Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785

30 de primării nu mai au bani pentru salarii


Primarii vrânceni se pregătesc de proteste după ce guvernul pedelist Boc i-a lăsat fără bani pentru funcționarea administrațiilor locale. La Bîrsești și Paltin, nu s-au mai plătit salarii de trei luni, deși primăriile funcționează cu mai puțin de jumătate din funcționari. Consiliul Director al filialei Vrancea a Asociației Comunelor din România a arătat că 30 de primării vrâncene se află deja în colaps financiar iar numărul acestora va crește în lunile următoare.

Primarii vrânceni se vor întâlni, joi dimineață, pentru a stabili măsurile de protest față de abuzurile comise de actualul guvern pedelist Boc. Nemulțumirile primarilor vizează în primul rând rectificarea bugetară și modul în care le-au fost tăiate fondurile dar și implementarea proiectelor naționale și europene de către Guvern.
Primele discuții ale aleșilor locali au avut loc, ieri, cu aproximativ 70% dintre primarii vrânceni, nemulțumiți de aplicarea Ordonanței Guvernului 18 din 2010, privind rectificarea bugetară. „Este un abuz făcut de Guvernul Boc. Aplicarea OG 18/2010 va reduce bugetul cu suma de 15,8 milioane RON (158 mi-liarde lei vechi). Vor pierde 7,9 milioane RON (79 miliarde lei) orașele și comunele din județ și 7,9 milioane RON (79 miliarde lei) Consiliul Județean Vrancea. Banii sunt retrași de la bugetul de funcționare al unităților administrativ teritoriale – 13,4 milioane RON (134 miliarde lei), de la bugetul care asi-gură funcționarea Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului – 1,4 milioane RON (14 mi-liarde lei) și de la bugetul pentru lucrări de drumuri și poduri – 984.000 RON (9,84 miliarde lei)”, se arată într-un comunicat al Consiliului Director al fi-lialei Vrancea a Asociației Comunelor.

Primăriile se pregătesc de faliment

Tăierea fondurilor prin rectificarea bugetară a trimis, deja, aproape jumătate din primăriile vrâncene în colaps financiar. „30 de primării de la nivelul județului Vrancea sunt, în acest moment, în colaps financiar, iar din luna octombrie 2010, toate cele 73 de primării din județ vor fi în imposibilitatea de a asigura funcționarea grădinițelor și școlilor din localități, iar primăriile nu vor mai putea asigura iluminatul public, implicit siguranța cetățenilor din comune și nu în ultimul rând nu se vor mai putea achita in-demnizațiile pentru asistenții personali ai persoanelor cu handicap și nu se vor mai putea plăti nici salariile celor care lucrează în administrația locală”, se arată în comunicatul Asociației Comunelor.

Funcționarii primăriei Bîrsești nu și-au primit salariile

La Bîrsești, cei zece salariați ai primăriei au primit doar avansul din salariul pe ultimele trei luni. Edilul Costică Hîrșu a afirmat că încasările din taxele și impozitele locale sunt insuficiente pentru a asigura funcționarea primăriei. „Este rău. Nu ne putem descurca pentru că taxele și impozitele locale sunt insuficiente și nu pri-mim niciun ajutor de la bugetul de stat. Ba mai mult, ni se taie și la această rectificare bugetară negativă. Noi deja funcționăm cu un număr mai mic de funcționari față de necesar. Primăriile vor fi nevoite să închidă ușile. De aceasta este în stare acest guvern reșapat”, a afirmat primarul din Bîrsești.
O altă primărie fără fonduri este Spulber unde autoritățile locale se confruntă și cu  dezastrul produs de inundațiile din acest an. „Prin această rectificare ni se ia aproape un mi-liard de lei vechi din bugetul pentru acest an. Nu vom mai avea bani pentru salarii, pentru investiții. Avem drumurile distruse de inundații și nu vom mai avea bani ca să le reparăm”, a afirmat primarul Vasile Rusu, precizând că valoarea pagubelor produse de inundații se ridică la 500 mii lei, adică cinci miliarde lei vechi.

Guvernul schimbă criteriile la acordarea fondurilor europene

Primarii vrânceni sunt nemulțumiți și de implementarea proiectelor naționale și europene de către Guvern. Atât proiectele naționale, respectiv aplicarea Ordonanței 7 din 2006 și a Hotărârii de Guvern 577/1997 – cât și cele europene, prin măsurile 322 și 125m, sunt blocate ca urmare a criteriilor de selecție, deoarece au fost schimbate regulile în timpul jocului de către Guvern de cel puțin șapte ori în perioada de depunere a proiectelor.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?