Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

1800 deținători de ARME în Vrancea. Sunt ”oameni cu capul pe umeri“; interviu cu șeful Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase

Comisar-șef Cătălin Bercuci este împuternicit șef al Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IPJ Vrancea din data de 1 septembrie 2017. În vârstă de 39 de ani, polițistul își iubește munca, mai ales că iubește și armele. În 2006, s-a angajat în cadrul Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase. Spune că dragostea față de arme a deprins-o din familie, având și  calitatea de vânător. „S-a întâmplat să ajung aici. Îmi vine mai ușor în anumite momente, datorită cunoștințelor despre arme, a cunoașterii particularităților din teren. Îmi este ușor să mă adaptez în teren și să observ cât mai multe părți esențiale. Nu pot să spun că-mi place viața asta la limită! Este stresantă pe anumite părți, dar e și frumoasă. Când sună telefonul la 2:00 noaptea, asta este! Te trezești din somn, pleci din cameră ca să nu se mai trezească și alții, te îmbraci și pleci. Per total, este o muncă frumoasă. Îți trebuie dedicație pentru serviciu”, mărturisește comisar-șef Bercuci.

În total, Vrancea are în jur de 1800 de deținători de arme letale și neletale. Comisar-șef Cătălin Bercuci, împreună cu ai săi colegi din cadrul Serviciului Arme  Explozivi și Substanțe Periculoase, trebuie să-i verifice periodic pe toți și să se asigure că își respectă obligațiile prevăzute în Regimul juridic al armelor şi al muniţiilor: „Persoanele fizice, fără a avea o calitate specială anume, pot deține arme letale și arme nelatale. Din categoria armelor letale, cei care au calitatea de vânător, pot să dețină arme de vânătoare, atât cu alice, cât și arme cu glonț, din categoria celor lungi. În total, Vrancea are în jur de 1800 de deținători de arme letale și neletale. În categoria celor neletale intră armele cu bilă de cauciuc, pistoalele cu gaze (cu destinația autoapărare) și neletale destinate tirului sportiv – armele cu aer comprimat (puști și pistoale). Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru a putea deține arme sunt prevăzute în legea 295/2004, republicată, în articolul 14 și anume: Autorizația de procurare a armelor letale se acordă persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani; dețin calitatea impusă de lege, atestată prin prezentarea unor documente stabilite în normele metodologice de aplicare a prezentei legi, în funcție de destinația armelor; nu au fost condamnate, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa detențiunii pe viață sau pedeapsa închisorii mai mare de un an pentru infracțiuni comise cu intenție ori pentru infracțiuni prevăzute de prezenta lege, cu excepția cazurilor în care a intervenit amnistia sau reabilitarea; nu sunt învinuite sau inculpate în cauze penale pentru fapte săvârșite cu intenție, potrivit legislației în vigoare; sunt apte din punct de vedere psihologic și medical pentru a deține și folosi arme și muniții; nu prezintă pericol pentru ordinea publică, siguranța națională, viața și integritatea corporală a persoanelor, conform datelor și informațiilor existente la organele competente; au absolvit un curs de instruire teoretică și practică, organizat de o persoană juridică autorizată pentru această activitate, în condițiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei legi; nu le-a fost anulat în ultimii 2 ani dreptul de procurare, deținere sau, după caz, port și folosire a armelor letale ori a armelor neletale supuse autorizării; nu au pierdut sau nu le-au fost sustrase în ultimii 5 ani arme letale sau arme neletale supuse autorizării, din motive imputabile lor”.

Instruire pentru obținerea permisului de port-armă

În cariera sa de lucrător în cadrul Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase, comisarul-șef Cătălin Bercuci a putut să constate că, în general, deținătorii de arme din Vrancea sunt oameni cu capul pe umeri, majoritatea pasionați de vânătoare. „Noi facem verificări periodice la cei care dețin arme. De asemenea, colegii noștri care au în județ dosare penale în instrumentare au obligația ca la punerea în mișcare a acțiunii penale să ne comunice. Persoana trebuie să facă dovada că este aptă din punct de vedere medical și psihologic. Trebuie să prezinte o fișă medicală, de la o unitate sanitară, care este valabilă șase luni de zile. Permisul de armă are o valabilitate de 5 ani, termen care se calculează de la data eliberării sau, după caz, de la data ultimei prelungiri. În vederea prelungirii valabilităţii permisului de armă titularul acestuia este obligat să se prezinte la structura de poliţie competentă în a cărei rază de competenţă teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa cu armele înscrise în permis, precum şi cu documentele stabilite în normele metodologice de aplicare. Fișa medicală trebuie să cuprindă avizul următoarelor specialități medicale: Interne, Ortopedie, Neurologie, Psihiatrie, Oftalmologie și ORL. Pentru prima autorizare trebuie să prezinte certificatul de absolvire a unui curs de instruire teoretică și practică organizat de o persoană juridică autorizată în acest sens. Fiecare cursant în parte trebuie să desfășoare 80 de ore”, mi-a explicat comisar-șef Bercuci.

