Ediția: Marți 24 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Marți 24 Decembrie 2024. Nr 6785

Restanţele la bănci depăşesc 87 milioane lei


Criza economică și absența măsurilor de sprijin față de mediul privat falimentează tot mai mulți vrânceni. Valoarea restanțelor către bănci s-a ridicat, în luna septembrie, la peste 87 milioane lei. În același timp, valoarea creditelor acordate a ajuns la 845 milioane lei, pentru creditele în moneda națională, respectiv 814 milioane lei pentru creditele în valută. Economiile din bănci se mențin la 1,2 miliarde lei, nivel înregistrat și la sfârșitul anului trecut.

Vrâncenii nu mai găsesc bani pentru plata ratelor către bănci, arată situația realizată de Banca Națională pentru luna septembrie. Lipsa unor măsuri concrete de sprijin a mediului privat, cel care susține bugetul statului, și de introducere sau majorare a unor noi taxe și impozite se reflectă direct în calitatea vieții. În cifre, statistica oficială a Băncii Naționale arată că valoarea restanțelor la creditele contractate în lei și în valută era de peste 87 mi-lioane lei. Potrivit BNR, cele mai mari restanțe erau înre-gistrate la creditele în lei, cu o valoare totală de 55 mi-lioane lei. De asemenea, va-loarea în lei a restanțelor la creditele contractate în va-lută se ridică la 32 milioane lei.
Statistica BNR arată că va-loarea creditelor în lei care trebuie achitate către instituțiile bancare se menține la un nivel scăzut, față de perioada similară a anului trecut. Dacă, în luna decembrie 2009, valoarea cre-ditelor curente era de 871,1 milioane lei, începând cu luna iulie s-a constatat o diminuare iar în septembrie s-a ajuns la 845 milioane lei. Cele mai mari sume erau datorate de agenții econo-mici, cu o valoare de 451,9 milioane lei în vreme ce po-pulația datora 391 milioane lei, din care 308 milioane lei pentru credite de consum.

Creditele în valută sunt preferate pentru locuințe

O valoare aproape egală se înregistra la creditele contractate în valută. Potrivit datelor BNR, la sfârșitul lunii decembrie 2009, vrâncenii aveau contractate credite în valută cu o valoare de 773 milioane lei, din care va-loarea creditelor curente era de 752 milioane lei. În septembrie 2010, vrâncenii datorau peste 814 milioane lei la creditele contractate în valută. Cele mai mari sume trebuie plătite de către populație, care are credite cu o valoare totală de 527 mi-lioane lei, ponderea cea mai mare fiind la creditele pentru consum, cu o valoare de 369 milioane lei.
De menționat că, pentru achiziționarea unei locuințe, vrâncenii au preferat cre-ditele în valută. Peste 151 milioane lei este valoarea creditelor în valută ale vrâncenilor pentru locuințe, comparativ cu 11 milioane lei, creditele în moneda națională cu aceeași destinație.

Vrâncenii au economisit în lei

Pe de altă parte, vrâncenii nu au apelat la economiile păstrate în bănci pentru zile negre, atât în moneda națio-nală cât și în valută. Valoarea totală a economiilor aflate în instituțiile bancare depășește 1,2 miliarde lei. Potrivit BNR, în iunie, vrâncenii aveau la bănci depozite în moneda națională în valoare de 889 milioane lei, în creștere cu câteva milioane față de luna anterioară. Situația este similară la depozitele în monede străine. Depozitele și conturile în valută se ridicau la 358 milioane lei, în creștere față de luna anterioară.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?