Guvernul României a adoptat în cadrul ședinței care a avut loc joi, 5 iulie 2018, o Hotărâre de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții „Modernizare DN 2L Soveja-Lepșa km 60+145 – km 76+277”, județul Vrancea. „Acest proiect de investiții strategic a fost susținut în mod permanent în ultimii ani de președintele Consiliului Județean Vrancea, domnul Marian Oprișan, care a făcut demersuri pentru ca acest drum foarte important pentru infrastructura turistică a județului Vrancea să fie reabilitat și modernizat. „Este încă o realizare de excepție pe care o marcăm în beneficiul cetățenilor județului Vrancea, demararea procedurilor pentru reabilitarea și modernizarea DN 2L, sectorul Soveja-Lepșa. Este un proiect foarte important, prin care se va revitaliza zona turistică Soveja-Lepșa, un proiect care se adaugă celorlalte investiții care vizează modernizarea infrastructurii rutiere din județul Vrancea”, a declarat președintele Marian Oprișan”, se precizează într-un comunicat de presă al Consiliului Județean Vrancea.
Drumul național 2L asigură legătura între DN2 (E85) și drumul național DN 2D, pe care îl intersectează la km 74+005, în localitatea Lepșa. Sectorul de drum care va fi modernizat are o lungime de 14 km și se desfășoară de la ieșirea din comuna Soveja (km 60+145) până la intersecția cu DN 2D, în zona localității Lepșa (km 76+277).
Lucrările de modernizare a tronsonului de drum național DN 2L care asigură legătura rutieră între localitățile Soveja și Lepșa cuprind: – lucrări de drum, structură rutieră, casete; – refacere / realizare șanțuri, rigole, podețe pentru colectarea și dirijarea apelor de pe suprafața drumului; – lucrări de consolidare: ziduri de sprijin; – lucrări de artă (poduri): demolarea celor două poduri care nu au fost reabilitate in perioada anterioară și realizarea unor poduri noi, realizare viaducte; – montarea parapetului metalic de protecție.
Finanțarea obiectivului de investiții se realizează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, precum și din alte surse legal constituite, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii, după cum se arată în Hotărârea de Guvern aprobată joi.
La nivel național, Consiliul Județean Vrancea este una dintre administrațiile cu cele mai multe proiecte de investiții derulate din România. Într-un clasament național privind accesarea proiectelor finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), etapa a II-a, atât după sumele alocate cât și după numărul de proiecte accesate, Consiliul Județean Vrancea ocupă locul II la nivel național. Practic, administrația județeană a obținut finanțare pentru 32 de proiecte ce vizează reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere județene, în valoare totală de 283 de milioane de lei. În total, banii alocați județului Vrancea prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2, depășesc 177 milioane de euro.
Administrația județeană ocupă unul din primele locuri la nivelul administrațiilor județene și în ceea ce privește accesarea fondurilor europene pentru proiecte de infrastructură mare. În acest moment, Consiliul Județean are în derulare proiecte de investiții în valoare de peste 1,7 miliarde de lei, echivalentul a 393,3 milioane de euro.
Este vorba de reabilitarea a cinci drumuri județene care au o lungime totală de 120,7 kilometri. Valoarea totală estimată a celor 5 drumuri este de peste 468 milioane de lei, echivalentul a 104 milioane de euro. Un alt proiect important aflat în derulare este proiectul cunoscut sub numele de Vranceaqua, etapa a II-a. Contractul de finanțare a fost semnat în luna septembrie 2017 de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) pentru perioada 2014-2020, și are o valoare totală de peste 1,1 miliarde de lei, adică 248,3 milioane de euro. De asemenea, proiectul privind „Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor”, cunoscut sub numele de Vrancea Curată, are o valoare totală de 153 milioane de lei, echivalentul a 34 de milioane de euro. Consiliul Județean Vrancea derulează și proiectele „Consolidare și restaurare Secția de Științe ale Naturii și Acvariu – Casa Tatovici” și „Consolidare și restaurare a imobilului fostului Tribunal”, finanțate prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Ambele au o valoare de 33 de milioane de lei, echivalentul a 7,3 milioane de euro.