Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Cineastul Costa Gavras, nevoit să își dezmintă propriul deces, la televiziunea publică elenă

Cineastul franco-grec Costa Gavras, în vârstă de 85 de ani, a fost nevoit să infirme joi, pentru postul public de televiziune din Grecia (ERT), o informaţie care anunţa decesul său şi care fusese anunţată de mai multe companii mass-media internaţionale, în urma unui mesaj fals publicat pe Twitter, ce ar reprezenta o nouă acţiune întreprinsă de un jurnalist italian care doreşte să denunţe fragilitatea reţelelor de socializare, informează AFP.

Contactat prin telefon de jurnaliştii de la ERT, Costa Gavras a spus că a fost vorba despre „o glumă de prost gust”. Falsa ştire a fost publicată joi în jurul orei 12.00 GMT pe un cont fals (neverificat) de Twitter al noului ministru grec al Culturii, Myrsini Zorba, şi a fost preluată imediat de numeroase companii mass-media din lumea întreagă. Ministerul Culturii din Grecia, contactat prin telefon de AFP, a dezminţit acea ştire, subliniind că ministrul elen „nu a publicat astăzi niciun mesaj pe contul lui oficial de Twitter, nici pe cel personal”.

Apoi, Myrsini Zorba a dezminţit ea însăşi informaţia pentru agenţia de presă elenă ANA: „Nu era contul meu de Twitter, nu am publicat acea informaţie”. Ea a dezvăluit că a contactat Poliţia în această chestiune. „Acest cont este un fals, creat de jurnalistul italian Tommasso Debenedetti”, a apărut imediat după aceea un mesaj mesaj publicat pe falsul cont de Twitter @MZorbaGR, înainte ca întregul cont să fie şters.

Tommasso Debenedetti, dacă se va dovedi că el este autorul farsei, este un „recidivist” din acest punct de vedere. El i-a „ucis” deja în spaţiul online pe JK Rowling, Mihail Gorbaciov, Fidel Castro şi papa Francisc, publicând tweet-uri false ca instrument de denunţare a „punctelor slabe” din mass-media şi pentru a critica „fragilitatea reţelelor de socializare”. „Nu mă leg decât de personalităţi de prim rang, care deţin într-adevăr toate mijloacele pentru a dezminţi foarte repede. Nu voi anunţa niciodată moartea unui scriitor de rang secundar sau aceea a vecinei mele de palier”, a declarat jurnalistul italian în 2013 într-un interviu pentru AFP.

În acel interviu, el a subliniat şi faptul că obişnuieşte să dezmintă ştirea falsă într-un interval de o oră după publicarea primului mesaj pe acea temă. La fel s-a întâmplat şi joi în ştirea despre Costa Gavras. Costa Gavras a părut că susţine aceste preocupări în intervenţia sa pentru ERT: „Există această situaţie bizară cu ştirile, peste tot în lume se fac farse de genul acesta, care devin instantaneu un adevăr pentru anumiţi oameni”.

Cineastul a spus că a fost avertizat în legătură cu acest fake-news de o jurnalistă, care l-a contactat telefonic. „Era foarte mulţumită că eu sunt în viaţă, suntem cu toţii foarte mulţumiţi”, a glumit Costa Gavras. Potrivit jurnaliştilor de la AFP, în timpul acestei conversaţii purtate prin sistemul telefoniei fixe, telefonul mobil al cineastului suna fără încetare. Reprezentant de seamă al tipologiei cineastului angajat şi cu o operă cinematografică inspirată din convulsiile politice din istoria elenă, regizorul – al cărui nume real este Konstantinos Gavras – a devenit celebru graţie unor filme precum „Z” şi „L’aveu”.

Ajuns la vârsta de 85 de ani, Costa Gavras s-a lansat într-un nou proiect, o adaptare a unei cărţi scrise de fostul ministru grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, un critic acerb al Europei liberale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?