Administratorii asociațiilor de proprietari din municipiul Focșani au fost înștiințați ieri de primarul Decebal Bacinschi că în curând asociațiile cu datorii mari vor fi „călcate” de un corp de control, care va verifica, printre altele, dacă nu cumva banii plătiți de locatari în contul energiei termice s-au dus la plata altor utilități, mai „urgente”. Edilul a făcut apel la administratori să strângă debitele de la populație, pentru a nu intra cu datorii mari la gaze în iarnă și pentru a nu se pune din nou problema întreruperii apei calde. Ideea facturării individuale în tot municipiul a fost aprobată de toți cei prezenți și s-ar putea concretiza în viitorul apropiat printr-un proiect de hotărâre al Consiliului Local.
Conducerea ENET, aleșii locali și reprezentanții asociațiilor de proprietari au încercat ieri, timp de două ore, să găsească răspunsuri la cele mai stringente probleme care țin de sistemul de termoficare din Focșani, în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Primăria Focșani. Discuțiile au avut loc în contextul pregătirii pentru intrarea în iarnă, primarul Decebal Bacinschi solicitând administratorilor să se mobilizeze pentru strângerea debitelor care pun în dificultate fabrica de căldură.
De asemenea, edilul, alături de consilierul local Cătălin Vrabie, care a solicitat organizarea acestei întâlniri, a anunțat că în perioada următoare vor avea loc controale la toate asociațiile de proprietari, începând cu primele 20-30 cu cele mai mari datorii, pentru a se vedea de ce se acumulează atât de mari debite. „Stăm cel mai prost din țară la încasări. Vom trimite echipe de control la asociațiile de proprietari cu datorii mari și vom verifica și dacă banii încasați de la cetățeni s-au dus și în altă parte, la plata energiei electrice sau a gazelor. Ajutați-ne să încasăm cel puțin jumătate din debite”, le-a spus celor prezenți primarul Decebal Bacinschi.
Gigacaloria rămâne la 285 lei în această iarnă
Edilul Focșaniului s-a arătat preocupat de faptul că este posibil să se intre cu datorii la căldură, în iarnă. Potrivit înțelegerii cu furnizorul de gaze GDF Suez, ENET trebuie să plătească o rată lunară de câte 2,5 milioane lei în septembrie, octombrie și noiembrie. Luna trecută, de la populație s-a strâns 1 milion de lei, iar Consiliul Local a completat suma pentru plata facturii cu încă 1,5 milioane de lei. În această lună, de la populație s-au încasat doar 250.000 lei. „În 5 zile trebuie să strângem 2,25 milioane lei, în condițiile în care salariații de la ENET nu și-au luat salariile de o lună și jumătate”, a mai spus primarul Decebal Bacinschi. Acesta este de părere că debranșările în masă și montarea de centrale termice de apartament au dezechilibrat sistemul centralizat de termoficare.
Directorul ENET, Mariean Vișan, a prezentat o situație potrivit căreia suma datorată către furnizorul de gaze GDF Suez este în prezent de 6 milioane lei. „Printre motivele creșterii facturilor și a încasărilor mici de la populație se numără creșterea prețului la energie, combustibil, creșterea facturării la populație, dar și condițiile meteo deosebite din iarna trecută, când, timp de 30 de zile au fost sub minus 10 grade Celsius”, a spus directorul ENET. De asemenea, prețul gigacaloriei a crescut din anul 2010, de la 148 de lei, până în prezent, când este 285 lei, acest preț fiind valabil și pentru facturarea energiei termice din această iarnă.
Lista „rușinii”
Datoriile asociațiilor în facturare comună însumează în prezent 4,3 milioane lei. Ieri s-a citit și lista „rușinii”, a primilor cinci asociații cu datorii mari la plata energiei termice. Este vorba despre Asociația de locatari nr. 167 de pe Strada Independenței nr. 6, cu o datorie de 359.000 lei. Juristul a două dintre asociațiile desprinse din Asociația nr. 167 a explicat că fostul administrator ar fi plecat cu 82.000 lei, din banii locatarilor, și că în prezent se află mai multe dosare pe rolul instanțelor de judecată pentru recuperarea acestor debite. Aceste asociații vor fi și primele care vor fi verificate de corpul de audit care va fi constituit la nivelul Consiliului Local. Următoarele patru asociații aflate în topul datornicilor sunt: Asociația nr. 98, de pe Strada Pictor Grigorescu nr. 8 – 255.000 lei, Asociația nr. 791, de pe Str. Ghe. Magheru nr. 3 – 221.000 lei, Asociația nr. 280 de pe Strada Revoluției nr. 17 – 2000.000 lei și Asociația nr. 136 de pe Strada Slt. Tănăsescu nr. 9 – 168.000 lei. Doi dintre administratorii acestor asociații, care au fost prezenți la întâlnire, au fost chestionați de consilierii locali.
Preluarea în facturare individuală, indiferent de datorii
Directorul ENET, Mariean Vișan, a anunțat că s-a simplicat procedura pentru preluarea în facturare individuală a locatarilor care în prezent sunt la asociațiile în comun, cu mențiunea că preluarea se va face indiferent de datorii. Unii administratori au cerut ca ENET să preia aceste debite. „Nu putem prelua debitele pe care le-ați făcut cinci ani de zile și noi să ne spălăm pe cap cu ele. Noi ne putem asigura că se plătesc debitele preluate la facturarea individuală, ENET se va ocupa de încasarea lor, pe parcurs”, a specificat consilierul local Cătălin Vrabie.
De altfel, ideea introducerii facturării individuale în tot orașul ar putea face obiectul în viitorul apropiat al unui proiect de hotărâre care să fie aprobat în Consiliul Local, mai ales că și administratorii au fost de acord cu această propunere.
Consilierul Liviu Oloeriu a fost și mai radical, spunând că „putem recurge și la soluții extreme, cum ar fi să nu dăm drumul la căldură în blocul sau scara care nu are facturare individuală”. Unii administratori au semnalat faptul că s-au lovit de rezistența proprietarilor de a oferi o copie după actul de proprietate al casei, pentru trecerea la facturarea individuală.
Pe parcursul întâlnirii, spiritele s-au încins, fiind scoase la iveală și unele situații inedite. Astfel, un administrator a relatat faptul că are în asociație o persoană bolnavă psihic care, timp de 20 de ani nu și-a plătit factura la căldură, acumulând datorii de 143.000 lei.
Situația societății de termoficare a municipiului la intrarea în iarnă rămâne încă incertă, în contextul datoriilor mari la gaze acumulate și neplătite.