Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

VIDEO și GALERIE FOTO: Eroii Primului Război Mondial au fost comemorați la Mărăști

Consiliul Județean Vrancea organizează ample manifestări de comemorare a eroilor care au luptat, în vara anului 1917, în Primul Război Mondial. „Județul Vrancea îi comemorează pe eroii care au luptat, în vara anului 1917, în cele mai aprige bătălii din Primul Război Mondial. Vă așteptăm să luați parte la evenimentele care urmează să aibă loc la mausoleele din Focșani, Mărășești, Mărăști și Soveja dar și în Piața Unirii din municipiul Focșani“, se arată într-un mesaj invitație lansat de administrația județeană pe Facebook.

Prima manifestare în cinstea eroilor a fost organizată vineri, 20 iulie, începând cu ora 17.00, la Mausoleul de la Mărăști. Militarii Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” în colaborare cu autorităţile administraţiei publice locale, au desfăşurat, la Mausoleul Eroilor din Mărăşti, o ceremonie militară şi religioasă de comemorare a eroilor căzuţi în timpul Primului Război Mondial pe frontul de la Mărăşti. În cadrul programului ceremoniei s-a intonat imnul naţional și s-a evocat semnificaţia evenimentului. De asemenea, un sobor de preoţi a oficiat serviciul religios, Corul de Cameră Pastorala a intonat cântece patriotice, iar efectivele gărzii de onoare în frunte cu muzica militară au defilat în faţa audienţei. La ceremonie au fost prezenți mai mulți consilieri județeni și locali, reprezentanţi ai unor instituţii civile, militare şi religioase, veterani de război, cadre militare în rezervă şi în retragere.

„Ne aflăm astăzi la Mărăști, la Mausoleul Eroilor, un loc cu o mare încărcătură istorică, în care mii de eroi au plătit cu prețul vieții lor pentru o țară liberă și unită. Bătălia de la Mărăşti (11 iulie – 19 iulie 1917) a fost prima mare victorie din istoria Armatei Române moderne și a însemnat un important succes repurtat de Armata a II-a română comandată de generalul Alexandru Averescu. Bătălia a luat sfârşit după zile crâncene de luptă, la 19 iulie 1917, printr-o mare victorie repurtată de armata română în fața armatei germane. Această victorie a fost plătită cu sângele a 1.469 morţi şi 3.052 de răniţi şi distrugerea satului Mărăşti. Istoricul Nicolae Iorga a apreciat bătălia de la Mărăşti ca fiind ”Prima adevărată şi deplină victorie românească”. Această confruntare, care a redat încrederea și speranța românilor, a deschis seria celor trei mari bătălii – Mărăști, Mărășești, Oituz – în urma cărora trupele române au reușit să oprească ofensiva germano-austro-ungară ce urmărea scoaterea României din război. Aici, la Mărăști, eroii români au scris cu sângele lor o pagină din istoria noastră în Primul Război Mondial și, datorită sacrificiului lor, noi trăim astăzi într-o țară liberă, unită și frumoasă, cu oameni buni, mândri și muncitori. De aceea, avem datoria de onoare de a păstra vie memoria eroilor și de a respecta lecțiile pe care ni le-a oferit istoria. Cinste eternă eroilor neamului!” a transmis vicepreședintele Dănuț Cristian, din partea Consiliului Județean.

În cinstea eroilor care au luptat, în vara anului 1917, în cele mai aprige bătălii din Primul Război Mondial, la Mărăști au fost depuse coroane din partea Instituției

Prefectului Județului Vrancea, a Consiliului Județean Vrancea, a Primăriei Răcoasa, a Garnizoanei Militare Focșani, a Ministerului Afacerilor Interne, a Asociației Mărăști 1917 – Maresalul Averescu, a Alianței PSD-ALDE.

„Bătălia de la Mărăști reprezintă un capitol de aur în istoria poporului român și, în mod special, în istoria Armatei române. Pentru cel care avea să devină Mareșalul Averescu, bătălia a reprezentat apogeul carierei sale militare. Mărăști a fost un important punct de referință și pentru înfruntările ce urmau să aibă loc, peste doar câteva săptămâni. Această victorie obținută cu mari sacrificii, a dus la întărirea moralului militarilor români care, împreună cu comandanții lor, au spus, PE AICI NU SE TRECE la Mărășești. În anul Centenarului Marii Uniri suntem aici ca să arătăm întregii lumi că nu i-am uitat pe eroii ce se odihnesc la Mărăști, mareșalul Alexandru Averescu, generalii Arthur Văitoianu, Alexandru Mărgineanu, Nicolae Arghirescu și mulți soldați români, cunoscuți sau necunoscuți. Fără dăruirea și sacrificiul acestor oameni, victorile de la Mărăști – Mărășești –Oituz și visul de veacuri al națiunii române, Marea Unire de la 1918 nu ar fi fost posibile. Aducem respectul și recunoștința noastră tuturor celor care s-au jertfit pentru ca România să existe ca stat, în marea familie a națiunilor europene. Cinste lor!!!”, a spus prefectul Sorin Hornea.

Vineri, 3 august, începând cu ora 11.00, eroii vor fi comemorați la mausoleul de la Soveja, iar luni, 6 august, începând cu ora 18.00, la mausoleul de la Mărășești. În perioada 3-6 august, vor fi organizate manifestări, începând cu ora 18.00, în Piața Unirii din Focșani. Vor avea loc momente artistice, expoziții, o gală de film.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?