Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Chiriaşii ANL au dat în judecată Ministerul Dezvoltării


Chiriașii ANL din Focșani au contestat la Curtea de Apel Galați prețul de vânzare a locuințelor pentru tineri construite în municipiu.

Un grup de chiriași a depus, inițial, o adresă către Ministerul Dezvoltării Regionale prin care solicita revocarea ordinului privind stabilirea prețului de vânzare la locuințele pentru tineri însă nu a primit niciun răspuns în termenul legal de 30 de zile. Tinerii au arătat în adresă că prețul este prea mare și, de asemenea, perceperea de TVA pentru aceste locuințe nu este legală.
În acțiunea depusă la Curtea de Apel Galați se arată motivele pentru care ar trebui anulat ordinul care stabilește prețul de vânzare a locuințelor pentru tineri. Astfel, potrivit Codului Fiscal, este scutită de TVA operațiunea „livrării de construcții/părți de construcții și a terenurilor pe care sunt construite, precum și a oricăror altor terenuri”. Reclamanții arată că, potrivit Codului Fiscal, o construcție este considerată nouă în anul primei ocupări sau utilizări și în anul următor, după această dată construcția respectivă nu mai poate fi considerată nouă.
„Cum locuințele ANL din Municipiul Focșani sunt date în folosință actualilor chiriași încă din anul 2002, acestea nu mai sunt locuințe noi, prin urmare se încadrează în prevederile art 141 din Codul Fiscal, fiind așadar scutite de la aplicarea taxei pe valoare adăugată”, se arată în acțiunea tinerilor din Focșani.
O altă nemulțumire a tinerilor este prețul de vânzare a locuințelor deoarece acesta a fost stabilit pornind de la valoarea contractelor aferente anului 2009. „În mod nelegal raportarea valorii de înlocuire s-a făcut la anul 2009 întrucât locuințele noastre s-au realizat în anii 2001-2002, perioadă în care prețul de construcție era cu totul altul față de cel din 2009”, se arată în acțiune. Chiriașii ANL cer anularea Ordinului 1298 din 2010 privind stabilirea valorii de înlocuire pe metru pătrat precum și emiterea unui nou act normativ care „să stabilească o valoare de înlocuire pe metru pătrat a acestor locuințe, fără a include valoarea TVA la locuințele vechi, ținându-se cont și de momentul realizării blocurilor precum și de prețurile practicate în fiecare zonă”. Tinerii consideră că, prin modul în care a fost stabilit prețul de vânzare a locuințelor, le sunt vătămate drepturile de chiriași ANL și potențiali cumpărători ai locuințelor pe care le dețin deoarece „dacă am fi cumpărat de la un investitor privat acesta ar fi aplicat corect prevederile Codului Fiscal dar Statul prin Ministerul de resort aplică legea după bunul său plac”.
La nivelul primăriei Focșani se așteaptă ultimele precizări de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului pentru ca municipalitatea să poată demara vânzarea a 295 de locuințe ANL. Prețul pe care l-a propus ministerul a fost de 407 euro pe metrul pătrat la care s-ar putea adăuga taxele notariale și înscrierea în cartea funciară. Municipalitatea focșăneană vrea să vândă locuințele ANL de pe strada Ulmului unde sunt 11 scări de bloc cu 176 apartamente dar și de pe străzile Bradului și Aleea Parc cu câte trei scări de bloc fiecare și totalizând 119 locuințe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?