Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Cartea „TU și alte întâmplări gata de a fi trăite”, lansată astăzi la Casa Vrânceană


Alex Pleșcan, scriitor și jurnalist originar din Focșani, stabilit în Noua Zeelandă, își lansează la Focșani cartea de proză scurtă „TU și alte întâmplări gata de a fi trăite”. Lansarea va avea loc astăzi, la ora 18.00, la Casa Vrânceană din Focșani, unde scriitorul invită cât mai multă lume pentru a-i fi alături la acest eveniment de suflet, în care povestea și personajele lucrează împreună pentru a aduce mai aproape de sufletul publicului arta cuvântului și literatura.
Aceasta este a treia carte succesivă, independentă, de proză scurtă, dintr-un roman non-linear, fiind precedată de „Scriitorul de vagoane și alte povestiri aproape adevărate” și de „Sandu-printre alte povestiri” (Tracus Arte, 2014 & 2016). Prezentarea volumului va fi asigurată de scriitorul focșănean Adrian Èšiglea.
Potrivit comunicatului de preasă trimis redacției noastre, Alex Pleșcan se consideră un cetățean al ficțiunii universale, un om care gândește în engleză, dar povestește mai bine în limba română, România fiind considerată de către scriitor singura lui țară reală: „De mult am încetat să mă mai consider «scriitor». Sunt doar un om care încă știe să scrie de mână relativ corect, categoric repede și, poate, diferit. Fiindcă am trăit și am observat diferit un spațiu în care lumina se ondulează altfel”, spune Alex Pleșcan.
„Presărat cu aventuri erotico-onirice, volumul de față semnalează un univers în care ficțiunea personală și realitatea auctorială se combină fractal într-o lume culturală opusă fenomenului Renaissance, o lume pseudovirtuală, în care cititorul are de fapt ultimul cuvânt. O scriitură seducătoare, poetică, fascinantă. TU… decizi dacă vrei sau nu să continui lumea aceasta posibilă”, a declarat Cosmin Perța, scriitor și reprezentant al Editurii Cartea Românească.
Iar pentru că frumosul definește nu doar senzația deplină a cuvântului bine ieșit din condeiul scriitoricesc, ci și arta volumului în spațiu – sculptura, va fi prezent alături de Alex Pleșcan focșăneanul Silviu Dima, cu o mini expoziție de sculpturi în coajă de ou. Acestea pot fi cumpărate și oferite celor dragi. „Sculptura în coajă de ou este o tehnică complexă, delicată, ce necesită pe lângă multă îndemânare, o răbdare infinită. Lucrările pasionatului focșănean sunt executate în coajă de ou de gâscă și de struț, fiecare dintre ele fiind o provocare dar și o îmbinare între latura artistică și cea creativă a celui care a transformat pasiunea în perfecțiune”, se arată în comunicatul de presă trimis redacției noastre. „Mă bucur să fiu alaturi de Alex Pleșcan la lansarea cărții sale «Tu și alte întâmplări gata de a fi trăite». Sunt convins că, odată ce ne onorați cu prezența, vă veți îndrăgosti iremediabil de carte și sculptură, aducându-vă mereu aminte cu drag de această zi”, a declarat Silviu Dima.
    Participanții la lansare vor avea ocazia să comande sau să cumpere cartea cu autograf.

Despre Alex Pleșcan

Alex Pleșcan (publicat în România și ca Alexandru Pleșcan) s-a născut în 1967 la Focșani. A absolvit Facultatea de Litere a Universității din București (secția română-spaniolă) în anul 1992 și a urmat studii de jurnalism la aceeași universitate. În 1999, s-a stabilit în Christchurch și este cetățean al Noii Zeelande. 
A debutat în presa scrisă cu versuri, în Luceafărul (1983). A publicat proză, poezie, articole de opinie, eseu și critică literară în reviste din România și Statele Unite. În studenție a frecventat la București cenaclurile semi-oficiale conduse de criticii Mircea Martin, Ovid S. Crohmălniceanu și Laurențiu Ulici.
În 1990 a fost co-fondator al grupului Clubul literar, sub egida căruia a funcționat un cenaclu în Universitatea din București, publicând volumul colectiv și eclectic Ficțiuni (Editura Litera, 1992), împreună cu Andrei Zlătescu, Ara Șeptilici, Fevronia Novac, Ion Manolescu și Vlad Pavlovici.
Între 1992 și 1994, a funcționat ca secretar literar la Teatrul „Ion Creangă” din București. În 1993 a debutat dramaturgic la același teatru cu piesa „Matilda”, adaptare după Roald Dahl, în regia lui Thomas de Mallet Burgess și scenografia Spiros Coscinas.
Între 1994 și 2003 a lucrat în televiziune și producție video ca reporter de știri sau coordonator de emisiuni, ca editor sau cameraman, și a produs sau regizat documentare TV, în România și Noua Zeelandă.
În 2016, Alex Pleșcan a fost selectat să apară, alături de scriitori bilingvi de pe tot globul, în prima ediție a „Words & Worlds / Worte & Welten”, Viena, publicație sprijinită de PEN Austria.
Ultimele sale apariții editoriale sunt „Scriitorul de vagoane și alte povestiri aproape adevărate” (Tracus Arte, 2014), „Clubul literar – versuri” (Tracus Arte, 2015, alături de Fevronia Novac și Andrei Zlătescu) și „Sandu – printre alte povestiri” (Tracus Arte, 2016).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?