Ceremoniile comemorative organizate de Consiliul Județean Vrancea cu ocazia „Centenarului Marelui Război – Vrancea Eroică 1917-2017” se vor încheia, azi, cu o ceremonie militară și religioasă la Monumentul Ecaterinei Teodoroiu de la Străoane. Manifestările vor debuta cu o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoți, după care vor fi depuse coroane de flori în memoria celor care în urmă cu o sută de ani s-au jertfit în bătăliile de Mărășești, Mărăști, Muncelu, Soveja, dar și pe alte fronturi din Vrancea și din țară. Tot în cadrul acestor manifestări va fi sfințită o troiță chiar pe locul unde și-a pierdut viața eroina Ecaterina Teodoroiu.
Pe data de 20 august 1917, Regimentul 43/59 Infanterie, din care făcea parte Ecaterina Teodoroiu, ocupa pozițiile în tranșeele de pe Dealul Secului în zona localității Muncelu. În seara zilei de 22 august, în cursul unui atac declanșat de Regimentul 40 Rezervă german și respins de trupele române, Ecaterina Teodoroiu cade eroic, împușcată, în fruntea plutonului pe care îl comanda ca sublocotenent.
Inițial, eroina a fost înmormântată în comuna Fitionești din județul Putna, însă osemintele sale au fost strămutate în iunie 1921 la Târgu Jiu într-un mausoleu din centrul orașului.
Consiliul Județean Vrancea a organizat, anul acesta, cu ocazia „Centenarului Marelui Război – Vrancea Eroică 1917-2017”, ample manifestări la Focșani, Soveja, Mărăști, culminând cu manifestările organizate în data de 6 august la Mărășești. De reținut că atât la Mărăști cât și la Mărășești au participat înalți oficiali ai statului român în frunte cu președintele Klaus Iohannis. La Mărășești, alături de șeful statului s-au aflat majoritatea miniștrilor din Guvernul României, în frunte cu premierul Mihai Tudose, dar și președinții celor două camere ale Parlamentului. Impresionat de manifestările organizate la Mărășești, președintele Klaus Iohannis a scris pe pagina sa de Facebook că victoriile de la Mărăști și Oituz „ne-au redat demnitatea de a exista ca națiune și au renăscut speranța în Marea Unire”. „Triumful istoric de la Mărășești, împreună cu victoriile de la Mărăști și Oituz, ne-au redat demnitatea de a exista ca națiune și au renăscut speranța în Marea Unire. Astăzi, la 100 de ani de la acele momente, cea mai de preț recunoștință pe care o putem exprima față de sacrificiul eroilor este de a ne asuma, la rândul nostru, cu responsabilitate, construirea unei Românii puternice și încrezătoare în parcursul său”, a scris președintele României, Klaus Iohannis.
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat la manifestările de la Mărășești că în urmă cu un secol, pe aceste locuri, românii mureau apărând pământul strămoșesc, mureau pentru idealurile noastre de secole: suveranitate și făurirea unui stat român unitar. „La Mărășești, la Răcoasa și Doaga, la Răzoare, la Haret, la Fitionești și în multe alte locuri ale Vrancei, înaintașii noștri scriau istoria României Mari! Și poate că nu întâmplător, cea mai importantă victorie a Armatei Române în Primul Război Mondial a fost să fie aici, în Vrancea, unde la 24 ianuarie 1859 s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române! Primul mare pas ce avea să ducă la Unirea cea Mare a românilor de la 1918. Mă uit la cei prezenți astăzi, 6 august 2017, la comemorarea Centenarului Marelui Război și sunt mândru că putem arăta Europei că știm să fim uniți în astfel de momente. Prezența dumneavoastră, aici, este cel mai bun mesaj pe care îl putem transmite lumii, împreună! Centenarul Marelui Război omagiază, la altarele eroilor de la Mărășești, Mărăști, Soveja și Focșani, amintirea vitejilor ostași români. Ei ne-au lasat o moștenire de preț: România!”, a precizat Marian Oprișan.
În cinstea eroilor care au luptat și au murit în Vrancea, în timpul bătăliilor din vara anului 1917, au fost construite patru mausolee: Mărășești, Mărăști, Soveja și Focșani. Cele patru mausolee vrâncene au fost reabilitate printr-un proiect european inițiat de Marian Oprișan și derulat de Consiliul Județean Vrancea, denumit „Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial”. Prin acest proiect, în valoare de aproximativ 7 milioane euro, mausoleele de la Focșani, Mărăști, Mărășești și Soveja au fost restaurate, consolidate, reabilitate și introduse într-un circuit turistic împreună cu alte monumente de factură istorică și religioasă aflate pe traseul „Drumului de glorie”.