Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785

VIDEO şi GALERIE FOTO: Şcoala Faraoanele: clădire improprie, copii înghesuiţi


  

 

   200 de elevi din Faraoanele, comuna Vârteșcoiu, învață într-o școală veche de peste 80 de ani. Construită în anii ’30, în 2012 aceasta nu mai corespunde nevoilor elevilor și cadrelor didactice. În 2007 a fost semnat un contract pentru reabilitarea unui corp de clădire, dar fosta guvernare pedelistă nu a alocat fondurile necesare.

   Elevii Åžcolii din satul Faraoanele, comuna Vârteșcoiu, învață de patru ani într-o clădire improprie, înghesuiți și în condiții greu de imaginat pentru acest secol. Clădirea în care funcționează școala a fost construită în urmă cu mai bine de 80 de ani, iar clasele au o suprafață mult mai mică decât este indicat.
   În 2007, a fost semnat contractul în vederea reabilitării unui corp din clădirea școlii, investitia inițială fiind estimată 20,7 milioane de lei. Din păcate, fosta guvernare pedelistă nu a alocat decât 195 de mii de lei, sume total insuficiente pentru ca elevii să învețe în condiții cât de cât decente.
   Zilele trecute, am mers la Faraoanele pentru a vedea cu proprii ochi care este situația. Toaleta elevilor mai mari, aceeași din secolul trecut, ocupa o bună parte din curtea unității de învățământ. Cu pereții scorojiți și ușa de la intrare din lemn, în interior preferai să nu-ți arunci privirea. Nici toaleta pentru prichindei nu arată mai bine.
   Mulți dintre părinți s-au declarat nemulțumiți de condițiile precare ce le sunt oferite copiilor lor și au formulat numeroase plângeri în acest sens. Evident, fără să dispună de fondurile necesare, cei din conducerea Åžcolii din Faraoanele s-au văzut nevoiți să își continue activitatea în condițiile date. Prin stoleria veche de lemn, în interior este ca și afară iarna, iar pereții plini de crăpături contribuie la aspectul dezolant.
   Numărul copiilor care merg la școală este din ce în ce mai mare, dar până la renovarea școlii, ei vor fi obligați să suporte condițiile așa cum sunt. Grav este faptul că din cauza condițiilor proaste, scad performanțele copiilor la învățătură. 
   Anul acesta, școala a primit mobilier pentru clasa pregătitoare, dar montat în sălile de clasă sinistre, copiii nu vor veni la școală cu drag de învățătură, mai mult ca sigur. „Nu avem posibilități și va trebui să începem așa cursurile. Åžcoala care se reabilitează cu fonduri de la guvern nu se mai termină. S-a amânat de la an la an terminarea ei. Sunt mulți ani de când s-a renunțat la corpul acela de clădire și aș vrea să nu mai treacă tot atâția ani până se va termina reabilitarea. Acolo aveam cât de cât condiții și lucram altfel. Este foarte dificil să supraveghem copiii în pauze, lucrarea fiind lăsată așa de constructor. Sunt fiare în jur, șanțuri, toalete improprii. Elevul de serviciu și profesorul de serviciu au sarcina să supravegheze în pauze, dar este foarte dificil și ne rugăm să nu avem probleme. Eu nu dau vina pe nimeni, dar trebuie sprijinită școala”, a spus Florea Costea, învățător la Åžcoala din Faraoanele.

Ore de curs reduse 

   Pentru a face orele mai suportabile, reprezentanții unității de învățământ au redus ora de curs de la 50 la 45 de minute. În această unitate de învățământ se învață în două schimburi și cel puțin pe perioada iernii, este destul de neplăcut pentru copii să ajungă acasă cu noaptea în cap. „Cu ora de 45 de minute ne adaptăm condițiilor, să facem ora. La 11.30 trebuie să eliberăm sălile de clasă. pentru a putea intra ceilalți elevi, din seria a doua. Iarna este și mai periculos, pentru că se întunecă repede, iar alți copii au șase ore”, a adăugat învățătorul.
   Aproximativ 200 de copii învață în cadrul acestei unități de învățământ. Așadar este nevoie urgentă de finalizarea lucrărilor la corpul de clădire aflat deja în lucru. Prin urmare, reprezentanții autorităților locale fac toate demersurile pentru urgentarea obținerii finanțării. „Din 2007 avem o școală în reabilitare. Nu s-a continuat finanțarea și acum, 200 de copii învață în două schimburi, în condiții total improprii. Am făcut solicitări, dar așteptăm”, a spus primarul comunei Vârteșcoiu, Viorel Mârza.

Pereții crăpați, văruiți, iar tâmplăria scorojită, vopsită

   Pentru a mai înviora un pic atmosfera, școala a fost igienizată în această vară, evident în măsura în care acest lucru a fost posibil. Au fost văruiți pereții și s-a mai vopsit tâmplăria, acolo unde a fost posibil. Oficialii Åžcolii din Faraoanele se pregătesc acum să îi întâmpine pe elevi, în noul an școlar. „Am încercat să creăm condiții minime copiilor. Åžcoala s-a văruit, s-au vopsit geamurile, s-au șetrs. Åži grupurile sanitare au fost igienizate. Sperăm să fie un început de an școlar frumos. În ceea ce privește cosntructia școlii, am făcut demersuri mai multe. Urmează să depunem și la minister un memoriu și vrem să cerem chiar și o audiență la doamna ministru. Din alte surse de finanțare nu putem continua lucrările pentru acea școală. Suntem puși într-o situație urâtă, le promit copiilor și părinților că școala se va finaliza, iar acest lucru nu se mai întâmplă”, a spus Mihaela Partenie, directorul Åžcolii din Vârteșcoiu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?