Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Afaceriști și un fost polițist condamnați, unii cu executare, alții cu suspendare, într-un dosar de înșelăciune


Zece persoane au fost condamnate de magistrații de la Tribunalul Vrancea într-un dosar trimis în instanță de procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Vrancea, în anul 2014. Condamnările sunt, în mare parte, pentru infracțiunea de înșelăciune. La momentul trimiterii în judecată, procurorii arătau în rechizitoriu că inculpații ar fi prejudiciat firme de leasing cu peste 600.000 euro. Practic, cu finanțarea unei societăți de leasing, inculpații cumpărau fictiv utilaje și echipamente industriale, pe care le revindeau apoi prin intermediul unor firme fantomă.

    Zece persoane au fost condamnate de magistrații de la Tribunalul Vrancea într-un dosar ce a avut ca obiect inițiere, constituire de grup infracțional organizat, sprijinire sau aderare la un asemenea grup. Dosarul a ajuns în instanță la începutul anului 2014, iar decizia luată acum de magistrații de la Tribunal nu este definitivă.
    Printre condamnați se numără mai mulți oameni de afaceri, dar și un fost polițist. Unul dintre cei condamnați este afaceristul D. A. L. El a fost condamnat pentru „comiterea: – infracțiunii de (…) spălare de bani (…) la 4 (patru) ani închisoare și 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor (…); – (…) înșelăciune, la 4 (patru) ani închisoare și 2 ani interzicerea exercitării drepturilor (…) va executa pedeapsa cea mai grea de 4 ani închisoare și 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor (…). Constată că aceste infracțiuni sunt concurente cu infracțiunea pentru care a fost condamnat prin sentința penală nr. 228/21.10.2013, pronunțată de Tribunalul Vrancea, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 120 A/26.02.2014. Anulează suspendarea condiționată a executării pedepsei de 2 ani dispusă prin sentința penală nr. 228/21.10.2013. (…) contopește pedepsele de 4 ani închisoare, 4 ani închisoare, 2 ani închisoare, în pedeapsa cea mai grea de 4 ani închisoare. Va executa pedeapsa principală de 4 ani închisoare, 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor (…). Menține celelalte dispoziții ale sentinței penale nr. 228/21.10.2013. Încetează procesul penal (…) ,,prescrierea răspunderii penale,, în ce privește comiterea infracțiunilor de ,,fals în înscrisuri sub semnătură privată,, ,,uz de fals,, ,,complicitate la săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată,, (…). Încetează procesul penal (…) prin prescrierea răspunderii penale pentru comiterea infracțiunii (…) ,,constituirea unui grup infracțional,, Deduce din pedeapsa aplicată intervalul reținerii preventive de 24 ore”, a decis instanța.

Fost polițist, condamnat cu suspendare

    Cel de-al doilea inculpat este D. G., fost polițist la Furturi Auto. El a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare pentru înșelăciune. Instanța a dispus suspendarea condiționată a executării pedepsei principale pentru o perioadă de 4 ani. Åži în cazul lui s-a prescris răspunderea penală în ce privește comiterea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals. De asemenea, a încetat procesul penal prin prescrierea răspunderii penale în ce privește comiterea infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat. „Condamnă pe inculpatul D(…) G(…), pentru comiterea infracțiunii (…) ,,înșelăciune,, la 2 (doi) ani închisoare, un an pedeapsa complementară și 1 an pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor (…) suspendă condiționat executarea pedepsei principale pentru un interval de 4 ani (…). Suspendă condiționat executarea pedepsei accesorii și a pedepsei complementare pentru un interval de 4 ani (…)”, se arată în decizia judecătorilor.
Un alt inculpat din dosar este D. M. M., care a primit 1,6 ani de închisoare pentru înșelăciune și 3 ani de închisoare pentru spălare de bani. „(…) va executa pedeapsa de 3( trei) ani închisoare (…)”, se arată în hotărârea instanței. Åži în cazul lui a încetat procesul penal prin prescrierea răspunderii penale în ce privește comiterea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat.
    Condamnat a fost și M. P., care a primit 6 luni de închisoare pentru înșelăciune. În cazul său s-a dispus suspendarea executării pedepsei pentru un interval de 2 ani și 6 luni. Åži în cazul lui a încetat procesul penal prin prescrierea răspunderii penale pentru infracțiunea de constituire a unui grup infracțional organizat.
    Instanța l-a mai condamnat și pe I. L. la 2 ani de închisoare. ‚,(…)contopește pedepsele în pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare. Constată că infracțiunile pentru care a fost condamnat prin sentința penală nr. 311/23.12.2009 de Judecătoria Adjud, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 170/26.04.2010 a Tribunalului Vrancea, sunt concurente cu infracțiunile pentru care s-a dispus prin prezenta hotărâre. Anulează suspendarea condiționată dispusă prin sentința penală nr.311/23.12.2009. (…) contopește pedepsele de 6 luni închisoare, 2 ani închisoare, 4 luni închisoare, 1000 lei amendă, în pedeapsa de 2 ani închisoare. (…) suspendă condiționat executarea pedepsei pe un interval de 4 ani (…). Constată că inculpatul a executat măsura arestului preventiv pe un interval de 60 zile (…)”, se mai arată în hotărârea dată vinerea trecută.
    Pentru înșelăciune a fost condamnat și S. P. B., care a mai avut o condamnare anterioară. „(…) contopește pedepsele de 1 an închisoare, 7 luni închisoare, 6 luni închisoare, în pedeapsa cea mai grea de 1( un) an închisoare. (…) suspendă condiționat executarea pedepsei pe perioada termenului de 3 ani (…)”, au decis judecătorii.
    Judecătorii de la Tribunalul Vrancea au condamnat-o în același dosar și pe F. M., tot pentru înșelăciune. Ea primit 6 luni de închisoare, iar instanța a dispus suspendarea condiționată a executării pedepsei pe perioada unui termen de încercare de 2,6 ani. O pedeapsă de 6 luni de închisoare a primit și E. M.. Și în cazul lui magistrații au dispus suspendarea condiționată a executării pedepsei pe durata unui termen de 2,6 ani.

