Cea mai amplă manifestare organizată în România în memoria eroilor din Primul Război Mondial a avut loc vineri, sâmbătă, duminică și luni în Vrancea. Sub denumirea „Vrancea Eroică 1917-2018“, timp de patru zile, au avut loc evenimente comemorative la Mausoleele de la Mărăşeşti, Mărăști, Soveja și Focșani, la Statuia Victoriei de la Tișița, dar și în Piața Unirii din Focșani, în prezenţa a numeroşi invitaţi şi vrânceni care au ţinut să cinstească memoria eroilor martiri. Manifestările au culminat luni cu festivitățile organizate la Mausoleul de la Mărășești unde au fost prezenți vicepremierul Paul Stănescu, miniștri, parlamentari, ambasadori, primari etc. În memoria eroilor din Marele Război au fost trase 21 de salve de tun și a fost păstrat un moment de reculegere.
Vicepremierul Paul Stănescu, căruia prim-ministrul Viorica Dăncilă i-a delegat atribuțiile pe perioada cât este în vacanță, a participat, ieri, la manifestările dedicate Centenarului Marelui Război, „Vrancea Eroică 1917-2018”, organizate la Mausoleul de la Mărășești. Vicepremierul a fost întâmpinat de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Pentru prima dată, la manifestările de la Mausoleul Mărășești a participat și ambasadorul Statelor Unite la București, Hans Klamm.
Alături de vicepremierul Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, la eveniment au mai fost prezenți Ana Birchall, vice-prim ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, ministrul Justiției, Tudorel Toader, Ioan Deneș, Ministrul Apelor și Pădurilor, Constantin Dudu Ionescu, consilier prezidențial, Petre Lăzăroiu, judecător la Curtea Constituțională, Tudor Buzatu, secretar de stat, Ecaterina Andronescu, președintele Comisiei Centenar. Alături de aceștia s-au mai aflat senatorul Cristian Dumitrescu, dar și deputații Nicușor Halici și Rodica Boboc. Printre invitați s-au mai aflat președinți de consilii județene, primarii localităților vrâncene, comandanți ai unor unități militare românești de elită.
21 de salve de tun în memoria eroilor martiri
Vicepremierul Paul Stănescu a primit onorul de la Regimentul de Gardă „Mihai Viteazul“, după care a fost intonat imnul național, urmat de 21 de salve de tun trase în memoria eroilor martiri din Primul Război Mondial. După acest moment, Mausoleul de la Mărășești a fost survolat de avioane de luptă din dotarea Forțelor Aeriene Române. Manifestările au continuat cu un serviciu religios oficiat de un sobor de preoți. A urmat ceremonialul de depuneri de coroane de flori de către vicepremierul Paul Stănescu, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, Şeful Statului Major General al Armatei Române, generalul Nicolae Ciucă. Au mai depus coroane de flori Senatul României, Camera Deputaților, Guvernul, Ministerul Apărării Naționale, Curtea Constituțională, Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, Ambasada Federației Ruse. După acest moment a fost intonat semnalul „Stingerea“, timp în care au fost aprinse torțele militarilor aflați pe treptele Mausoleului.
Apel de unitate către toți românii
În discursul său, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, le-a mulțumit celor prezenți pentru participare la manifestarea dedicată comemorării „înaintașilor care, cu prețul vieții lor, au scris istoria României Mari“!
„Vă mulțumesc din inimă tuturor pentru că sunteți prezenți astăzi aici, la altarul eroilor neamului românesc din Primul Război Mondial și pentru că împreună, putem să ne facem datoria față de istorie și să aducem piosul nostru omagiu înaintașilor care, cu prețul vieții lor, au scris istoria României Mari! Astăzi se împlinesc 101 ani de la începutul bătăliei de la Mărășești, încheiată cu biruința eroică a armatei române, care a redat românilor demnitatea de a exista ca națiune și a renăscut în inimile lor speranța în Marea Unire, care s-a desăvârșit în anul 1918. Aceste locuri din Vrancea au fost martore la unele dintre cele mai dramatice momente din istoria României, care au inspirat curajoasa deviză a Armatei Române «Pe aici nu se trece!». Astăzi, vă îndemn să ne plecăm frunțile în memoria eroilor care-și dorm în glorie somnul de veci în Mausoleul de la Mărășești, pentru că datorită lor și datorită celor care și-au dat viața pe fronturile de luptă de la Mărăști, Oituz, și în multe alte locuri ale Vrancei, astăzi trăim într-o țară liberă, frumoasă și unită!“ , a arătat Marian Oprișan.
