Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

GALERIE FOTO: Tradiţiile, păstrate vii la Dumitreşti


   În comuna Dumitrești, datinile și tradițiile de iarnă și în special de Anul Nou se mai păstrează încă. Un rol important în ducerea mai departe a „comorilor străbune” îl are Căminul Cultural „Alexandru Dobrescu”, prin directorul său Monica Calițeanu, care încearcă din răsputeri să mențină datinile și obiceiurile din perioada sărbătorilor de iarnă și nu numai. La Dumitrești, pe 30 decembrie, de pe la ora 11.00, copii mici formează cete de plugari și merg să are o brazdă la toate gospodăriile satului în care trăiesc, iar dacă le rămâne timp merg și în celelalte sate din comună. Au cu ei clopoței, tălăngi, buhai, bici, simbolizând alungarea spiritelor rele.
   În ziua de 31 decembrie cete de urători alcătuite din băieți de peste 18 ani formează cete mari de plugari, mascați în diferite personaje și pleacă la urat prin satele comunei. Au cu ei tă-lăngi, urs confecționat din stuf, capră, buhai, bici, acordeon. Se joacă ursul și capra pe la gospodăriile oamenilor, se spune plugușorul, se face foarte mult zgomot semnalând că anul se va înnoi.
   În unele sate un alt obicei este punerea în scenă a unei piese de teatru popular prin care se ironizează anumite persoane din localitate. Un obicei care s-a pierdut în negura timpului a fost acela al cetelor de irozi. „Pe 31 decembrie, în noaptea de Revelion, când masa este plină de bucate tradiționale: sarmale, cârnați, friptură, caltaboș, tobă, bat în ușile gospodarilor țiganii din satul Linie umblând cu Vasilca, prevestind sosirea Sfântului Vasile, prima sărbătoare mare din an. Vasilca este confecționată dintr-un sfert de cap de porc învelit într-o basma viu colorată, ornamentată cu cercei, mărgele și multe oglinzi”, a spus Monica Calițeanu, directorul Căminului Cultural din Dumitrești.
   Tot în ziua Sfântului Vasile, copii mici vin să semene gospodarii, semn de belșug pentru noul an. Se seamănă cu grâu, fasole și porumb.Toate urăturile sunt răsplătite cu covrigi, mere, nuci, dulciuri și cu bani. Tot în dimineața Sfântului Vasile se mai umblă și cu sorcova.
   De la Anul Nou și până la Bobotează se merge prin sat cu Steaua. Acum merg trei băieți, îmbrăcați frumos care vestesc bucuria Nașterii Domnului. Cu acest cântec de stea se încheie ciclul sărbătorilor de iarnă la Dumitrești. „Grupul de Datini și Obiceiuri de iarnă «Sânzienele» care activează în cadrul Căminului Cultural Alexandru Dobrescu din Dumitrești merge în zilele de Crăciun respectiv 25, 26, 27 decembrie la cele patru biserici din comună, îmbrăcați în costume populare, pentru a cânta colinde autentice slăvind Nașterea Domnului Iisus Hristos. Consider că sărbătorile de iarnă sunt cele mai frumoase sărbători din an. Se spune că, în noaptea Anului Nou, trebuie ca masa să fie bogată, iar gospodarii trebuie să poarte o haină nouă pe ei”, a încheiat Monica Calițeanu.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?