Cei 47 de oameni ai străzii găzduiți de Crucea Roșie Vrancea în Adăpostul Sfântul Nicolae din Focșani au sărbătorit Crăciunul mai ceva ca-ntr-o familie! Dacă pentru mulți dintre noi asigurarea bucatelor specifice acestei sărbători, fără să mai punem la socoteală darurile și încălzirea caselor, a însemnat un efort substanțial, acestor oameni toate astea le-au venit de-a gata, ca urmare a străduinței instituției vrâncene de caritate. Astfel, adunați cu toții sub acoperișul Adăpostului, fiecare pe patul sau salteaua lui, s-au delectat cu bunătățile gătite de gospodinele Clubului Seniorilor: piftie, ciorbă de porc, sărmăluțe-n foi de viță și varză, dar și cozonac, și diverse alte alimente ce le-au făcut celor 47 de oameni zilele de Crăciun așa cum nu și-au imaginat că vor fi. Mai mult, ei au avut posibilitatea să rămână în Adăpost și peste zi.
Recunoscători pentru cele oferite – unii mai mult, alții mai puțin sau deloc conștienți de faptul că, practic, au primit cadou bunuri pentru care familiile din societate muncesc pe brânci ca să le aibă, iar uneori nu reușesc să le aibă – ei au dorit să ofere drept cadou celor ce îi îngrijesc un mini-recital de colinde. Acesta a avut loc în seara primei zile de Crăciun, chiar acolo, pe treptele din fața Adăpostului de Noapte Sfântul Nicolae. Cu voci mai răgușite sau mai muzicale, cu ochi strălucitori și pătrunși evident de spiritul Crăciunului, ei s-au străduit să cânte cât s-a putut de bine, ignorând frigul de afară, astfel încât ineditul lor moment a fost auzit, probabil, și de toți locuitorii caselor din zonă. Åi, pentru că niciun colindător nu poate rămâne nerecompensat, ei au primit din partea conducerii Filialei de Cruce Roșie Vrancea câte un tichet social în valoare de 10 lei, pe care pot să-l cheltuiască după cum cred de cuviință.
Bucuroși că au putut să ofere ceva în schimbul confortului ce le este asigurat, s-au retras, apoi, fiecare în camera sau colțișorul lui, continuându-și sărbătoarea după bunul plac. Oricât de mult a trecut de când au ajuns pe străzi, nu au uitat că Nașterea Domnului înseamnă bucurie. Așa că și-au amenajat, după putere și pricepere, chiar și câte un colțișor special, acesta însemnând fie un brăduț împodobit, fie câteva globulețe amestecate printre jucării sau pur și simplu câte o crenguță de brăduț așezată la capul patului. Strălucirea timidă a acestora în tot amalgamul de haine murdare, încălțări scorojite, pleduri și saltele concura cu strălucirea din ochii lor, aducând iz de Sărbătoare creștinească și în Adăpost.
În prima seară de Crăciun, acolo, în Adăpost, dincolo de toate problemele pe care le au sau le fac în timpul anului, cei 47 de oameni ai străzii, tineri sau vârstnici, bărbați sau femei, s-au bucurat de tot ce au în acel moment. Åi mai cu seamă, de faptul că nu sunt singuri!