Agent de poliție Alexandra Elena Tănase are doar 23 de ani, este din comuna Soveja și este cel mai tânăr șef de post din țară. Singură la părinți, absolventă a Colegiului Național Unirea Focșani, profil mate-info intensiv, încadrată direct din 2016, Alexandra și-a dorit de când se știe să fie polițist și, deși putea să meargă oriunde în țară, la încadrările directe ea a ales comuna Câmpuri.
Alexandra este o tânără ambițioasă, care-și dorește să exceleze în profesia de polițist. Spune despre sine că i se potrivește munca de polițist tocmai pentru că-i place foarte mult munca de teren și niciodată nu și-a dorit să stea închisă într-un birou. „Sunt comunicativă și-mi place să stau de vorbă cu oamenii. Cred că sunt omul potrivit la locul potrivit. Îmi place ceea ce fac”, spune Alexandra. Tânăra consideră că la țară, polițiștii sunt mult mai respectați decât la oraș, pentru că în mediul rural oamenii încă și-au păstrat respectul față de instituțiile statului și reprezentanții acestora.
Ceilalți doi colegi ai Alexandrei, o tânără și un tânăr, au 22 de ani și, împreună cu Alexandra, formează o echipă care și-a propus să apere cetățenii și ordinea de drept. În vara asta, colega Alexandrei de la postul de poliție Câmpuri a fost declarată polițistul zilei, după ce a salvat o femeie care se rătăcise în pădure.
Agent de poliție Alexandra Tănase a absolvit jurnalismul și timp de o vară a cochetat cu meseria de jurnalist, la o televiziune din Iași. „Sunt singura polițistă din familie. Am ales comuna Câmpuri, având în vedere că știu foarte bine zona, bunicii mei fiind din Câmpuri, și m-am gândit că mi-ar fi foarte ușor. Deși am fost plecată cunosc foarte bine zona și oamenii. Când ajungi la un post, unde nu cunoști pe nimeni și nici satele, îți ia ceva timp să te acomodezi, să-ți dai seama de toate lucrurile. Așa, eu fiind din zonă, mi-a fost mult mai ușor. Mi-am dorit întotdeauna să dau la poliție. Eu am dat și la liceul militar și am picat a doua sau a treia sub linie. Am luat 9,60 și s-a intrat cu 9,63. De mică mi-am dorit să ajung în poliție sau armată. Am dat la poliție, am picat la sport, m-am dus la facultate, la tehnică dentară, apoi când am luat la poliție, la încadrări, am renunțat la facultate. Între timp m-am înscris și la jurnalism și l-am terminat la frecvență redusă, după ce am fost încadrată. O vară am lucrat la o televiziune privată din Iași, a fost fain, dar eu îmi doream să ajung tot în poliție. Am rămas setată pe asta”, povestește Alexandra Tănase.
La postul de poliție Câmpuri, agent de poliție Alexandra Elena Tănase a intrat cu 9.40 și a concurat cu alți 21 de candidați. Vreme de doi ani a lucrat ca agent de poliție, ajutor de șef de post, apoi în luna aprilie a acestui an a fost împuternicită ca șef de post. Acum, Alexandra Tănase ocupă funcția de șef de post prin concurs, după ce a fost declarată admisă, în urma concursului ce a avut loc pe 11 septembrie. „Eu cred că nimic nu e întâmplător. La început am fost foarte entuziasmată că sunt polițistă. Îmi cunoșteam și colegii. Aveam un coleg care-mi era vecin în Soveja și mi-a prins foarte bine. Era un colectiv tânăr și tot tineri suntem și acum. Acum suntem trei, în afară de mine mai sunt o fată și un băiat. Schema postului de poliție este de patru lucrători. Am fost împuternicită șase luni, din luna aprilie până în prezent. Am avut noroc și de șeful secției, dl Moșescu de la Panciu (FOTO), care oricum ne ajută. M-a ajutat, m-a sprijinit și mi-a dat curaj să am încredere în mine. De asemenea și conducerea IPJ Vrancea a avut încredere în mine”, spune Alexandra Tănase.
