Situația privind monitorizarea efectivelor de porci în Vrancea, în contextul existenței unor focare de pestă porcină în alte județe, a fost prezentată, vineri, în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social din cadrul Prefecturii. Au fost prezentate și principalele măsuri ce trebuie luate pentru prevenirea Pestei Porcine. De reținut că la nivelul județului Vrancea nu s-a înregistrat niciun caz de pestă porcină, dar medicii veterinari sunt în alertă și au luat mai multe măsuri în acest sens.
În România Pesta Porcină Africană a fost înregistrată în județele Satu Mare, Bihor, Tulcea, Brăila și Constanța. „Vă informăm că DSVSA Vrancea a notificat evoluția acestei boli pe teritoriul României, către administratorii societăților comerciale industriale de suine și gestionării fondurilor de vânătoare, care au fost instruiți în dată de 03.07.2018. De asemenea, au fost notificate primăriile, Garda și Agenția de Mediu Focșani, Inspectoratul Județean de Poliție Vrancea și Consiliul Județean Vrancea. Medicii veterinari oficiali și medicii veterinari concesionari au fost informați și au fost instruiți cu privire la evoluția acestei boli și eradicarea ei de pe teritoriul României. Activitatea din târgurile de animale vii autorizate sanitar veterinar se suspendă pe o perioadă nedeterminată (conform precizărilor transmise de ANSVSA prin N.S. nr. 26977 din 11.07.2018)“, se arată în informarea făcută de Direcția Sanitar Veterinară Vrancea și prezentată în plenul Comisiei de Dialog Social.
DSVSA Vrancea, pe lângă notificările și instruirile efectuate cu instituțiile și persoanele implicate în prevenirea apariției acestei boli, a constituit grupuri de lucru.
Pesta porcină africană este o boală a porcinelor domestice și sălbatice, mortală pentru animalele care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a preveni apariția bolii fiind respectarea unor măsuri de biosecuritate. Clinic boala poate evolua supraacut şi acut; mai rar poate evolua subacut şi cronic. În formă supraacută, moartea poate să apară înaintea apariției semnelor clinice. Celelate forme se manifestă prin: Febră mare: 40,5 – 42º C, care se menţine 3-4 zile şi sindrom hemoragipar; abatere, inapetenţă, anorexie, pulsul accelerat şi aritmic, dispnee, tuse, jetaj seros, sero-mucos sau sero-hemoragic, conjunctivită purulentă şi hemoragică; polidipsie, vomitări, constipaţie urmată de diaree (uneori hemoragică); pielea urechilor cianotică, uneori pot apărea hematoame. La nivelul părţii inferioare a abdomenului, extremităţilor membrelor şi cozii, pe fondul cianotic apar pete hemoragice.
Cu 24-48 ore înainte de moarte, la un număr mare de animale apar semne de meningoencefalită: agitaţie continuă, dromomanie, mers în manej, retropulsie, pareze şi paralizii; scroafele gestante avortează. Moartea apare în 5-13 zile uneori 20 zile. Rata de morbiditate (la porcii domestici) se apropie de 100%. Rata de mortalitate depinde de virulenţa virusului şi poate atinge 95%. Tulpinile foarte virulente pot provoca mortalitate de până la 100% la porcii de toate vârstele.
Nu există vaccin disponibil datorită proprietăţii virusului de a-şi formă o barieră de protecţie în interiorul celulei. Pesta porcină nu poate fi tratată, însă un aspect foarte important este acela că boala nu se transmite la om, dar pierderile economice sunt mari.