Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Învățătoarele sunt plătite pentru 18 ore, dar muncesc mai puțin; ședință cu directorii la Inspectoratul Școlar

Directorilor de unități de învățământ li s-a explicat ieri, în ședință publică, care a avut loc la sediul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vrancea, care sunt noutățile în anul școlar 2018-2019 și cum trebuie făcute încadrările pe post. Trebuie spus că profesorii care au norme întregi, respectiv 18 ore și predau 22 de ore să zicem, vor avea două contracte încheiate cu unitatea de învățământ. Un contract va fi pentru norma prevăzută de lege și un alt contract pentru orele suplimentare, la plata cu ora.

Totodată, inspectorul pentru resurse umane Mihail Fâsan le-a cerut directorilor să fie corecți cu datele pe care le introduc în SIR, mai ales că este vorba de bani și a exemplificat cu o situație concretă. În anii trecuți, când au anunțat numărul de clase și elevi, unele școli au trecut în liste mai mulți elevi pentru a putea înființa clasele, iar la început de an școlar au informat ISJ că un anumit număr de elevi ar fi plecat din țară. Din acest motiv, activitatea școlilor s-a desfășurat de multe ori cu clase în regim de avarie, pentru care s-au cheltuit sume ce ar fi putut fi economisite sau folosite altfel.

La rândul lor, directorii au ridicat mai multe probleme, printre care cea a degrevărilor de normă în cazul funcțiilor de conducere, pentru care nu se pot acorda mai mult de 5 ore la plata cu ora. Se știe că cei cu funcții de conducere sunt degrevați de ore și au obligativitate la doar 6 ore în cazul directorilor și 8 ore în cazul directorilor adjuncți. Acum există o portiță legislativă, care le-ar permite să poată preda la plata cu ora până la jumătate din norma didactică, adică 9 ore. Cum lucrurile nu sunt clare încă, mulți directori au scos orele la repartizare, pentru a putea fi ocupate în ședințele publice, care au loc în această perioadă.

O altă problemă ridicată este cea a învățătoarelor care, deși sunt plătite și încadrate cu 18 ore pe săptămână, în realitate acestea nu fac decât 14, școlile fiind obligate să plătească mai multe cadre didactice. Asta pentru că la clasele I-IV, pe lângă învățători, școlile mai plătesc și profesori de religie, engleză și educație fizică și sport. O altă problemă ridicată este cea a profesorilor cu vechime peste 25 de ani și gradul didactic I, pentru care Metodologia prevede că pot fi degrevați de două ore, norma obligatorie fiind de numai 16 ore. O directoare de grădiniță a spus că are astfel de cereri, dar a întrebat cine mai vine pentru cele două ore.

De asemenea, inspectorul Fâsan le-a solicitat directorilor să urmărească pe site-ul ISJ posturile care se ocupă în ședințele publice din această săptămână, astfel încât până pe 27 august să poată rezolva dosarele depuse pentru plata cu ora și ulterior să raporteze la inspectorat ce ore au rămas neacoperite, pentru a putea fi scoase în ședințele publice din 29, 30 și 31 august. Aceste ședințe vor avea loc după concursul județean de suplinire din 28 august.

Ședința de ieri a fost condusă de inspectorul școlar general Lauriana Ailincuței și inspectorul școlar general adjunct Aurel Șelaru. La ședință a participat și contabila Georgeta Ilie, care le-a cerut directorilor să fie foarte atenți cu datele pe care le transmit la inspectorat.

Trebuie amintit faptul că, de anul trecut, banii pentru unitățile școlare nu mai vin prin primării, ci direct de la Ministerul Educației Naționale, prin  Inspectoratul Școlar Județean.

1 COMENTARIU

  1. Inainte de a spune ca invatatorii lucreaza doar 14 ore ,ar trebui sa cronometreze si munca din afara orelor de curs,pregatirea pentru lectiile de a doua zi, corectarea caietelor, …..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?