Viticultorii vrânceni cer modificarea Legii viei și vinului pentru a nu permite amestecul de vinuri românești cu vinuri importate din Uniunea Europeană. Solicitările micilor producători vrânceni au fost discutate, ieri, la ședința Comisiei de Dialog Social de la Prefectura Vrancea. Lista finală a propunerilor de mo-dificări va fi stabilită săptămâna viitoare. Micii producători viticoli au subliniat că este nevoie de o legislație în domeniu care să țină cont de interesele micilor producători și nu doar de cele ale marilor procesatori din domeniu. O altă doleanță este reglementarea mai strictă a băuturilor fermentate nedistilate (BFN). Viticultorii sînt nemulțumiți că, în continuare, se permite folosirea apei, fără nici o restricție, pentru aceste băuturi care creează practic o concurență neloială vinurilor. Doar în Vrancea, au arătat viticultorii, se află 10% din suprafața cu vie a țării iar circa 30 de mii de familii au exploatații viticole. Una dintre dorințele viticultorilor este eliminarea controalelor de la Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
„ANSVSA să verifice vinul scos la consumator, de pe rafturi. Pentru că nu se pricepe la activitatea de producție. Aici suntem deja verificați de Inspecția de la Direcția Agricolă. Ce asistență tehnică îmi asigură medicul veterinar ca să îi plătesc 6 milioane de lei vechi pe an”, a afirmat inginerul Manole Toader, de la Federația Viticultorul.
Potrivit unei situații de la Direcția Agricolă, în doar un an de zile, suprafața de vie rămasă nelucrată a crescut de aproape trei ori, de la 800 hectare în 2008, până la circa 2.600 hectare în această primăvară, adică 10% din suprafața cu vie a județului. Micii producători cer un sprijin mai consistent din partea statului și pentru asociațiile și cooperativele agricole. De asemenea, soli-cită creșterea cantității maxime de vin care poate fi produsă de viticultori fără obligarea autorizării ca antrepozit fiscal până la 100 mii litri sau 10 vagoane, limita maximă din UE.