Şeful Statului Major al Apărării (SMA), generalul Nicolae Ciucă, a declarat, vineri, că înzestrarea Armatei cu echipamente de luptă moderne trebuie să se facă simultan cu profesionalizarea personalului care urmează să le utilizeze. „Trebuie să pregătim pe viitor lideri să fie în măsură să se adapteze rapid la schimbare, să gândească şi să acţioneze neconvenţional. (…) Planurile de învăţământ şi programele şcolare trebuie să fie cât mai bine adaptate la schimbările majore tehnologice şi să cuprindă toate noutăţile în domeniul militar. Înzestrarea Armatei cu echipamente de luptă moderne trebuie să se facă simultan cu profesionalizarea personalului care urmează să le utilizeze”, a spus Ciucă, la festivitatea de absolvire a promoţiei 121 „Centenarul Marii Uniri” a Facultăţii de comandă şi stat major şi a Facultăţii de securitate din Universitatea Naţională de Apărare (UNAp) „Carol I”.
El a subliniat necesitatea pregătirii resursei umane. „Procesul prin care să putem avea încredere 100% că ceea ce am achiziţionat este şi eficient şi eficace continuă prin pregătirea resursei umane, prin tot ceea ce înseamnă partea aceasta de asigurare a procesului de mentenanţă, a procesului de menţinere a stării de operativitate şi nu este unul scurt, ci de durată, motiv pentru care încă o dată subliniez – avem nevoie de tot ceea ce înseamnă comuniunea perfectă în interiorul acestui binom tehnică – om, astfel încât, la final, să putem spune că am realizat o capabilitate. (…) Trebuie să creăm în continuare toate condiţiile necesare, astfel încât şi generaţiile viitoare să dobândească o pregătire pentru a fi în măsură să facă faţă provocărilor mediului de securitate actual”, a afirmat Ciucă. În opinia acestuia, resursa umană constituie cea mai puternică armă de care dispune armata. „Noi considerăm că resursa umană, liderii reprezintă arma cea mai puternică de care armata dispune astăzi şi nu numai la nivelul Armatei Române, toţi cei cu care discutăm aceste aspecte consideră partea de resurse umane ca fiind centrul de greutate al resurselor de tranformare şi modernizare a armatelor”, a arătat generalul Ciucă.
La rândul său, secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Mircea Duşa, s-a arătat mândru de instituţiile de învăţământ militar, care pregătesc tinerii pentru viitor, pentru a face faţă oricărei situaţii. „Noi suntem mândri de instituţiile noastre de învăţământ, fie că e vorba de învăţământ superior, fie de învăţământ liceal, pentru că în ultimul timp acestea sunt foarte apreciate la nivel naţional şi rezultatele obţinute atât de către elevii din liceele militare, dar şi de către studenţii noştri (…) sunt apreciate şi la nivelul Ministerului Educaţiei. (…) Faptul că aceste instituţii sunt apreciate ne dă nouă garanţia că pregătim tineri, tinerii Armatei Române, pentru viitor, că-i pregătim în aşa fel încât să facă faţă oricărei situaţii”, a declarat Duşa. El a afirmat că militarul de astăzi este un „specialist de înaltă clasă”, capabil să mânuiască tehnica modernă care se achiziţionează.
Gheorghe Calopăreanu, comandant al UNAp „Carol I”, a arătat că universitatea continuă să reprezinte un model instituţional şi profesional. „Astăzi, la 129 de ani de când şi-a deschis porţile spre formare şi cunoaştere, Universitatea Naţională de Apărare ‘Carol I’ continuă să reprezinte un model instituţional şi profesional, fiind parte din Spaţiul European al Învăţământului Superior, cu ‘Grad de încredere ridicat’. În prezent, învăţământul superior militar românesc asigură resursa umană pregătită să acţioneze atât împotriva ameninţărilor convenţionale, cât şi a celor asimetrice, independent sau în cadrul NATO, în conformitate cu Strategia de transformare a Armatei României. În acest context, subliniez că universitatea noastră şi-a adaptat planurile şi programele de învăţământ şi a urmărit pregătirea continuă a cadrelor didactice pentru a corespunde atât nevoilor beneficiarului principal – Ministerul Apărării Naţionale, cât şi ale celorlalţi beneficiari, având ca prioritate permanentă calitatea educaţiei”, a menţionat el.
Acesta le-a transmis absolvenţilor prezenţi la festivitate că trebuie să îşi asume „contribuţia activă la păstrarea şi consolidarea moştenirii generaţiei Marii Uniri” şi să aspire mereu „spre vârful piramidei cunoaşterii”. Şef al promoţiei 121 „Centenarul Marii Uniri” a fost declarat maiorul Lucian Alexandru Ene, absolvent al programului de masterat „Conducere interarme forţe aeriene”. De asemenea, între orele 09,30 – 12,00, la UNAp „Carol I” a avut loc „Ziua porţilor deschise”. Vizitatorii au avut prilejul să vadă, printre altele: Aula universitară; sala Senatului; galeria comandanţilor şi galeria profesorilor, cuprinzând picturi care-i înfăţişează pe comandanţii UNAp „Carol I” şi pe întemeietorul acestei instituţii de învăţământ, respectiv cadre didactice reprezentantive ale unităţii; amfiteatrele; sălile de clasă; Biblioteca Universitară; Centrul de Limbi Străine; tipografia universităţii; Departamentul Regional de Management al Crizelor şi Operaţii Multinaţionale.