Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

GALERIE FOTO : 62 de ani de la înfiinţarea Ansamblului Folcloric „Brâul de la Jitia“


Autoritățile locale din comuna Jitia, respectiv primarul Ion Păun și viceprimarul Vasile Zamfiroiu, au organizat, zilele trecute, o festivitate de premiere a foștilor și actualilor dansatori ai Ansamblului Folcloric „Brâul de la Jitia”. Momentul s-a ținut la primăria din localitate, marcând 50 de ani de la înființarea Festivalului Folcloric Vrâncean și 62 de ani de activitate a Ansamblului Folcloric „Brâul de la Jitia”. La eveniment au luat parte scriitorii Constantin Marfet, Vasile Ghinea, Dumitru Hangu, directorul școlii, Gabriel Lalu, coregrafii și instructorii Petruța și Lucian Lalu, preotul George Drogeanu, fostul director al școlii Natalița Davidescu, educatoarea Dumitrașcu Lilica, meșterii populari Ilinca Colniceanu și Florica Å¢ăpor, Aurel Åželaru inspectorul școlar general adjunct, foști și actuali dansatori ai ansamblului și numeroși localnici.
Toți dansatorii care au evoluat în cadrul ansamblului au primit diplome de excelență. Pentru cei care au trecut în neființă, diplomele au fost ridicate de rude. Cel mai bătrân dansator, care a și fost premiat, este Paraschiv Noapteș, de 87 de ani, care a dansat timp de 62 de ani. „Împreună cu viceprimarul și cu domnii Petruța și Lucian Lalu, am hotărât să facem această reuniune cu ocazia a 50 de ani din momentul în care la Jitia s-a înființat Festivalul Folclorului Vrâncean. Alături de noi este inspectorul școlar general adjunct al ISJ Vrancea, Aurel Åželaru, pe care noi îl considerăm un apropiat de-al nostru, al Văii Râmnicului. Am decis să oferim diplome la toți foștii și actualii dansatori, care de-a lungul timpului au dansat pe scenele festivalului de la Poiana Mărului, Poiana Negari și pe alte scene din țară, ba chiar și din afara țarii. Formația de dansuri bărbătești Jitia, mai precis Brâul de la Jitia, este înființată de 62 de ani. Å¢in să precizez că în anul 1969 a participat la un festival organizat în Cehoslovacia, în 1971 în Italia și în 1972 în Suedia. Ne mândrim cu această formație, care se face remarcată prin dansurile speciale și costumele autentice. Cu această ocazie, vreau să înmânăm distincțiile celor prezenți dar să-i comemorăm și pe cei care au făcut parte din formație și nu mai sunt printre noi. Vreau să mulțumesc domnilor Lalu, care fac niște eforturi foarte mari pentru ca tradițiile de la Jitia să fie în continuare și să nu se piardă. Îmi e teamă de momentul în care domnul Lalu nu se va mai putea ocupa de asta, pentru că nu văd cine ar putea duce tradiția mai departe”,  au fost vorbele primarului Ion Păun.
Inspectorul școlar Aurel Åželaru le-a propus autorităților locale să înregistreze la OSIM ca marcă înregistrată „Brâul de la Jitia”. „Vreau să mulțumesc autorităților locale pentru invitație și vă spun sincer că sunt onorat că sunt la Jitia. (…) Mi-a venit o idee și mi-aș dori ca domnul primar să fie în același asentiment cu mine! Ce-ar fi dacă ați înregistra la OSIM „Brâul de la Jitia”? Așa cum Chipărușul de la Nereju este înregistrat la OSIM, așa puteți face si aici la Jitia. Domnul primar este o persoană deschisă, cu inițiativă și cu siguranță va reuși asta!”, a precizat inspectorul școlar general adjunct. Cei care au primit diplome au fost emoționați și încântați, mai ales că este pentru prima dată când cineva de la nivel local îi apreciază pentru activitatea lor.
Coregraful Lucian Lalu a vrut să treacă în revistă activitatea ansamblului de-a lungul anilor, rezultatele obținute, modul în care au fost schimbate anumite mișcări de dans și evoluția. „Nu au existat întreruperi încât să nu fim prezenți la spectacole și, de-a lungul anilor, ansamblul a numărat peste 46 de membri. Această activitate se datorează în comuna noastră mai multor persoane, care s-au preocupat în mod deosebit. Vreau să încep cu activitățile desfășurate în școli cu ajutorul învățătorilor și al profesorilor, printre care menționez pe doamna Davidescu Natalița și Noapteș Smaranda. Aceste doamne s-au ocupat de formații de copii, cu care s-au prezentat la diferite spectacole și au obținut și premii importante. Primii pași ai copiilor au fost învățați de mici și când veneau la noi, aveau deja primele noțiuni de bază și pașii învățați. Formația bărbătească a fost înființată în anul 1955, urmând ca anul viitor să fie întemeiat „Brâul de la Jitia”, cu contribuția doamnei Pârvu Dumitra și Tita Sever, care au cules cele mai frumoase și interesante mișcări. În anul 1957 a câștigat la un concurs național locul III, fiind la vremea aceea un merit deosebit. Pe parcursul anilor, au mai intervenit modificări de repertoriu, dar mișcările de bază au rămas aceleași, transmițându-le mai departe la generațiile următoare. Din această formație unită am făcut și eu parte 50 de ani, menținând-o cu trudă încât să nu dispară și am considerat că nu trebuie să pierdem nimic din valoarea aceasta cu care comuna noastră se remarcă în anumite locuri”, a spus coregraful Lucian Lalu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?