Compania Pandora Prod, cel mai mare producător din industria textilă din Vrancea, va dezvolta, în premieră la Focșani, o Școală Duală. Proiectul este derulat împreună cu alți parteneri din domeniu și are ca obiectiv pregătirea de muncitori calificați pentru industria confecțiilor textile. Inițiativa arată interesul companiilor din domeniu pentru a rezolva problema resursei umane, a muncitorilor calificați de care este nevoie în această industrie. Școala Duală înseamnă un program de formare profesională realizat după metoda germană, o îmbinare bine echilibrată între teorie și practică. Este un program similar vechilor școli profesionale, însă cu implicarea societăților comerciale din domeniul de activitate. Acest model german a fost implementat cu succes în Ardeal, în special de către firmele din industria auto.
Proiectul Școlii Duale este unul foarte avansat iar în anul școlar 2018-2019 ar urma să fie prima clasă. Dorel Simiz, acționar și directorul general al companiei Pandora Prod, spune că societatea oferă un pachet salarial consistent angajaților iar condițiile de muncă sunt unele dintre cele mai bune din industrie. Pachetul salarial înseamnă, pe lângă salariu, asigurarea de transport gratuit la locul de muncă dar și acțiuni de responsabilitate socială. În ceea ce privește câștigurile salariale, cei mai mulți bani îi obțin salariații cu experiență. Totuși, în ceea ce privește angajații, „identificarea resursei umane devine cea mai mare provocare a companiilor”.
La fel ca și în alte domenii, firmele de confecții nu au suficienți muncitori pentru a face față comenzilor. „Există o criză a resursei de muncă, nu numai în sectorul industriei textile, și aceasta are, din punctul meu de vedere, cel puțin două cauze. Pe de o parte exodul masiv de forță de muncă spre occident și, pe de altă parte, o lipsă a educației în spiritul muncii care a devenit mai acută în ultimii ani. Sunt foarte puțini elevii care vor să termine un liceu și să știe o meserie. Toți vor să meargă la facultate sau să plece în străinătate să câștige mai mult. Este doar un miraj căci fără să cunoști o meserie este greu să găsești un job stabil și plătit onorabil. Angajații noștri apreciază la Pandora Prod tocmai acest lucru – un serviciu stabil și un pachet salarial onorabil. Însă, așa cum vă spuneam, pentru a gestiona cât mai bine aceast criză a resursei umane cred că trebuie ca noi, cei din industrii, să facem ceva. Întrucât considerăm că investiția în resursa umană este singura opțiune pentru un business durabil, în cadrul companiei am decis să investim într-un parteneriat public-privat pentru a dezvolta, la Focșani, o Școală Duală în domeniul confecțiilor. Este un proiect pe care intenționăm să îl finalizăm în 2018 împreună cu alți parteneri din industria textilă. Vrem, în primul rând, să oferim tinerilor alternativa de a învăța o meserie și sperăm ca în anul școlar 2018-2019 să avem prima clasă de acest gen la Focșani”, a spus Dorel Simiz. Despre imaginea negativă a industriei textile din România, Dorel Simiz spune că este vorba despre „cazuri singulare care nu fac cinste nimănui”. „Mă refer aici, în special la comportament abuziv, condiții improprii de muncă sau la programe prelungite și extenuante pentru angajați. Noi dezaprobăm astfel de situații și considerăm că ele au contribuit la sporirea reticenței față de industria noastră”, a adăugat managerul Pandora.
„Tinerii nu mai învață astăzi o meserie”
Managerul de la Pandora Prod spune că este nevoie de personal calificat în domeniul confecțiilor textile, de la constructori de tipare la salariați CTC. De aceea și interesul firmelor din domeniu pentru a dezvolta proiectul Școlii Duale. „Tinerii nu mai învață astăzi o meserie și acest lucru se simte și în industria noastră fiindcă, uneori, este dificil să găsești și muncitori care au experiență sau care au dorința de a munci. Tocmai de aceea, cred că o Școală Duala va avea și acest rol – de a educa în spiritul muncii pentru ca, un tânăr care are o meserie poate, ulterior, să evolueze. Avem în cadrul companiei noastre angajați care au început pe poziții de muncitori în mașina de cusut iar acum sunt constructori de tipare, lucrează la CTC sau sunt șefi de linii de producție. Este o evoluție firească și normală pe care noi o încurajăm acolo unde o identificăm și ne bucură faptul că astfel reușim să dezvoltăm oameni împliniți profesional, aceasta fiind și misiunea companiei noastre”, a precizat Dorel Simiz.
Compania Pandora Prod operează două fabrici, în municipiul Focșani și în municipiul Tecuci. Produsele pentru clienții externi sunt dezvoltate în sediul de la Focșani, unde este și majoritatea personalului TESA. La fabrica din Tecuci există doar linii de croit și linii de producție. În total, la Pandora Prod lucrează o mie de persoane iar firma este într-o campanie continuă de recrutare de personal calificat, de operatori confecții, CTC, constructori de tipare etc..