Reprezentanți ai DGASPC Vrancea au participat, timp de două zile, la o întâlnire de lucru organizată în colaborare cu Banca Mondială, ce a avut loc la Galați. La întâlnire au participat reprezentanți din 5 județe ale țării, specialiști și experți din cadrul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC). Întrunirea a vizat asigurarea tranziției de la îngrijirea instituțională a copiilor la îngrijirea lor în comunitate.
„La invitația Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, reprezentanți ai DGASPC Vrancea au participat, timp de două zile, la o întâlnire de lucru organizată în colaborare cu Banca Mondială.
Întrevederea a avut loc la Galați, în cadrul Asistenței Tehnice asigurate de Banca Mondială A.N.P.D.C.A. în implementarea proiectului „Elaborarea planului de dezinstituționalizare a copiilor din instituții și asigurarea tranziției îngrijirii acestora în comunitate”, cod SIPOCA 2, finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă.
Proiectul își propune realizarea unor proceduri și metodologii comune la nivelul autorităților administrației publice și locale, în vederea eficientizării activității acestora în ceea ce privește asigurarea tranziției de la îngrijirea instituțională a copiilor la îngrijirea lor în comunitate. Prin acest proiect s-a realizat o diagnoză complexă a situaţiei centrelor de plasament din cadrul D.G.A.S.P.C.-urilor, din care s-a desprins concluzia că în următorii ani trebuie închise/desființate un număr de 50 de centre dintr-un total de 164, fundamentându-se astfel şi planificându-se strategic procesul de dezinstituţionalizare la nivel central şi local. Proiectul, cu o durată de implementare de 30 de luni, are o valoare totala de 13.265.818,94 lei și este finanţat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă (POCA).
La întâlnirea de la Galați au participat reprezentanți din 5 de județe ale țării, specialiști și experți din cadrul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.
Întrevederea cu reprezentanții Băncii Mondiale, ai Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și ai altor DGASPC-urilor din țară, ne-a arătat faptul că acest proces de dezinstituționalizare se face în baza unei strategii bine structurate, în raport cu realitățile sistemului public de protecție a copilului. În paralel cu acest proiect de dezinstituţionalizare, statul român urmărește elaborarea și implementarea unui proiect pentru prevenirea intrării copilului în sistem, având la bază o procedură unitară. Pornind de la situația înregistrată la nivel național, putem cunoaște particularitățile acestei probleme, astfel încât să existe o imagine de ansamblu clară în ceea ce presupune închiderea acestor centre precum și obiectivele centrale reprezentate de nevoile acestor copii.
La nivelul județului Vrancea, singurul centru care a fost propus pentru desființare, respectiv Centrul Rezidenţial Copii cu Dizabilităţi Focşani, a parcurs toate etapele metodologice, fiind identificate alternative care să corespundă standardelor, fiind astfel implementate obiectivele propuse în cadrul acestui proiect. Întrucât s-a reușit finalizarea acestui demers, Vrancea nu a făcut obiectul analizei realizate de către specialiștii Băncii Mondiale, aceasta vizând în mod expres cele 35 de județe în care există cel puțin un centru de plasament pentru copii.
Pentru închiderea acestui centru s-a folosit întreaga reţea de servicii deja implementată în judeţul Vrancea, demonstrându-se astfel sustenabilitatea sistemului de servicii existent. Proiectul a reprezentat închiderea ultimei instituţii de acest tip din judeţul Vrancea. Structurile existente în acest moment în cadrul Serviciului Management de Caz pentru Protecție de Tip Rezidențial, din subordinea D.G.A.S.P.C. Vrancea sunt constituite ca Module de Tip Familial sau Centre de Asistență și Sprijin, entități care respectă criteriile de organizare, fiind adaptate nevoilor de intimitate și interacțiune socială” se arată într-un comunicat de presă transmis de Adina Lăscan, purtător de cuvânt al DGASPC Vrancea.