Primăria Focșani va începe procedurile pentru realizarea proiectului cu fonduri europene pentru modernizarea Șoselei de centură și a celorlalte străzi din municipiu, o investiție estimată la circa 18 milioane euro. Ieri, consilierii locali au votat, după aproape o oră de discuții, ca Direcția de Dezvoltare Servicii Publice să preia în administrare sectoarele de drumuri naționale care tranzitează Focșaniul. Era condiția necesară pentru ca municipalitatea să înceapă procedurile de achiziție publică a documentațiilor tehnice necesare pentru depunerea proiectului care ar trebui realizat cu fonduri europene. Proiectul este complex, cu două sensuri giratorii, la Praktiker și la ieșirea din municipiu spre Golești, piste de bicicliști pe șoseaua de centură dar și pe alte sectoare de drumuri naționale și străzi din municipiu. Proiectul pregătit de municipalitate prevede inclusiv lucrări pe străzile Anghel Saligny, 1 Decembrie, Bîrsei, Longinescu, montarea de stâlpi de iluminat public. Practiv, centura municipiului va fi transformată într-un bulevard cu toate facilitățile de circulație. Nu în ultimul rând, primarul a precizat că pistele de bicicliști vor fi realizate conform normativelor, adică o lățime de minim trei metri. „Bani avem la bugetul local. Proiecte se fac de echipa de la primărie dar trebuie toată documentația tehnică pentru a putea accesa aceste fonduri europene. Avem pregătit caietul de sarcini pentru achiziția publică a documentaților, studii de fezabilitate, DALI, necesare pentru realizarea acestui proiect dar ne trebuie această hotărâre de Consiliu Local. Este un proiect mare pe care putem să îl implementăm”, a spus primarul Cristi Misăilă.
O altă investiție cu fonduri europene pregătită de municipalitate este realizarea unui terminal intermodal în cartierul Sud, unde să fie direcționate autobuzele de transport public care vin din sudul județului. Studiile de trafic au arătat că, zilnic, sunt 630 de curse care pleacă din Focșani spre această zonă a județului, adică 1260 de autobuze sau microbuze care tranzitează municipiul și creează probleme în trafic,
Primarul Cristi Misăilă le-a explicat consilierilor că există un Plan de Mobilitate Urbană, studii realizate de echipa de la Primărie și se poate depune un proiect pentru accesarea de fonduri europene de 18 milioane euro pentru amenajarea șoselei de centură și a celorlalte sectoare de drumuri naționale. Așa cum a mai explicat edilul, termenul limită pentru depunerea acestui proiect este sfârșitul anului 2018 însă procedurile legale de realizare a documentației tehnice, a licitațiilor pentru toate studiile durează circa un an de zile.
Proiectul referitor la „aprobarea dării în administrare către Direcția de Dezvoltare Servicii Publice Focșani, a sectoarelor de drumuri naționale DN 2 km 180+220 – km 188+390, DN 2D km 0+000 – km 2+552, DN 23 km 0+000 – km 5+025 și DN 23A km 0+000 – km 1+500, împreună cu terenurile aferente, până la emiterea ordinului de începere a lucrărilor în cadrul proiectului „Remodelarea arterei formată din Calea Munteniei și Calea Moldovei, astfel încât să corespundă nevoilor urbane”” a fost aprobat după aproape o oră de discuții. Consilierii liberali au ridicat probleme pe care ar fi trebuit să le discute în comisiile de specialitate, nu în plenul Consiliului Local. A fost din nou circ marca PNL, iar liberalii și consilierul de la UNPR au fost convinși să voteze după ce primarul Cristi Misăilă i-a avertizat că aceste drumuri sunt deja preluate de Consiliul Local, conform protocolului cu Ministerul Transporturilor, iar în caz contrar vor răspunde pentru modul în care se face deszăpezirea în această iarnă. Primarul le-a prezentat consilierilor o hartă a investițiilor în infrastructura rutieră din Focșani pentru care a fost pregătit caietul de sarcini necesar pentru achiziția documentațiilor tehnice.
De altfel, primarul a arătat că vechiul consiliu local a decis, în 2015, solicitarea preluării acestor drumuri din administrarea Ministerului Transporturilor iar acest lucru a fost realizat în luna august. Practic, de la semnarea protocolului de către primar, aceste drumuri au trecut la Consiliul Local, cel care răspunde pentru întreținerea lor. Nu au lipsit discuțiile despre „firmele de casă” care ar realiza lucrările la aceste străzi. În acest context, primarul Misăilă a subliniat că, la ultima licitație organizată de municipalitate pentru un pachet de șase străzi din centrul Focșaniului, s-au înscris patru asocieri de firme și a avertizat că va face sesizări penale pentru calomnie astfel încât cei care fac asemenea acuzații să le poată dovedi în fața magistraților.