Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Săptămâna mondială a spațiului cosmic


Săptămâna mondială a spațiului cosmic este marcată anual între 4 și 10 octombrie, aceste zile punctând două evenimente: lansarea primului satelit realizat de om, Sputnik 1 (4 octombrie 1957), deschizând astfel calea spre explorarea spațiului și semnarea Tratatului privind principiile care guvernează activitățile statelor în domeniul explorării și utilizării pașnice a spațiului cosmic, inclusiv a Lunii și a celorlalte corpuri cerești (10 octombrie 1967).
Ediția din 2017 a Săptămânii mondiale a spațiului (World Space Week — WSW), are la bază tema „Explorând noi lumi în spațiu”, ce se concentrează pe identificarea următoarelor obiective de explorare spațială: Luna, planeta Marte sau și mai departe. De la prima ediție, din 2000, Săptămâna mondială a spațiului cosmic a devenit cel mai mare eveniment public dedicat celebrării spațiului, sărbătorit la nivel mondial. În 2016, au fost organizate un număr record de evenimente (2.700), în 86 de țări, potrivit site-ului www.worldspaceweek.org.
Agenția Spațială Română (ROSA), în calitate de coordonator național, invită să participe, la celebrarea Săptămânii mondiale a spațiului cosmic, organizații și instituții din România prin desfășurarea de acțiuni de educare și promovare a spațiului, având la bază tema ediției „Explorând noi lumi în spațiu”, prilejul fiind o oportunitate prin care publicul larg poate fi informat despre contribuțiile științei și tehnologiei spațiale la îmbunătățirea condiției umane. În plus, este cadrul ideal prin care poate fi stârnit interesul tinerei generații către domeniul științei și tehnologiei.
România s-a aflat în repetate rânduri printre țările cu cel mai mare număr de manifestări cu ocazia Săptămânii mondiale a spațiului cosmic, în 2016 fiind desfășurate 200 de astfel de evenimente în țară, în perioada respectivă, potrivit site-ului www2.rosa.ro. Tipurile de activități pe care organizatori pot să desfășoare sunt: expoziții, dezbateri publice, conferințe, festivaluri, proiecții de filme și nu numai. Activitățile pot fi adresate elevilor, angajaților, reprezentanților guvernamentali sau din mass-media, publicului larg etc.
Pentru a participa, fiecare organizație este invitată să-și adauge evenimentul în calendarul global de acțiuni și să promoveze implicarea în Săptămâna mondială a spațiului cosmic folosind materialele puse la dispoziție pe website-ul oficial al evenimentului, printre care și hashtagul evenimentului — #WSW2017. La final, fiecare organizator va transmite un raport de activitate care va include numărul de participanți, vizibilitatea în media și fotografii din cadrul evenimentelor.
Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a declarat, pe 6 decembrie 1999, marcarea Săptămânii mondiale a spațiului cosmic în fiecare an în aceeași perioadă. Evenimentul este coordonat de către ONU, cu sprijinul World Space Week Association (WSWA), care conduce o echipă la nivel mondial de coordonatori naționali, ce promovează celebrarea săptămânii dedicate spațiului în propriile țări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?