De la bun început, înainte de a fi autorizat pentru a putea deține armă, persoana are obligația să facă dovada faptului că deține spațiile necesare pentru păstrarea în siguranță a armelor, respectiv cutie metalică sau ladă metalică, după caz, prinsă în perete. În cazul armelor scurte, putem vorbi despre o cutie, un seif sau orice altceva care să fie parte metalică, iar în ceea ce privește armele lungi vorbim despre ladă metalică. Persoana trebuie să facă dovada încă de la bun început că prezintă condiții de siguranță pentru păstrarea armelor și ulterior se verifică periodic, la anumite intervale de timp, dacă păstreză arma în condiții de securitate sau nu. Persoana are obligația, conform legii, să se supună controlului. În cazul în care nu se supune controlului, se aplică sancționare contravențională și anularea dreptului de deținere.

„Nu este o regulă în ceea ce privește verificările, depinde de ceea ce găsești acasă la om. În mediul rural aș putea să spun că se află mai mulți deținători de arme, pentru că sunt mai mulți vânători. Bunurile care au fost folosite la sâvârșirea infracțiunii de braconaj sunt ridicate în vederea continuării cercetărilor  de către organele de poliție. Potrivit legii, inclusiv mașina care a fost folosită la sâvârșirea infracțiunii de braconaj se indisponibilizează. Cel mai frecvent motiv pentru care oamenii rămân fără armă este neprezentarea pentru prelungirea permisului de port armă, a doua cauză ca și frecvență este pierderea calității care a dus la obținerea dreptului, spre exemplu nu mai are calitatea de vânător. Alte situații, care nu sunt însă atât de frecvente sunt: primirea pedepsei cu executare mai mare de un an de zile, pentru infracțiune săvârșită cu intenție; persoanele în cauză nu mai sunt apte din punct de vedere medical și psihologic pentru a deține și folosi arme; sau datorită unor factori externi și interni, ce țin de natura umană, prezintă pericol public pentru sine însuși sau pentru cei din jur (consum de băuturi alcoolice sau de boli psihice)”, a afirmat șeful Serviciului Arme și Substanțe Periculoase.

Medicii de familie au obligația să anunțe modificările comportamentale

Comisar Cătălin Bercuci își însoțește colegii din cadrul Serviciului la verificările ce au loc periodic la domiciliul deținătorilor de arme. Structura are la ora actuală cinci lucrători, dintr-un necesar de opt. „Având în vedere faptul că acest colectiv este nou, deficitul este de 37% la momentul de față la nivelul Serviciului, trei colegi au împlinit abia un an de zile de când au venit în structură, al patrulea va împlini un an abia anul viitor. Nu sunt tineri ca și vârstă, ci noi în domeniul ăsta. Au lucrat în Ordine Publică, Judiciar, Rutieră, nu Arme. Faptul că structura noastră nu are corespondent în teritoriu, așa cum au în general serviciile operative, îngreunează lucrurile. Nu ai de unde să aduci oameni care să aibă experiență, iar când vin aici să știe deja cu ce se mânâncă treaba asta! Abia după ce-l aduci aici, vede cu ce se mănâncă treaba asta. Cele mai frecvente situații cu care ne confruntăm sunt cele în care se utilizează armele pentru braconaje, apoi cu utilizarea de expozivi în luna decembrie și în cursul anului, când sunt focuri de artificii. În ceea ce privește anularea dreptului, în general armele și întreaga cantitate de muniție pe care fostul proprietar o avea se depune la un magazin autorizat, la un armurier, și pot reintra în circuitul civil. În general deținătorul de armă letală este o persoană mai responsabilă. Inclusiv medicii de familie au obligația să înștiințeze organele de poliție dacă au constatat modificări comportamentale! Ne-au fost semnalate și situații de genul acesta și au fost făcute verificări. În cazul în care avem indicii că o persoană nu ar mai îndeplini condițiile medicale pentru a deține o armă, îi putem solicita să fie reevaluată. În 30 de zile trebuie să facă dovada că a repetat fișa medicală sau avizul psihologic și îndeplinește anumite condiții. În cazul în care nu face toate astea, i se anulează dreptul de a mai deține armă. Nu am avut situații de folosire a armelor cu scopul de a pune în pericol pe cineva”, a precizat comisar-șef Cătălin Bercuci.

Pentru Serviciul Arme și Substanțe Periculoase, din cadrul IPJ Vrancea, anul acesta este unul aglomerat. Peste 800 de persoane trebuie să se prezinte până la finalul anului pentru a prelungi valabilitatea permiselor de port armă. Aproximativ 200 de vrânceni s-au prezentat deja pentru prelungirea permiselor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?