Victor Hugo va fi unul dintre starurile anului 2018 în televiziune, graţie unei adaptări a romanului „Les Miserables” – realizată de BBC cu un buget impresionant – şi unei miniserii TV care relatează iubirile şi angajamentele politice ale renumitului scriitor francez, informează AFP. După ce a făcut senzaţie în literatura franceză la vârsta de 30 de ani cu romanul „Notre-Dame de Paris”, scriitorul Victor Hugo (1802-1885) a devenit vocea generaţiei sale.
În contact cu locuitorii Parisului, revoltat de sărăcia pe care o vedea pe străzile capitalei franceze, tânărul regalist devine un erou republican şi cunoaşte exilul, din cauza lui Napoleon al III-lea, care este descris ca un dictator şi ca un „trădător”. Acest episod se află în centrul producţiei „Victor Hugo ennemi d’Etat”, o miniserie TV regizată pentru France 2 de Jean-Marc Moutout, unul dintre realizatorii serialului de spionaj „Le Bureau des legendes”, difuzat de Canal+.
Acest portret TV al scriitorului (patru episoade de câte 52 de minute), în curs de filmare şi prezentat luni la Festivalul de televiziune Mipformats din Cannes, abordează şi subiectul iubirilor tumultuoase ale unui bărbat care, până la moartea sa, îşi nota cuceririle într-un carnet de mici dimensiuni, într-o manieră criptată. Yannick Choirat îl interpretează pe Victor Hugo, iar Isabelle Carre pe partenera lui de viaţă, Juliette Drouet. „La începutul miniseriei, în 1848, Victor Hugo era deja obişnuit cu gloria, cu averea”, explică regizorul producţiei. „La finalul miniseriei, trei ani mai târziu, el este un fugar, pe capul căruia a fost pus un preţ, şi un republican”, a adăugat Jean-Marc Moutout.
Amanta scriitorului îl urmează în exilul său pe insula britanică Guernesey, la câţiva kilometri de coastele normande. „Am vrut să arăt conştientizarea progresivă a lui Victor Hugo şi angajamentul lui, plonjând în centrul unei epoci şi al vieţii acestui mare scriitor. Cele două planuri sunt intim legate, apoi Hugo renunţă la literatură în favoarea luptei politice”, a explicat Jean-Marc Moutout.
„Să îi fac dreptate lui Hugo”
Britanicul Andrew Davies a dorit şi el să facă o incursiune televizată în interiorul acestui angajament politic şi al vieţii celebrului scriitor, prin intermediul unei adaptări a romanului „Les Miserables”, care se filmează în această perioadă şi care este produsă de BBC.
Acest scriitor şi scenarist galez, în vârstă de 81 de ani, a realizat deja numeroase adaptări pentru televiziune şi a creat pentru BBC mai multe lungmetraje TV de epocă, inclusiv „Mândrie şi prejudecată” şi „Război şi pace”. El consideră că „Les Miserables”, ce spune povestea personajului Jean Valjean, condamnat pentru furtul unei pâini, este un roman „uriaş, intens şi emoţionant”. „Cei mai mulţi dintre noi cunosc musicalul ‘Les Miserables’, care ne oferă doar o mică parte din istoria acelor vremuri. Sunt bucuros că pot să îi fac dreptate lui Victor Hugo”, a declarat Andrew Davies.
Actorul Dominic West, protagonistul serialului american „The Wire”, interpretează în noua producţie – ce are o durată de şase ore – personajul Jean Valjean. „Drumul spre mântuire pe care îl urmează Jean Valjean este de fapt unul dintre cele mai frumoase roluri pe care le poate juca un actor”, a subliniat starul britanic. Dominic West calcă astfel pe urmele unor staruri de prim calibru care l-au jucat pe Jean Valjean, unul dintre ei fiind Gerard Depardieu, care a interpretat acest personaj într-un serial francez realizat de Josee Dayan în 2000.
Victor Hugo, ale cărui romane au fost adaptate în 35 de filme pentru marele ecran şi numeroase seriale TV, reprezintă de asemenea subiectul unei noi biografii ce va fi publicată în Marea Britanie de istoricul Graham Robb. În plus, o nouă carte consacrată romanului „Les Miserables”, intitulată „Le roman du siecle”, va fi publicată de scriitorul David Bellos.
Victor Hugo, personalitate publică, devenise încă din timpul vieţii sale un personaj ieşit din tipare, iar funeraliile lui au fost urmărite de aproximativ 2 milioane de persoane, reamintesc autorii celor două cărţi menţionate. Pe atunci, Victor Hugo era adulat mai mult pentru poeziile decât pentru romanele sale.