Proprietar, dar cu un împrumut pe 25-30 de ani la bănci sau bani, lunar, dați pe chirie? Ce alegi? Este o întrebare cu care se confruntă majoritatea tinerilor, care își doresc să se mute la casa lor. Dacă e să ne luăm după calculele specialiștilor, tendința din ultimii ani este una care caracterizează majoritatea românilor și anume, aceea de a cumpăra proprietăți fără să stea pe gânduri. Fără să ia în calcul avantajele și dezavantajele. Astfel, în comparație cu alți europeni, românii au simțul proprietății foarte dezvoltat, ceea ce îi face să renunțe la a sta în chirie, în favoarea cumpărării unei proprietăți.
Băncile au facilitat acest demers și au venit în sprijinul tinerilor cu oferte extrem de atractive. Programul guvernamental Prima Casă și facilitatea accesării unui credit ipotecar a contribuit într-un mod pozitiv la creșterea vânzării de locuințe, din țara noastră. De asemenea, și contribuția dezvoltatorilor imobiliari, care vin cu oferte din ce în ce mai mari la locuințe nou construite, este importantă. Majoritatea celor care optează pentru achiziționarea unei locuințe sunt tinerii, care doresc să își întemeieze o familie sau au una, care s-a mărit între timp, luând în calcul siguranța și viitorul copiilor lor.
Dacă te confrunți cu această dilemă și nu știi ce este mai avantajos, să stai cu chirie sau să ai casa ta, ia în calcul că această decizie importantă va influența veniturile și viața întregii familii și are de ambele părți, atât avantaje cât și dezavantaje.
Proprietar sau chiriaș. Avantaje și dezavantaje
Dintre avantajele și dezavantajele locuitului cu chirie, cele mai importante ar fi:
– A fi chiriaș nu implică și alte costuri suplimentare precum: impozite pentru terenul aferent clădirii sau al locuinței, întreținerea și repararea locuinței, asigurarea locuinței, avans pentru achiziționarea locuinței sau alte cheltuieli neprevăzute.
– Dacă te plictisești de actuală locuință, ori îți schimbi jobul și ai nevoie să fii mai aproape de acesta, poți renunța ușor la actuala locuință și să îți cauți alta de închiriat, în zona care îți convine.
– Dacă nu mai ai bani o perioadă pentru a plăti chiria, te poți înțelege cu proprietarul să te amâne o lună, două, până când îți revii. Desigur, dacă este o persoană înțelegătoare. Lucru care nu se întâmplă, când ai rată fixă, cu o dată scadentă la bancă, fără mari penalități sau chiar posibilitatea pierderii locuinței.
– Åtii exact care sunt cheltuielile lunare.
– Dacă ai anumite nemulțumiri cu privire la locuința închiriată, poți oricând să cauți
ceva mai bun, fără să fii nevoit să cari toată casa după tine, așa cum s-ar întâmpla, în cazul în care vrei să te muți din locuința personală. În plus, trebuie să cauți și un chiriaș sau un cumpărător, depinde ce vrei să faci cu ea.
În ceea ce privește avantajele și dezavantajele unei locuințe proprii, important de menționat ar fi că:
– Achiziționarea unei locuințe implică în primul rând să fii pregătit emoțional și financiar pentru a face acest pas. Trebuie să iei în calcul că pot apărea cheltuieli neprevăzute, pe lângă ratele la bancă și întreținerea locuinței, pe care trebuie să le susții. Dacă bugetul este limitat este ideal să iei în calcul varianta chiriei.
– Achiziționarea unei locuințe îți dă siguranța dreptului de proprietate, care în timp
se poate dovedi o afacere profitabilă, dacă se ia în calcul varianta vânzării ei.
Depinde, însă de situația pieței imobiliare, din acel moment și de restricțiile pe care le impune banca, în cazul achiziționării locuinței cu un credit ipotecar.
– Trebuie luat în calcul ca valoarea casei să scadă, față de prețul din momentul achiziționării, reflectat pe parcurs în rate și să nu fie chiar o afacere profitabilă pe termen lung.
– Proprietatea poate fi lăsată moștenire copiilor
– Dacă ai dat un avans mai mare la achiziționarea ei, poți beneficia de rate mai mici, comparativ cu chiria lunară, dată pentru aceeași locuință.
– Un mare dezavantaj ar fi că ratele la banca sunt, de cele mai multe ori variabile, în funcție de cursul valutar și îți pot da peste cap bugetul, lună de lună. La fel și taxele aferente unei proprietăți.
Nivelul la care se află piața imobiliară în acel moment, o analiză detaliată a bugetului familiei, a situației profesionale și a preferințelor fiecăruia vor indica mai bine care opțiune este mai sigură. Tu ce preferi? Să stai într-un apartament de două camere într-un cartier mai mic, proprietate personală sau să fii chiriaș, într-o locuință asemănătoare, ultracentral, cu aceeași bani, dați lunar?