Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

VIDEO și GALERIE FOTO: Vranceaqua, etapa a II-a: Au început lucrările în Focșani

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a participat, vineri, la inaugurarea lucrărilor la contractul de rețele de apă și canalizare în gruparea Focșani 1, zona de lucru Focșani. La eveniment au mai fost prezenți primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă, directorul general al CUP Focșani, Gheorghe Vasilescu, reprezentanți ai constructorului, locuitori ai municipiului Focșani. Contractul de lucrări mai sus amintit face parte din proiectul „Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, județul Vrancea – Vranceaqua, etapa a II-a”, finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. Asocierea firmelor Tancrad – Vega 93 Galați va executa lucrări la contractul referitor la rețelele de apă și canalizare în gruparea Focșani 1, în cadrul căruia vor fi realizate rețele de apă și canalizare în localitățile Focșani, Cîrligele, Cotești, Gologanu, Milcovu, Răstoaca, Vînători. Valoarea totală estimată fără TVA este de 126 milioane de lei. „Investițiile pentru asigurarea apei curente și a rețelelor de canalizare în localitățile județului sunt o prioritate pentru mine, în calitate de președinte al Consiliului Județean Vrancea și de președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Vranceaqua. Prin aceste lucrări va crește calitatea vieții vrâncenilor, iar acest proiect de mare importanță plasează Vrancea printre cele mai evoluate județe ale României și trebuie să ne mândrim cu acest lucru“ , a declarat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

Șeful administrației județene a arătat că în Vrancea s-au investit foarte mulți bani pentru rețelele de canalizare, extinderea rețelelor de apă, pentru modernizarea Uzinei de apă din județ. „Am pus la punct, împreună cu Compania de Utilități Publice, programul Vranceaqua, cum îl numim noi. Etapa întâi a constat în lucrări de anvergură la nivelul municipiului Focșani, comunelor Golești, Cîmpineanca, municipiului Adjud, orașelor Panciu, Odobești și Mărășești. Lucrările au constat în alimentări de apă și canalizare, inclusiv cinci stații de epurare absolut noi. Beneficiarii acestei prime etape sunt 130 mii de persoane din Vrancea. Aceștia beneficiază în acest moment de cele mai bune servicii de apă și canalizare la nivelul județului Vrancea”, a spus președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.

Astfel, locuitorii din municipiul Focșani vor beneficia de servicii îmbunătățite de apă și canalizare la standarde europene, lucrările constând în: reabilitări reţea de apă – pe o lungime de 15.030 metri, extinderi reţea de apă – 7.422 metri, reabilitare rețea de canalizare – 3.687 metri, extindere reţea de canalizare – 9.145 metri, extindere rețea refulare – 255 metri, extinderea stației de pompare ape uzate. Actualele lucrări le vor completa  pe cele deja efectuate în prima etapă a acestui proiect de amploare și, în urma finalizării acestora, rețelele de apă și canalizare din municipiul Focșani vor fi reabilitate în proporție de aproape 100%. Străzile pe care vor fi efectuate lucrări sunt următoarele: Extindere rețea de distribuție apă potabilă: Drumușor Mândrești, Zăbala, Verde, Lukoil – Al. Margaretelor; Zboina (în Obor), Cartier Livada; Reabilitare rețea de distribuție apă potabilă: Viilor, I. Neculce, Ghe. Doja, Panduri, V. Pârvan, Rodnei, Prof. Caian, Cărăbuș, Albinei, Gh. Asachi, Fdt. Gh. Asachi, N. Titulescu, Crișana,  Muncitori, Bd. Republicii, Bd. Gării, Moș Ion Roată, Transilvaniei, Bujor, Măgura; Reabilitare rețele secundare de distribuție apă potabilă: Stație de Hidrofor (alimentare la Blocuri) nr. 43, 54, 47, 40, 19, 57, 58, 56, 5, 32, 28, 52, 45; Reabilitare rețele canalizare; Viilor, Cezar Bolliac, Lupeni – parțial, Str.Verde, C-tin Brâncoveanu,  Militari-fundătura, Emil Racoviță, Al.Florilor, Vlad Țepeș; Extindere rețea canalizare: Cartier Livada, Lukoil- Al. Margaretelor

Până în acest moment au fost demarate lucrările la contractele: „Înființarea conductei de aducțiune zonală a apei pe traseul Odobești – Bordești, care va alimenta localitățile: Vârteșcoiu, Broșteni, Cîrligele, Cotești, Urechești, Popești, Gura Caliței și Bordești”, zona de lucru Cîrligele și „Rețele de apă și canalizare în gruparea Focșani1“, zone de lucru Răstoaca, Milcovul, Gologanu și Focșani.

În cadrul contractului „Înființarea conductei de aducțiune zonală a apei pe traseul Odobești – Bordești“ , conducta de aducțiune a apei va avea o lungime de 33.973 m și va asigura continuitatea în furnizarea alimentării cu apă, care respectă parametrii de calitate, pentru localitățile din sud-vestul județului. Termenul de execuție al lucrărilor din cadrul acestui contract este de 38 luni + 36 luni perioada de garanție. În total, populația deservită de lucrările din cadrul CL 9 este de circa 92.000 de locuitori din 19 localități (Adjud, Panciu, Odobești, Mărășești, Cîrligele, Cotești, Broșteni, Vârteșcoiu, Urechești, Popești, Bordești, Homocea, Gugești, Bolotești, Tâmboiești, Ruginești, Dumbrăveni, Jariștea și Străoane). Valoarea totală a lucrărilor din cadrul acestui contract este de 93,5 milioane de lei (echivalentul a 20 milioane de euro).

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a precizat că fără sprijinul administrației județene și fără fonduri europene, investițiile locale în infrastructură nu ar fi fost posibile. „Este vorba de investiții masive în infrastructura privind calitatea vieții, investiții care au o valoare foarte mare și pe care comunitățile locale nu și le permit. Fără aceste investiții masive derulate de administrația județeană, sau de administrațiile locale cu sprijinul administrației județene, nu se putea face nimic la nivelul fiecărei localități“, a spus Marian Oprișan. Proiectul Vranceaqua, etapa a II-a are o valoare totală de peste 1,1 miliarde de lei, adică 248,380,370 euro din care contribuţia beneficiarului – 2%. În etapa a doua a proiectului Vranceaqua, au fost incluse 38 de localităţi din județul Vrancea cu peste 2000 de locuitori, care trebuie să se conformeze la normele de mediu în perioada 2018-2022.

VIDEO: George MARDARE, FOTO: Ciprian DUMITRU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?