copiilor cu cerinţe educative speciale. Acesta este „primul şi singurul program din Europa care are un accent tematic asupra integrării şi incluziunii copiilor cu CES – o paradigmă şcolară incluzivă – care trebuie să fie principiul director al sistemelor noastre educaţionale, reunind laolaltă asociaţii care lucrează în domeniul handicapului, organisme de formare a profesorilor, instituţii şcolare”. Pe agenda întâlnirii propusă de organizatorii evenimentului, sunt activităţi diverse. Echipa proiectului Erasmus, formată din inspectorul şcolar Aurora Lefter, directoarea C.S.E.I ,,Elena Doamna” Ioana Cherciu, alături de directorul adjunct Petronela Bernovici şi profesoara Daniela Ionescu, va prezenta în cadrul reuniunii transnaţionale, aspecte teoretice şi practice privind modele de incluziune în România.
„În acest sens, sunt organizate vizite de studiu la CSEI ,,Elena Doamna” Focşani, la Centrul de zi ,,Dănuţ” din comuna Broşteni şi la Şcoala Gimnazială nr. 3 Focşani, urmate de dezbateri şi concluzii. Vor fi şi sesiuni de lucru unde vor fi prezentate modulele de formare realizate de fiecare partener din proiect, urmate de validarea acestora în vederea creării unor instrumente pedagogice, care să confere încredere profesorilor că oferă şanse egale, la nivel european, în vederea unei educaţii de calitate pentru copiii cu dizabilităţi. ,,În cadrul acestei întâlniri, vom fi onoraţi să avem în mijlocul nostru reprezentantul MEN, inspector general prof. dr. Liana Maria Mitran, care s-a arătat interesată de tema proiectului şi modul de abordare la nivel european a problemei integrării şi incluziunii, ţinând cont de politicile educaţionale ale ţărilor participante. Lectorul universitar dr. Corneliu Ciprian Illade, de la Universitatea Bucureşti, va prezenta tema ,,Perspective teoretice şi practice în educaţia incluzivă din România. Mai multe informaţii puteţi afla accesând site-ul proiectului http://www.ecoleinclusiveeurope.eu/ro“, a declarat Aurora Lefter, inspector școlar pentru învățământ special.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?