Președintele Consiliului Județean Vrancea a precizat că cea mai profundă expresie a prețuirii trecutului este să aducem recunoștința noastră sinceră față de jertfa înaintașilor și, în același timp, să realizăm o construcție solidă pentru generațiile viitoare. Șeful administrației județene a arătat că este de datoria noastră să cunoaștem și să învățăm din lecțiile pe care ni le-a oferit istoria, să păstrăm țara pe care ne-au lăsat-o moștenire strămoșii noștri și să construim un viitor mai bun pentru noi, pentru copiii și nepoții noștri. Marian Oprișan a făcut, din nou, apel la unitate către toți românii, pentru a putea face față provocărilor viitoare. „Mă bucur să văd astăzi aici, la Mărășești, români de toate vârstele, de la copii veniți cu părinții sau cu bunicii, tineri de liceu, până la veterani albiți de trecerea anilor. Sunt mândru că puternicul sentiment național ne-a strâns laolaltă în Vrancea, un loc plin de istorie, unde s-au purtat cele mai importante lupte din Primul Război Mondial. Aici, la Mărășești, în an Centenar, doresc să adresez un apel de unitate către toți românii, pentru că doar fiind uniți, poporul român poate fi capabil să facă față provocărilor care vor urma. Dacă se vor menține dezbinarea și ura în societatea românească, nu vom face bine nimănui. Înaintașii noștri, prin sacrificiile lor, ne-au lăsat cea mai de preț moștenire: dreptul de a ne construi singuri prezentul și viitorul. Suntem liberi să ne dezvoltăm potențialul și valorile și, prin contribuția fiecăruia dintre noi, putem să trăim într-o țară prosperă și putem să fim mândri că suntem români. Depinde de fiecare dintre noi și de acțiunile noastre din prezent cum va arăta România peste 10, 20 sau 100 de ani, ce vom lăsa moștenire și noi generațiilor viitoare. Avem, la fel ca și strămoșii noștri, o mare responsabilitate pentru viitorul copiilor și nepoților noștri. De aceea, repet, doar uniți în ideea de a pune fiecare dintre noi o cărămidă la construcția a ceea ce înseamnă o Românie puternică și prosperă, putem reuși!“, a afirmat președintele Consiliului Județean Vrancea.
Marian Oprișan le-a reamintit celor prezenți că iubirea de patrie i-a însuflețit pe soldații conduși în apriga bătălie de la Mărășești de unul dintre cei mai mari comandanţi ai armatei române, generalul Eremia Grigorescu, care este înhumat în sarcofagul central din acest mare Mausoleu, ridicat „Întru Slava Eroilor Neamului”. „După Bătălia de la Mărășești, generalul Grigorescu a vorbit armatei și a rostit aceste cuvinte memorabile: «Timp de aproape două luni, prin rezistența îndârjită ce ați opus cu piepturile voastre la Mărășești și Muncelu năvălirii dușmanului cotropitor, ați făcut să se întunece visurile de cucerire ușoară a părții ce ne-a mai rămas din scumpa noastră țară. La Siret, în focul urii răzbunătoare, nesocotind lipsa sângelui, ați smuls biruința cea mare, ați făcut să reînvie în mintea tuturor amintirea glorioasă a străbunilor noștri, ați atras admirația lumii întregi. Din sângele vostru se va ridica, curat și măreț, o țară românească a tuturor românilor.»
Noi, urmașii acestor bravi eroi, ar trebui să prețuim mai mult sacrificiul pe care l-au depus, să le urmăm exemplul și să dăm dovadă că ne iubim țara, pentru că doar prețuindu-ne națiunea și fiind uniți putem depăși orice obstacole și putem fi o națiune respectată.Așa să ne ajute Dumnezeu!“, a încheiat Marian Oprișan.
Spectacol extraordinar de evocare istorică „Pe aici nu se trece!”
După ceremonialul militar și religios, evenimentele de la Mausoleul Eroilor Mărășești au continuat cu spectacolul simfonic extraordinar ”Pe aici nu se trece!”, susținut de artiștii Gheorghe Zamfir, Laura Bretan, Leontina Văduva, acompaniați de Orchestra Metropolitană București „Muntenia”, dirijată de maestrul Daniel Jinga și Corul ”Accoustic”.
„Dansul Zmeilor” în Piața Unirii din Focșani
Manifestările au continuat ieri și în Municipiul Focșani unde, de la ora 16.00, a avut loc „Parada Fanfarelor”. Șase fanfare au plecat într-o ”Paradă a Fanfarelor” pe traseul Teatrul Municipal ”Maior Gh. Pastia” – Ceasul Rău – Piața Unirii. Membrii Fanfarei ”Trandafirul” (Călăfindești, județul Suceava), Fanfara ”Valahia” (Giurgiu), Fanfara ”Zece Prăjini” (județul Iași), Fanfara ”Ivan Ivanovici” (Brăila), Fanfara ”Anatol Cazac” (Chișinău), Fanfara din Coștei (Voivodina, Serbia) au susținut recitaluri în Piața Unirii. Tot în Piața Unirii, de la ora 20.00 cei prezenți au putut urmări o transmisiune live a evenimentelor de comemorare de la Mausoleul Eroilor Mărășești. De la 22.00 a avut loc în Piața Unirii din municipiul Focșani spectacolul extraordinar „Dansul Zmeilor”, urmat de un spectacol de excepție de muzică și flăcări susținut de ”Cobzality&Crispus”. Spectacolul a fost prezentat de Octavian Ursulescu.