Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Bătaie între două eleve de clasa a IX-a, din cauza concursului de miss; victima a ajuns la spital, iar agresoarea s-a ales cu media la purtare scăzută


Două eleve de clasa a IX-a, de la Liceul Tehnologic G.G. Longinescu Focșani, s-au bătut în școală, luni, după ce una dintre ele nu a trecut de preselecția pentru concursul de Miss din cadrul Balului Bobocilor. Potrivit informațiilor furnizate de directorul unității de învățământ, Cătălin Danciu, fata agresată a ajuns la spital. Eleva aleasă să participe la concursul de miss i-a adus tot felul de injurii celei care nu a trecut de preselecție, fapt care a înfuriat-o pe cea din urmă. Potrivit unor surse, ea și-ar fi chemat în ajutor și unul dintre părinți. „A fost vineri o preselecție pentru concursul de miss, una dintre ele a fost aleasă, una nu. Vineri nu s-a întâmplat nimic, iar luni, cea aleasă a jignit-o pe cealaltă, care a bătut-o. Noi am făcut un consiliu profesoral, se vor lua măsuri împotriva elevei. Aceasta va avea nota scăzută la purtare. Am luat în discuție să nu mai facem deloc balul bobocilor sau să îl facem în școală”, ne-a spus profesorul Cătălin Danciu.
În Liceul G. G. Longinescu există camere de supraveghere, dar și pază proprie, precum și un profesor de serviciu, dar cu toate acestea există zone în unitate  neacoperite în permanență, mai ales că numărul elevilor este mare. Chiar săptămâna trecută, un reprezentat al Poliției a fost în liceu și le-a vorbit elevilor despre cum să nu se comporte și despre cum să evite violența. 
Directorul liceului ne-a mai spus că va schimba camerele de supraveghere din școală cu unele mai performante și, totodată, va monta mai multe astfel de aparate pentru a acoperi cât mai multe unghiuri.

Despre combaterea violenței, la ora de dirigenție 

Violența în școli este unul dintre cele mai sensibile subiecte din școlile din județ și nu numai. Sunt evenimente care nu ajung să fie raportate la poliție sau la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) și nu mai intră în nici o statistică. Sunt școli în care directorii sunt nevoiți să o facă pe polițiștii, ceea ce nu este deloc normal. Numărul violențelor în școli este în creștere, atât în Vrancea cât și la nivel național, lucru transmis chiar de polițiști.
Conducerile unităților de învățământ iau, fiecare în parte, deciziile care consideră că le protejează cel mai mult elevii și profesorii. Astfel, montează camere de supraveghere, angajează paznic propriu, încheie contracte cu firme de pază, au profesori și elevi de serviciu. În unele unități școlare s-au amenajat magazine în incintă pentru a limita ieșirile elevilor în afară, toate acestea pentru a securiza pe cât posibil elevii și cadrele didactice.
În urmă cu numai o săptămână, la sediul IȘJ Vrancea, a fost prezentat un raport al Poliției privind securitatea în școli și faptul că toate datele statistice conduc spre o creștere a numărului de astfel de infracțiuni în rândul elevilor. Cum fenomenul agresiunilor verbale și fizice ia amploare în școli, poate că ar trebui derulate mai multe campanii la nivelul unităților de învățământ, prin care să se ajungă la diminuarea fenomenului. Școala singură nu poate și nici nu are pârghiile necesare să stopeze acest fenomen, de aceea ar fi utilă o mai mare implicare a părinților, a colegilor de clasă și chiar a întregii societăți.
În școli, mulți profesori se folosesc de orele de dirigenție pentru a vorbi despre efectele grave, pe termen scurt și lung, ale violenței manifestate la vârste fragede, când se modelează comportamentul. „În fiecare școală există o comisie pentru combaterea violenței, în cadrul orelor de consiliere și orientare sunt incluse teme de discuție legate de combaterea violenței, începând cu violența verbală și terminând cu cea fizică”, ne-a spus inspectorul Bogdan Ciubotaru, purtător de cuvânt al IȘJ Vrancea.

Cazuri de violență în școli de la începutul anului școlar

Violența se manifestă sub diverse forme, iar școala devine spațiul în care conflictele dintre elevi evoluează. De la începutul acestui an școlar, au fost înregistrate șase cazuri de violență verbală și fizică, în unitățile de învățământ din județul Vrancea. Fără a fi luat în calcul cel de luni.
De altfel, și IȘJ Vrancea derulează în permanență activități, în colaborare cu diverse instituții ale statului, pentru combaterea și diminuarea violenței în rândul elevilor. „Activitățile de prevenire și combatere a violenței în școli s-au derulat și se derulează permanent atât la orele de Consiliere și orientare, cât și prin derularea unor programe și proiecte educaționale. Unul dintre proiectele derulate la nivel județean pentru elevi s-a numit: „Învăț să aleg, câștig în viitor!” – proiect derulat de D.G.A.S.P.C. Vrancea, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Vrancea și Centru de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vrancea, care a avut ca principal scop maximizarea șanselor în rândul elevilor de a răspunde corect situațiilor de risc și pentru găsirea răspunsurilor adecvate la situațiile care includ violență. Totodată, trebuie respectate cu strictețe și prevederile Regulamentului de Ordine Interioară, întărirea pazei și ordinii în școli, ședințe și lectorate cu părinții. În fiecare școală există o comisie de prevenire și combatere a violenței, care adoptă anual un plan operațional al unității școlare privind reducerea fenomenului de violență în mediul școlar. Comisia de prevenire a violenței școlare analizează cazul, gradul de vinovăție și sancțiunea ce se impune. Directorul unității de învățământ trebuie să anunțe Inspectoratul Școlar Județean Vrancea în termen de o oră, despre orice act de violență petrecut în școală”, transmit reprezentanții IȘJ Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?