O bufniță dintr-un pepene, sau trandafiri dintr-un fruct de papaya. Sunt doar câteva dintre creațiile unei tradiții străvechi, sculptura în fructe, care continuă în Thailanda, deși numărul tinerilor care o duc mai departe este tot mai mic. Animale, creaturi mitologice sau flori… Temele de inspirațiile sunt multiple pentru un salon de sculptură de un gen ceva mai special organizat vineri la Bangkok. „Sculptura este bună pentru spirit, pentru că ne dezvoltă concentrarea și imaginația. Este un mijloc de a ne relaxa”, a explicat pentru AFP unul dintre participanți, Piyanat Thiwato, un student de 22 de ani. „Să înveți să sculptezi durează ani”, a explicat cel care spune că „este mândru în calitate de thailandez” să perpetueze această tradiție, care se realizează cu un cuțit fin din metal.
Această formă de sculptură, populară mai ales în Asia și în special în Thailanda, a fost dezvoltată în regat în timpul dinastiei regale Sukhotai, în secolul al XIV-lea. „Arta sculpturii în fructe a început în urmă cu sute de ani… Este o adevărată comoară pe care o avem. În trecut, sculpturile erau realizate în palate, pentru familia regală”, a explicat Araya Arunanondchai, de 70 de ani, organizatoarea evenimentului, care are loc ca un omagiu cu prilejul aniversării reginei Thailandei, care va avea loc la 12 august.
În prezent, sculpturile din fructe sunt ofrande în templele budiste sau sunt utilizate în cadrul ceremoniilor importante precum căsătoriile. Această formă de artă este și o atracție turistică, vizitatorilor propunându-li-se cursuri de sculptură în fructe, precum și înregistrări video cu demonstrații care au fost postate pe internet. În viața de toate zilele, există puțin tineri thailandezi care perpetuează această tradiție. „Există puțini tineri pe care îi interesează, iar cei care o studiază nu pot trăi din asta”, a spus Manirat Svastiwat na Ayutthaya, expert în sculptură în fructe. Fiind considerată o disciplină artistică cu normă întreagă în Thailanda, sculptura în fructe se predă în facultățile de artă, în același mod ca pictura sau sculptura clasică, notează AFP.