Alimentația influențează formarea bolilor canceroase – acest lucru este astăzi dovedit de către medicii și cercetătorii din toată lumea! Aproximativ o treime din toate cazurile de îmbolnăvire cu cancer au o strânsă legătură cu deprinderile pe care le avem în ceea ce privește hrana de zi cu zi. Bineînțeles că pe lângă aceasta sunt și alți factori care joacă un rol foarte important.
Fumatul spre exemplu, alcoolul, ereditatea sau diferitele infecții duc la îmbolnăvirea cu această boală necruțătoare. Niciun om nu se hrănește doar cu alimente puse pe grătar sau cu vitamina C. Cercetătorii au constatat însă că legumele și fructele în cantități mari, produsele din făină integrală și alimente cu cât mai puțină grăsime cu putință sunt armele cu care putem preveni apariția cancerului. De asemenea vitaminele E și C, carotinoidele, seleniul luptă pentru aceeași cauză.
Alimentația și cancerul de colon
Cancerul de colon a devenit în ultimul timp una dintre cele mai răspândite forme de cancer mai ales în cazul femeilor. Circa în jur de 20.000 de bărbați și femei se îmbolnăvesc anual în România de această boală.
Obiceiurile de alimentație sunt răspunzătoare pentru formarea tumorilor de pe intestinul gros, însă și activitatea fizică foarte redusă. Cine servește mese slabe în grăsimi de orice fel cu multe legume, fructe, produse de panificație din cereale integrale și pește și are o viață activă din punct de vedere sportiv se poate proteja foarte bine împotriva cancerului de colon. Până în prezent studiile au demonstrat că cele mai eficiente legume sunt roșiile. Concluzia este că o alimentație sănătoasă, bogată în legume și fructe și săracă în grăsimi, arsuri sau prăjeli ne protejează sănătatea de orice fel de formă de cancer, chiar și de cele care nu au nicio legătură cu aparatul digestiv (cancerul de plămâni de exemplu).