Condamnată pentru a doua oară

    În același dosar a mai fost condamnată și G. R.. Ea a primit 2 ani de închisoare pentru înșelăciune în formă continuată. Femeia nu este la prima abatere. „Condamnă pe inculpata R(…) G(…), pentru comiterea infracțiunii prev.de art. 244 al. 1 C.pen actual cu aplicarea art. 35,36 C.pen actual, art. 4 C.pen actual la 2( doi) ani închisoare și 1 an pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev.de art. 66 lit. a,b C.pen, ant. după executarea pedepsei. (…). Constată că infracțiunea pentru care s-a dispus condamnarea prin prezenta hotărâre este concurentă cu infracțiunile pentru care s-a dispus condamnarea inculpatei prin sentința penală nr. 963/10.06.2009 pronunțată de Judecătoria Focșani, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 258/07.10.2009 pronunțată de Tribunalul Vrancea. Anulează suspendarea condiționată dispusă prin sentința penală nr. 258/07.10.2009. Decontopește pedeapsa de 1 an închisoare aplicată prin sentința penală nr. 258/07.10.2009 în pedepsele componente de 1 an închisoare pentru comiterea infracțiunii prev.de art. 215 al.1,3 C.pen, 1 an închisoare pentru comiterea infracțiunii prev.de art. 215 al.1,3 C.pen. Contopește pedepsele de 1 an închisoare, 1 an închisoare, 2 ani închisoare, în pedeapsa cea mai grea de 2( doi) ani închisoare. (…) suspendă condiționat executarea pedepsei principale și a pedepselor accesorii pe perioada termenului de 4 ani (…)”, se arată în hotărârea instanței.
    Pentru aceeași faptă a mai fost condamnată și V. M.. Ea a primit o pedeapsă de 6 luni de închisoare, executarea pedepsei fiindu-i suspendată condiționat pe perioada unui termen de 2,6 ani.

Fapte comise în urmă cu aproximativ 10 ani

Potrivit rechizitoriului, inculpații ar fi comis faptele în perioada mai 2006-octombrie 2007, grupul fiind constituit de trei dintre inculpați, la care au aderat apoi ceilalți șapte. Omul de afaceri D. A. L., din Odobești, a fost considerat liderul grupării. Potrivit rechizitoriului, „în perioada mai 2006-octombrie 2007, L. A. D., împreună cu D. G. și M. D. M., a constituit un grup infracțional la care au aderat ceilalți inculpați în scopul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave în dauna TBI Leasing SA București și SC Omniasig SA, cu un prejudiciu de 612.795,34 euro, echivalentul a 2.284.159,70 lei, în funcție de participarea fiecărui membru și aderant. Prejudiciul a fost recuperat într-o foarte mică măsură, rămânând de recuperat suma de 2.180.682,06 lei”.
    În rechizitoriu se arată că în calitate de administrator de fapt și de drept a două societăți comerciale, D. A. L. ar fi semnat în fals 41 de contracte de vânzare-cumpărare tipărite împreună cu anexele, atestând în mod nereal că bunurile care făceau obiectul contractelor există în fapt și au fost livrate. În realitate însă, aceste bunuri nu erau predate beneficiarului, astfel încât au fost încheiate același număr de contracte de leasing financiar-fictive, cauzându-se pagube finanțatorului, respectiv TBI Leasing și ulterior asiguratorului, în speță Omniasig.
Totodată, el ar fi determinat alte persoane să întocmească în fals facturi fiscale și documente de proveniență, astfel încât documentația necesară încheierii contractelor de leasing să pară a fi întocmită în cadru legal, uzând totodată de aceste documente. Tot el ar fi efectuat plăți către mai multe societăți ce aparțineau persoanelor care au aderat la grupul infracțional, care, la rândul lor, au emis mai multe facturi fiscale fictive, privind bunurile care urmau să facă obiectul contractelor de leasing, administratorii acestora retrăgând din conturi diferite sume de bani. O parte din sumele respective ar fi fost remise bărbatului considerat liderul grupării.     

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?