Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

GALERIE FOTO: Deţinuţii, învăţaţi ce să facă pentru a nu recidiva


   12 persoane private de libertate, care își ispășesc pedepsele în Penitenciarul Focșani, au participat, ieri, la ultima fază a programului „Reducerea Riscului de Recidivă”. Acesta a avut 12 sesiuni, iar cea de ieri s-a intitulat „Piața”, fiind organizată de reprezentanți ai Serviciului de Probațiune de pe lângă Tribunalul Vrancea, în colaborare cu Penitenciarul Focșani.
   La această acțiune au luat parte reprezentanți ai instituțiilor publice din Vrancea și Buzău, respectiv AJOFM, Serviciul de Probațiune, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, Centrul de Calificare și Formare Profesională, Direcția de Asistență Socială, vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Cel Mare, prefectul județului, Cătălin Popescu, și reprezentanți ai Serviciului Public Comunitar Județean de Evidență a Persoanelor. 
   Stoica Dumbravă este unul dintre deținuții înscriși în acest program. El a fost condamnat la un an și trei luni de închisoare pentru abateri la regimul circulației rutiere. Stoica Dumbravă a spus că „este un program foarte bun, prin care am văzut greșelile pentru care am ajuns aici . Libertatea este cea mai scumpă. Programul te întărește, îți dă încredere în tine și te face să conștientizezi lucrurile rele pe care le-ai făcut, dar și lucrurile bune pe care trebuie să le faci”.
   Un alt deținut, Vasile Virgil Ardeleanu, care a ajuns la închisoare pentru luare de mită, consideră că acest program, pe care l-a urmat, este benefic pentru majoritatea persoanelor private de libertate. „Sper că ceea ce s-a întâmplat în cazul meu a fost un accident și sper că toți colegii mei de aici au înțeles ce înseamnă să fii privat de libertate”, a spus Vasile Virgil Ardeleanu.
   Scopul acestui program a fost acela de a găsi alternative pentru persoanele care sunt condamnate la închisoare și pentru a reduce riscul de a comite alte infracțiuni atunci când vor fi în libertate. În timpul programului, deținuții participanți și-au schimbat comportamentul și gândirea și au încercat pe cât posibil, împreună cu reprezentanții instituțiilor amintite, să-și identifice nevoile, gradul de impulsivitate și obiectivele pe care le au pentru atunci când vor fi liberi.
   Deținuților li s-a spus că primul lucru pe care trebuie să-l facă, atunci când vor fi liberați, este să-și găsească un loc de muncă. Reprezentanții instituțiilor cu responsabilități în domeniu nu le-au ascuns faptul că acest lucru este ușor și le-au sugerat să se califice în mai multe meserii, care să-i ajute în viitor.
   Reprezentanții Penitenciarului Focșani sunt de părere că acest program le va ajuta pe persoanele private de libertate să se descurce. Comisarul Felicia Ionescu, asistent social la Penitenciarul Focșani, a precizat că persoanele private de libertate, care au participat la acest program, provin din rândul celor care își execută pedepsele în regim deschis și care au avut un nivel de educație minim. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?