Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

PESTA porcină africană a ajuns lângă Bălești și Ciorăști; oamenii au început să TAIE porcii

Veterinarii vrânceni au instituit măsuri speciale de prevenire a pestei porcine africane în comunele Ciorăști și Bălești după ce a fost confirmat un focar în comuna buzoiană Puiești. Măsurile au fost dispuse, vineri, în cadrul ședinței Centrului Local de Combatere a Bolilor. Conform procedurilor legale de prevenire a extinderii PPA, cele două comune vrâncene sunt în zona de supraveghere iar primele măsuri au vizat înregistrarea tuturor porcilor. Veterinarii au mers din locuință în locuință pentru a număra fiecare animale din gospodării. Au fost instituite filtre rutiere și patrule formate din polițiști, jandarmi și medici veterinari care vor avea program non stop și vor verifica fiecarea transport din zonă. De altfel, în zonă este interzis transportul animalelor, al cărnii și produselor din carne. Oamenii care locuiesc în zonă ne-au spus că, de teama acestei boli, s-a început de câteva zile sacrificarea porcilor pentru consumul familial. Numărul sacrificărilor a crescut de la o zi la alta, doar ieri fiind sacrificate cinci animale în Ciorăști.

AGERPRES scrie că Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău a dispus uciderea a 90 de capete de porcine de la o exploataţie din comuna Puieşti şi ecarisarea cadavrelor, după ce, joi seara, s-a confirmat existenţa virusului pestei porcine în respectiva fermă, a anunţat vineri, în cadrul şedinţei Centrului local de combatere a bolilor Buzău, directorul DSVSA Buzău, Ciprian Botezatu. În zona de risc există şase sate de pe raza comunei, cu circa 200 de gospodării care cresc suine.

Este al treilea focar înregistrat în judeţul Buzău, după ce la sfârşitul săptămânii trecute alte două focare de pestă porcină au fost confirmate la Pătârlagele şi Pănătău.

Numărul focarelor de pestă porcină africană de pe teritoriul României a ajuns la 826, acestea fiind active în 190 de localităţi din 11 judeţe, iar numărul total al porcilor afectaţi de boală sau ucişi a ajuns la aproape 160.000, a anunţat, joi, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

În zona de sud-est a României, boala a fost confirmată în 177 de localităţi din judeţele: Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi, Ilfov şi Buzău.

Specialiştii veterinari susţin că orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

Mecanismele existente în prezent de combatere şi eradicare a pestei porcine africane nu sunt suficiente, astfel că trebuie alocate sume consistente pentru cercetare, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, în conferinţa la nivel înalt cu tema „Bolile transfrontaliere în Europa: Importanţa cooperării internaţionale pentru creşterea sustenabilă a animalelor”, organizată la Bruxelles. „Astăzi, Europa este unită în jurul existenţei acestui pericol. Este un semn bun şi încurajator. Din nefericire, România a fost şi este înconjurată de existenţa bolilor ce fac obiectul dezbaterilor de astăzi. Cu măsurile de prevenţie luate, încă facem faţă unora dintre acestea: dermatoza nodulară contagioasă, influenţa aviară, pesta micilor rumegătoare. Din nefericire, virusul pestei porcine africane, ce a existat în vecinătatea ţării încă din 2012, acum este prezent şi în România, cu o evoluţie severă începând din vara acestui an”, a spus Daea, conform AGERPRES.

 

Sfaturi de la veterinari pentru crescătorii de porci

Pentru a vă proteja porcii de această boală, respectați următoarele sfaturi:

-nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii, cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică;

-creșteți porcii doar în spații îngradite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porci domestici;

-nu hrăniți animalele cu resturi alimentare; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreț, sub nicio formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne;

-nu scoateți scroafele sau vierii din exploatație, în scopul montei cu animale din altă exploatație;

-nu cumpărați purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;

-nu folosiți în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi.

 

Cum arată un porc bolnav de pestă porcină africană

Nu există semne clare care să indice boala, semnele pot fi atribuite și altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca:

-moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt;

-temperatură foarte ridicată (40,5 – 42â—¦C) și stare febrilă;

-roșeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și pieptului;

-lipsa poftei de mâncare, apatie și împleticire în mers;

-vomitări, diaree (uneori cu sânge) și urdori la ochi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?