Întrucât pietonii sunt implicați tot mai des în accidente de circulație, dar și pentru că odată cu venirea sezonului cald în trafic își vor face apariția iubitorii vehiculelor pe două roți, la nivel național au fost demarate două campanii preventive, care se adresează motocicliștilor și pietonilor. Prima se numește „Motocicliștii există în trafic”, iar cealaltă „Nu trece dincolo”. Acțiuni preventive se vor desfășura și la nivelul județului Vrancea, polițiștii rutieri urmând că acorde o atenție deosebită celor două categorii de participanți la trafic, astfel încât acestea să nu fie victime ale unor accidente rutiere ce pot duce chiar la deces.
Poliția Rutieră Vrancea va acționa în perioada următoare pentru reducerea numărului de accidente rutiere în care sunt implicați pietonii și motocicliștii, mai ales că odată cu venirea sezonului cald, aceștia din urmă își vor face apariția în trafic.
Campania pentru prevenirea accidentelor de circulație în care sunt implicați pietonii se va derula până aproape de finele anului și a fost denumită sugestiv „Nu trece dincolo”. Pe parcursul campaniei, polițiștii vor desfășura acțiuni în trafic pentru conștientizarea pietonilor asupra necesității respectării normelor rutiere și a conducătorilor auto asupra consecințelor neacordării priorității de trecere pietonilor.
Pentru promovarea mesajului campaniei de informare a fost realizat un clip video, un spot radio, precum și pliante ce vor fi distribuite pietonilor și celorlalți participanți la trafic. „În cadrul «Săptămânii mondiale a siguranței rutiere», și nu numai, se vor organiza acțiuni care vor urmări diminuarea riscului rutier. Vor fi organizate acțiuni pentru combaterea indisciplinei conducătorilor de motociclete cât și a indisciplinei pietonale pe raza localităților, care vor fi concentrate în intervalele orare cu risc criminogen major, prin folosirea judicioasă a efectivelor, precum și a mijloacelor tehnice din dotare. De la începutul anului și până în prezent, pe raza județului Vrancea s-au produs 39 de accidente grave (-2), soldate cu 7 morți (-3) și 33 de răniți grav. În 10 dintre accidentele grave au fost implicați pietoni, în urma cărora au decedat 3 persoane (-1) și au fost rănite grav alte 7 (-1)”, ne-a precizat comisarul șef Viorel Gheorghe, șeful Serviciului Poliției Rutiere Vrancea.
Recomandări pentru pietoni
Pentru a nu fi implicați în accidente rutiere, polițiștii le fac pietonilor și câteva recomandări. Astfel, traversați numai pe la trecerile semnalizate sau pe la colț de stradă! Nu traversați prin fața sau spatele autovehiculelor oprite! La orice traversare, opriți-vă în afara parții carosabile, asigurați-vă din stânga, din dreapta și apoi în stânga din nou! Apreciați corect timpul necesar pentru a traversa în siguranță și luați în calcul că atunci când traversați străzi cu mai multe benzi pe sens sau când vă aflați într-o zonă cu regim de viteză ridicat trebuie să fiți mai prudenți! Traversați perpendicular pe axul drumului, în pas vioi – este drumul cel mai scurt ce reduce timpul de expunere la pericol! Dați șoferilor timp suficient pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare!
Când traversezi prin alt loc decât trecerile marcate, autovehiculele au prioritate – este responsabilitatea dumneavoastră să vă asigurați. Copiii nu trebuie lăsați să traverseze singuri – ei sunt imprevizibili și nu pot aprecia corect distanțele și vitezele. Nu uitați! Copiii imită comportamentul rutier al adulților. Evitați să circulați pe partea carosabilă sau pe pistele pentru bicicliști! Folosiți trotuarele, acostamentele, iar acolo unde acestea lipsesc, mergeți cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveți traficul în față! Respectați întocmai semnificația semnalizării rutiere (indicatoare sau semafor) și nu circulați pe drumurile publice dacă ați consumat alcool, căci posibilitatea de a fi accidentat crește semnificativ.
