Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Creșterea temperaturilor, asociată cu o înmulţire a cazurilor de sinucidere

O planetă mai caldă poate contribui la creşterea ratei sinuciderilor cu zeci de mii de noi cazuri înregistrate până în anul 2050 doar în Statele Unite şi Mexic dacă fenomenul de încălzire globală nu este stopat, conform unui studiu publicat luni, citat de Thomson Reuters Foundation.

Cercetătorii au analizat date referitoare la temperatura din ultimele decenii pe care le-au comparat cu rata sinuciderilor din statele americane şi din oraşele mexicane, unele dintre aceste informaţii datând din anii ’60. Potrivit concluziilor, vremea mai caldă a fost asociată cu o înmulţire a cazurilor de deces prin sinucidere. „Cu siguranţă, temperaturile mai ridicate nu reprezintă singurul şi nici cel mai important factor de risc pentru sinucideri”, precizează într-un comunicat de presă unul dintre autorii studiului, Marshall Burke, economist la Universitatea Stanford şi profesor asistent în ştiinţe ale mediului. „Însă, descoperirea noastră sugerează că încălzirea poate avea un impact surprinzător de mare asupra riscului de sinucidere, iar acest lucru este important atât pentru înţelegerea sănătăţii mintale cât şi pentru a şti la ce ne putem aştepta pe măsură ce temperaturile continuă să crească”, a adăugat el.

Potrivit analizei oamenilor de ştiinţă, o creştere a temperaturii medii lunare cu 1 grad Celsius a condus la o înmulţire cu 0,7% a ratei sinuciderilor în Statele Unite şi cu 2,1% în Mexic. Studiul, publicat în jurnalul Nature Climate Change, a analizat de asemenea limbajul utilizat în peste o jumătate de miliard de mesaje publicate pe Twitter şi a descoperit că rata sinuciderilor şi a textelor depresive a crescut în timpul perioadelor caniculare. Potrivit estimărilor cercetării, dacă încălzirea globală nu este stopată până în anul 2050, numai în cele două ţări s-ar putea înregistra cel puţin 21.000 de cazuri noi de sinucidere. Rata sinuciderilor a crescut în fiecare dintre statele americane din 1999 până în 2016, în mai mult de jumătate din ţară numărul cazurilor înregistrate crescând cu peste 30%, conform unui raport publicat în iunie de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.

Aproape 45.000 de persoane şi-au luat viaţa în 2016 în SUA, sinuciderea devenind una dintre principalele trei cauze de deces în creştere în SUA, alături de Alzheimer şi supradoza de droguri şi medicamente. „Când vorbim despre schimbările climatice o facem de multe ori în termeni abstracţi”, a spus Burke. „Însă, miile de noi cazuri de sinucideri care este posibil să apară ca urmare a schimbărilor climatice dezastruoase nu sunt doar o cifră, ele reprezintă o pierdere tragică pentru familiile din întreaga ţară”, a adăugat cercetătorul. Ultimii trei ani au fost cei mai călduroşi din istorie, a anunţat în luna martie Organizaţia Meteorologică Mondială.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, stresul asociat cu schimbările climatice este probabil să provoace anual 38.000 de noi decese la nivel mondial, între anii 2030 şi 2050. În urma unui val de căldură din luna mai, peste 60 de persoane au decedat în Karachi, Pakistan, unde temperatura a trecut de 40 de grade Celsius. În această perioadă, Japonia se confruntă cu un val de caniculă neobişnuit. În ultimele trei săptămâni, 80 de persoane au decedat şi alte 35.000 au fost transportate la spital. Temperaturi fără precedent au fost înregistrate în toată ţara, în special în localitatea Kumagaya (prefectura Saitama), situată la nord de Tokyo, unde luni a fost stabilit un nou record naţional de căldură, înregistrându-se 41,1 grade Celsius. Localitatea Ome din prefectura Tokyo a înregistrat, de asemenea, o valoare foarte ridicată de temperatură, 40,3 grade Celsius, o premieră în centrul metropolei care nu a cunoscut niciodată temperaturi de peste 40 de grade Celsius.

În 2015, ţările semnatare ale Acordului de la Paris au stabilit un obiectiv ce prevede limitarea creşterii temperaturilor medii la „mult sub” 2 grade Celsius peste cele din perioada preindustrială şi continuarea eforturilor de a limita creşterea temperaturilor crescute la 1,5 grade Celsius. Preşedintele american Donald Trump a promis că va retrage SUA din acest acord, în acest caz ţara sa devenind singura care face acest lucru, precizează Thomson Reuters Foundation.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?