Tânăra polițistă mi-a mărturisit că oamenii nu o privesc cu reticență pentru că este femeie sau pentru că este foarte tânără. „Oamenii, la început, când vin cu o problemă, sunt mai reticenți, dar apoi când văd că-i asculți, dai curs solicitărilor lor, ușor, ușor, încep să prindă încredere în poliție. Au înțeles că nu pot să-și facă singuri dreptate. Nu avem persoane care să fie foarte violente, să comită ultraje. Comuna, într-adevăr, este mare, dar infracțiunile și volumul de muncă sunt la un nivel mediu pentru noi. Dosarele penale se axează pe tăierile ilegale de arbori, care acum au scăzut destul de mult. Am avut foarte multe acțiuni pe linie silvică în ultima perioadă. Au mai scăzut infracțiunile din domeniul silvic, o mare parte din agenții economici, care se ocupau cu depozite, au mai plecat prin alte părți. Putem vorbi la ora actuală de un echilibru. La noi în comună nu se înregistrează fapte foarte grave”, povestește tânăra șef de post.
Pentru Alexandra Tănase, meseria de polițist a reprezentat un vis împlinit, dar și o provocare. Are însă un ajutor de nădejde în șeful de post din comuna vecină, dar și-n comisar-șef Cosmin Moșescu, șeful Secției 10 Poliția Rurală Panciu. „A trebuit să învăț pe parcurs și repede. A fost greu la început, pentru că trebuie să înveți și să citești atunci când te întâlnești cu fapte de orice natură. Am mai învățat din mers, de la domnul Ovidiu Capros, șeful de post de la Răcoasa. El este numărul unu acolo, fără el ar fi fost foarte greu. Secția din care fac parte eu are opt comune, patru într-o zonă de deal, patru în zona de vale. Sunt două patrule de poliție, una pentru o zonă și una pentru cealaltă. Suntem doi lucrători tot timpul, iar dacă avem nevoie de întăriri vine cealaltă patrulă. Din fericire nu prea avem apeluri noaptea”.
În luna iunie a acestui an, Alexandra Tănase a făcut tot ceea ce trebuie să facă un polițist, pentru a scăpa comuna de un cetățean, recidivist, care își teroriza consătenii. Ea a reușit, în doar o săptămână, să aresteze un bărbat din comună, care intra peste bătrâni în casă, îi speria și le cerea bani. „Toți oamenii din zona în care locuia el erau terorizați. Oamenilor le era frică de el. Începuse să intre în curțile oamenilor, în casele lor, să le ceară bani… Am constatat toate dosarele penale, erau vreo șase, și într-o săptămână l-am arestat. De la prima plângere depusă au mai trecut 8-9 zile până când l-am arestat. L-am reținut întâi pentru 24 de ore, apoi am propus arestul preventiv. Judecătoria a acceptat, iar acum este în arest. Când l-am reținut m-am dus efectiv după el. Agresase o persoană pe stradă, un fost șef de post care acum este la pensie, amenințându-l cu un cuțit, pe care ulterior l-a aruncat într-o grădină și a fugit. Am venit la inspectorat, am luat detectorul de metale, că nu mai găseam cuțitul care fusese aruncat în grădină. Am căutat vreo două-trei ore cuțitul, până când l-am găsit”.
În comuna Câmpuri, oamenii se ocupă cu agricultura în mare parte, iar evenimentele grave sunt rare. „Anul ăsta s-a înregistrat un singur accident rutier grav la noi, soldat cu decesul unei bătrâne. Femeia avea niște probleme de sănătate, nici nu prea mai vedea și a ieșit în fața unei mașini. În rest, nu am avut evenimente rutiere grave. Colaborăm bine și cu cei de la primărie. Unde au fost probleme deosebite am sesizat DGASPC-ul și s-au luat măsuri mai drastice”.
Alexandra Tănase crede că unui bun polițist îi trebuie ambiție. „Consider că este nevoie de o pregătire profesională continuă, având în vederea că articolele din legislație se mai schimbă și trebuie să fii tot timpul la curent cu modificările. De asemenea, trebuie să existe o bună comunicare cu colegii și să se creeze un colectiv foarte unit. Fără colegi nu faci nimic. Noi colaborăm foarte bine. Nu se pune problema, dacă este nevoie să vină cineva de acasă”.
