Deși mai este doar o lună de zile până la începerea noului an școlar, grădinița nouă din Slobozia Bradului încă nu poate fi predată școlii, cu personalitate juridică, dat fiind că lucrarea a fost pe alocuri prost executată, iar ultimele ploi au produs mai multe stricăciuni. Concret, în clădirea nouă plouă, iar pereții și instalația electrică au fost deja avariate. Lucrarea a fost recepționată de autorități, potrivit legislației în vigoare, dar aceasta este în garanție pentru doi ani de zile și numai după doi ani se poate face o recepție finală. Astfel, firma care a executat lucrările, din București, trebuie să remedieze problemele apărute în urma ploilor înregistrate lunile trecute pe propria cheltuială.
Potrivit informațiilor furnizate de primarul Iulian Dumitru, autoritățile locale au trimis adrese de înștiințare și la Inspectoratul Școlar Vrancea (IȘJ), și la Ministerul Educației Naționale, (MEN), dar și firmei constructoare. ”Lucrarea este în garanție. Am anunțat constructorul care trebuie să refacă, numai că până acum nu am primit nici un răspuns oficial, ci doar asigurări verbale că vor veni și vor repara. Investiția a fost licitată de Ministerul Educației, noi am avut un aport de 500.000 lei la utilități”, a declarat edilul pentru Monitorul de Vrancea.
Lucrurile sunt mai complicate decât par la prima vedere, fiindcă Slobozia Bradului se confruntă cu o acută lipsă de spații de școlarizare, iar cele opt săli de clasă din noua clădire înseamnă o șansă la educație pentru mulți copii. Trebuie spus că nici construcția acestei noi grădinițe nu rezolvă problema spațiilor de școlarizare la nivelul comunei, iar faptul că nu poate fi folosită este și mai grav.
De altfel, IȘJ Vrancea a titularizat în ședințele publice din iulie 5 educatoare, care ar trebui să predea la această grădiniță. Totodată, Asociația OvidiuRo, prietenă de acum a comunității din Slobozia Bradului, a vrut să vină în aceste zile să amenajeze, împreună cu educatoarele nou titularizate, sălile de clasă după concepte moderne, care să pună în prim plan dezvoltarea creativă a preșcolarilor. Nu a putut face însă acest lucru.
Construcția unei grădinițe în satul Slobozia Bradului se impunea, deoarece, în urmă cu câțiva ani, au fost improvizate săli de clasă într-o clădire a primăriei, unde funcționează și un cabinet medical, precum și o farmacie. Aceste săli de clasă erau foarte înghesuite, motiv pentru care autoritățile sanitare nu au acordat aviz de funcționare niciodată. În Slobozia Bradului, jumătate sau chiar mai puțin dintre copiii cu vârste preșcolare sunt înscriși la grădiniță. Înscrierea copiilor se face în funcție de vârstă, începând cu cei de 5 ani, considerându-se vârsta prioritară, dat fiind faptul că ei vor intra în clasa pregătitoare la 6 ani.
Trebuie spus că interesul părinților pentru înscrierea copiilor la grădiniță a crescut de când a intrat în vigoare Legea 248/2015, care prevede ca familiile defavorizate să primească tichete sau vouchere, în valoare de 50 de lei, pentru cumpărarea de alimente sau rechizite. Tichetele sunt date pentru copiii care au o prezenţă constantă la grădiniţă.
Mai trebuie pus faptul că grădinița nou construită nu rezolvă problema spațiilor de școlarizare de la nivelul comunei, motiv pentru care, anul trecut, Guvernul României a aprobat bani pentru construcția unei noi grădinițe, în satul Liești din comuna Slobozia Bradului, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Potrivit informațiilor furnizate de primarul Iulian Dumitru, grădinița va deservi satele Liești, Valea Beciului și Cornetu. Potrivit autorităților locale, această investiție este în stadiu de proiectare. Ministerul Dezvoltării Regionale Administrației Publice și Fondurilor Europene va acorda, prin PNDL, suma de 1,57 milioane de lei. Grădinița va funcționa cu program normal și va avea patru săli de clasă.
Alocarea acestor fonduri era absolut necesară în condițiile în care comuna Slobozia Bradului se confruntă, de ani buni, cu o lipsă acută de spații destinate școlarizării. Școala din Slobozia Bradului este cea mai mare școală din mediul rural, dacă ne raportăm la numărul de școlari și preșcolari înscriși în cataloage. Este de notorietate că în această localitate se înregistrează cea mai mare creștere a natalității din județ și implicit și o creștere a numărului de copii care trebuie școliți. În comuna Slobozia Bradului sunt 8.300 de locuitori în 1.753 de gospodării. Dintre aceștia, 2.571 trăiesc în satul Slobozia Bradului, 932 în Coroteni, 751 în satul Valea Beciului, 1.750 în Liești, 2.196 în satul Cornetu și doar 100 în Olăreni.
Școala din Cornetu, extinsă
Autoritățile publice locale ne-au mai spus că, din martie, se lucrează la extinderea școlii din satul Cornetu. S-a dărâmat construcția vechie și se lucrează la amenajarea a 10 săli de clasă. Extinderea clădirii este imperios necesară dacă ne gândim că acolo se învață în trei schimburi, iar clasele funcționează la capacitate maximă, ca să nu mai vorbim de faptul că este o clădire veche, în care este greu să se ofere condiții moderne de desfășurare a orelor de curs.
Proiectul extinderii școlii din Cornetu se vrea a fi finalizat într-un interval de timp între 18 și 24 de luni, după cum și-au propus autoritățile. În Slobozia Bradului sunt înscriși la școală 1.600 de școlari și preșcolari, iar autoritățile au solicitat în ultimii ani numeroase fonduri pentru construcția de noi școli și grădinițe. Trebuie spus faptul că pe perioada lucrărilor, elevii din Cornetu vor fi relocați în clădirea Centrului de zi din localitate, acolo unde funcționează dispensarul uman, dar și o farmacie.
Grădinițe estivale
Pentru a familiariza copiii cu mediul școlar, conducerea școlii din Slobozia Bradului a implicat unitatea de învățământ în tot soiul de proiecte, prin care să îi aducă pe cei mici mai aproape de carte. Astfel, la Slobozia Bradului s-au derulat proiecte gen ”grădinița estivală” sau ”atelierele șotron”, care s-au organizat constant în ultimii ani. În acest mod, copii cu vârste preșcolare, dar care nu au avut loc la grădiniță în timpul anului școlar, au luat contact cu colectivitatea, pentru a fi inițiați în mediul școlar. Copiii au fost selectați dintre cei care nu au frecventat grădiniţa în timpul anului şcolar, din diverse motive. Cel mai semnificativ motiv pentru care nu au frecventat grădinița a fost cel al lipsei de spaţiu, cu care Slobozia Bradului se confruntă.
Prin astfel de activități se urmărește obișnuirea a cât mai multor copii cu viaţa de grădiniţă şi şcoală, mai ales că mulţi dintre ei nu au nici un minim de formare în acest sens, iar când merg la şcoală le este foarte greu să se adapteze. În cadrul proiectelor derulate, micuţii s-au bucurat de activităţi educaționale specifice vârstei, au luat contact cu spațiul, cu regulile și cu limba română, având în vedere că cei mai mulți dintre ei sunt de etnie romă. Anul acesta, micuții din Slobozia Bradului au primit și vizita unui circ din Suedia, care a poposit mai multe zile în comunitate, oferindu-le spectacole stradale deosebite. Activitățile au avut loc ca urmare a parteneriatelor încheiate între Școala Gimnazială Slobozia Bradului și Asociația OvidiuRo.