Valter Popescu nu mai este, de ieri, directorul general al societății de termoficare a Focșaniului. El și-a retras candidatura, în cadrul ședinței Consiliului de Administrație al ENET. Locul său a fost preluat, interimar, de fostul director tehnic, Mariean Vișan. Primarul Decebal Bacinschi speră ca la 1 noiembrie, ENET să nu mai aibă datorii la furnizorul de gaze.
Valter Popescu nu mai este, de ieri, directorul general al societății de termoficare, ENET Focșani. El și-a retras candidatura pentru ocuparea funcției, în cadrul ședinței Consiliului de Administrație al ENET, care a avut loc ieri. Atribuțiile sale au fost preluate de fostul director tehnic al societății, Mariean Vișan, care va ocupa postul interimar.
Valter Popescu ocupa funcția de director al ENET din 1996. El va rămâne angajatul societății de termoficare, dar pe un post care nu implică nicio atribuție de conducere. „Astăzi, 3 septembrie 2012, s-a întrunit Consiliul de Administrație al SC ENET SA pentru finalizarea procedurii de selecție a directorului general, conform OUG 109/2012. Analizând implicațiile noului contract, candidatul selectat pentru funcția de director general, domnul Popescu Valter, din motive personale, și-a retras candidatura. Conform prevederilor contractului de mandat semnat în 2008 cu SC ENET SA, domnul Popescu Valter revine ca angajat al societății pe un post fără atribuții de conducere. Până la organizarea unei noi selecții pentru funcția de director general, interimatul va fi asigurat de domnul Vișan Mariean, director tehnic al SC ENET SA”, a transmis Cristina Gavrilă, purtătorul de cuvânt al societății de termoficare.
Directorul interimar, Mariean Vișan, susține că lucruri esențiale în conducerea ENET nu se vor schimba în perioada imediat următoare. În opinia sa, până când populația nu-și va plăti facturile, ENET-ul nu va putea fi cu facturile la zi. „Asta este legea, eu îl înlocuiesc pe el până când se va organiza un concurs. Deocamdată, data concursului nu s-a stabilit. Domnul Popescu va fi numit pe un post de inginer în cadrul societății, conform contractului de muncă și de mandat. El a luat la cunoștință despre această schimbare și a optat pentru un post fără a ocupa locul altcuiva. Voi analiza alături de colegi și de domnul Popescu și vom lua niște măsuri care să îmbunătățească activitatea”, ne-a declarat Vișan. El a dat asigurări că, luna aceasta, nu există pericolul ca ENET să nu mai furnizeze apă caldă.
Bacinschi speră la mai bine
Primarul Focșaniului, Decebal Bacinschi, speră ca încasările din lunile septembrie și octombrie să aducă societatea de termoficare la zi cu plata facturilor la gaze. „Eu zic să nu se oprească apa caldă în următoarele două luni. Atât timp cât respectăm această eșalonare, atât timp cât ne plătim rata pentru lunile din urmă, înseamnă că am respectat ceea ce am hotărât”, spune edilul.
Edilul este de părere că vor exista reacții pro și contra în ceea ce privește demisia lui Popescu, dar speră ca în scurt timp, lucrurile să reintre în normal. „Eu am fost foarte ocupat azi (n.r. ieri), am avut și audiențe și am mai avut o întâlnire cu cei care se ocupă de lucrări prin Focșani și abia acum am aflat de domnul director. După atâția ani de directorat, această situație va crea anumite reacții și din partea cetățenilor și din partea celor care lucrează la această societate, și pro și contra. Cred că lucrurile, într-o perioadă foarte scurtă de timp, vor intra în normal”, a susținut primarul.
Potrivit lui Bacinschi, prețul gigacaloriei nu va crește, ci doar criteriile de performanță. „Cred că vor fi unele lucruri care se vor schimba în următoarea perioadă de timp la această societate. Ca orice schimbare care se face, nu te gândești decât să fie puțin mai bine”, speră Bacinschi.
În prezent, ENET mai are de achitat furnizorului de gaze 5 milioane de lei din eșalonare, plus facturile aferente lunilor de consum. „În luna iulie am făcut o eșalonare a datoriilor. La sfârșitul lunii iulie, ENET avea o datorie de aproape 7,5 milioane de lei către GDF Suez. Am făcut o eșalonare pe trei luni, câte 2,5 milioane pe lună, în august, septembrie și octombrie. În luna august, cu ajutorul domnilor consilieri, am aprobat mărirea capitalului și astfel am reușit și am respectat plata primei rate. Urmează acum să respectăm plata facturii lunii septembrie și octombrie, asta însemnând să încaseze cel puțin 2,5 milioane de lei, plus 1,1 milioane contravaloarea facturii lunare. Avem obligația să plătim și eșalonarea și valoarea facturii, plus salarii și altele”, spune primarul.
Teoretic, ENET ar trebui să încaseze într-o lună cel puțin 4,5 milioane de lei pentru a fi la zi cu datoriile. Decebal Bacinschi speră ca la 1 noiembrie, ENET să fie cu datoriile la zi, însă în ritmul în care s-a încasat în luna august, șansele sunt slabe.
Cu toate că am încercat ieri, în nemumărate rânduri, să luăm legătura cu fostul director al ENET, Valter Popescu, acesta nu a fost de găsit.