Tânăra polițistă ne-a povestit că nici o zi din viața ca șef de post nu arată la fel. „Începem programul la 7. Acum că a început școala, de la 7.00 la 8.00, de regulă, suntem în zona unităților de învățământ, supraveghem copilașii care trec strada, apoi eu merg la post, unde stau în prima parte a zilei. Mai vin oameni cu reclamații, cu anumite nelămuriri, mai audiem în dosare… Apoi, dacă totul este în regulă și nu avem apeluri de 112, mă întâlnesc cu un coleg dintr-o comună vecină și facem graficul de circulație pe care-l stabilește secția. Tot timpul se găsește ceva de făcut. Este obositor, dar având în vedere că încă nu sunt căsătorită și nu am copii, mă descurc fără probleme”.
Iubitul Alexandrei Tănase este tot polițist, iar cei doi își cer uneori reciproc sfaturi. La scurt timp după ce începuse munca în poliție, Alexandra a fost primul polițist care a ajuns la locul producerii unui grav accident de circulație. Spune despre momentul respectiv că a marcat-o și nu-l va uita, probabil, prea curând. „Un moment care și-a pus amprenta asupra carierei mele de polițist a fost în decembrie 2016, când abia venisem de două luni la post. Se produsese un accident rutier între Câmpuri și Răcoasa, în care au fost implicate două cadre didactice. Am fost primul polițist ajuns la fața locului. Îmi amintesc că era polei pe jos, mergeam cu 20km/oră, îmi făceam griji că nu mai ajung. Când am ajuns, toate mașinile erau oprite pe pod. Am coborât sub pod, unde căzuse mașina implicată și am găsit victimele. Pe cele două victime care au decedat, o învățătoare și mama acesteia, am reușit să le scoatem, iar pe cea de-a treia doamnă am reușit s-o ținem conștientă până a venit un echipaj de ambulanță. A fost un șoc puternic pentru mine. Slavă Domnului că nu au mai fost astfel de accidente în zonă”.
Alexandra Tănase nu vrea să plece prea curând de la Câmpuri. Alături de cei doi colegi ai săi, tânăra își dorește să mențină echilibrul în comună și să-i asigure pe cetățenii acesteia de toată implicarea lor. „Am de gând ca împreună cu colegii mei să încercăm să menținem un climat de ordine publică în comună și să ne implicăm pe toate liniile. Ne propunem să fim cât mai buni, să instaurăm un echilibru în rândul cetățenilor. Vrem să rămânem fermi pe poziție în perioada următoare, să nu plecăm de la post și cred că ăsta este un lucru bun și în rândul comunității; ca oamenii să știe că aceștia sunt polițiștii pe care-i pot găsi la post. Anul ăsta am de gând să-mi dau licența în jurnalism și tot anul ăsta m-am înscris și la facultatea de informatică”.
În afară de Alexandra, în județul Vrancea mai este o singură femeie șef de post, în comuna Fitionești.
La început când te căsătorești este O MARE IUBIRE intre cei „doi parteneri”,iar pe parcurs această IUBIRE se stinge STEP BY STEP(PAS CU PAS)!99%,dar mai există și 1% excepții!!
As vrea ca acest 1% să fie REAL dar sunt SCEPTIC!!
Există proverbul acesta:
„TIMPUL le rezolvă pe TOATE!”
Dar eu aș spune mai departe:
„TIMPUL le schimbă pe TOATE!””
La început,in orice meserie TOTUL este ROZ,dar cu timpul această culoare se schimbă în albastru (ca să nu spun NEAGRĂ)! VIAȚA nu este numai ROZ(bine ar fi să nu se schimbe)dar când vine culoarea ALBASTRA,nu te mai „scapă” nimeni!
Este OPINIA mea și asta mi-o mențin indiferent de ce ar spune orice SEF.
99 % – SUCCES!
1% -MARE ATENTIE!