Fiți prudenți pe vreme rea sau întuneric! Pentru a fi vizibili, purtați haine de culori deschise și elemente reflectorizante!
„Motocicliștii există în trafic”
Odată cu venirea sezonul cald, pe șoselele din Vrancea își vor face apariția și pasionații vehiculelor pe două roți. Prin urmare, a fost demarată și campania „Motocicliștii există în trafic”. Activitatea urmărește informarea șoferilor și a motocicliștilor pentru prevenirea evenimentelor rutiere în care sunt implicați cei care conduc autovehicule pe două roți, precum și creșterea gradului de responsabilitate în trafic a acestora. Polițiștii vor desfășura acțiuni în trafic pentru conștientizarea șoferilor că pe stradă circulă și motocicliști, cărora trebuie să le acorde mai multă atenție, dar și pentru informarea motocicliștilor pentru adoptarea unei conduite rutiere preventive.
Totodată, pentru promovarea mesajului campaniei de informare a fost realizat un clip video (poate fi găsit pe pagina oficială de Facebook a Poliției Române: Facebook.com/Politia Romana – www.politiaromana.ro), precum și mai multe materiale informative care vor fi folosite în trafic, respectiv bannere, CD-uri și smart flyere care se lipesc pe oglinda stângă a autoturismelor, astfel încât să atenționeze conducătorii auto că în trafic există și motocicliști.
Recomandări pentru motocicliști
Oamenii legii le dau și motociliștilor câteva sfaturi preventive, mai ales că în Vrancea au fost înregistrate de-a lungul timpului accidente de circulație în care au fost implicați aceștia, unele dintre ele soldate chiar cu decesul iubitorilor de vehicule pe două roți.
Astfel, păstrați contactul vizual – nu presupuneți că vă văd ceilalți. Încearcați întotdeauna să aveți contact vizual cu șoferii care ar putea fi pe cale să vă intersecteze traiectoria. Anticipați intențiile partenerilor de drum – chiar și atunci când șoferii, bicicliștii și pietonii văd că vă apropiați. Ei apreciază greșit, de multe ori, distanța ori viteza. Nu vă bazați numai pe buna lor reacție. Feriți-vă de vehicule la viraje și intersecții – cel mai frecvent tip de accident de motocicletă este generat de șoferii care nu se asigură la executarea virajelor la stânga sau la schimbarea benzii de deplasare. Asigurați-vă în oglizi atunci când virați – șoferii care vin din urmă s-ar putea să nu încetinească pentru dumneavoastră. Fiți pregătit pentru condiții periculoase de drum – carosabil umed, scurgeri de lichide, nisip, pietriș, cale de rulare tramvai, gropi și alte pericole rutiere de suprafață care vă pot afecta grav aderența generând accidente. Abordați curbele cu viteză moderată, fără a le „tăia” – multe accidente se întâmplă din cauza pătrunderii pe sensul opus.
Utilizați o cască de protecție omologată – care îndeplinește standardele actuale de siguranță. Evitați să cumpărați o cască folosită, este posibil să fi suferit un accident, iar reparația poate ascunde vicii structurale. Purtați îmbrăcăminte de protecție pentru motocicliști – numai aceasta poate asigura o bună protecție în timpul unui accident și vă protejează de intemperii. Preferați echipamentul modular „în straturi”, astfel încât să-l puteți adapta la condițiile meteo în schimbare. Protejați-vă ochii – curentul de aer, insectele zburătoare și praful vă diminuează vizibilitatea și vă pot răni ochii sau fața. Cea mai bună protecție este o cască integrală cu masca de protecție inclusă.
Fiți vizibil – purtați haine strălucitoare, reflectorizante. Adaugați material reflectorizant în plus sau purtați o vestă reflectorizantă. Păstrați-vă întotdeauna farul aprins și rulați în poziția de unde șoferii vă pot observa cu ușurință în oglinda retrovzoare (la 2/3 din lățimea benzii). Evitați unghiurile moarte ale celorlalte vehicule.