Vrâncenii vor avea o masă de Crăciun mai săracă decât anii trecuți din cauza scumpirii produselor alimentare dar și a reducerii salariilor. Ultimele date ale Institutului Național de Statistică (INS) arată că prețurile alimentelor au crescut cu aproape 6% în ultimele 12 luni în vreme ce salariile s-au redus, în medie, cu 10%. Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la cartofi și ouă, cu 10 și respectiv 8%. Pe lista produselor cu prețuri mai mari se află făina, mălaiul, zahărul, legumele. Creșterile de prețuri s-au înregistrat mai ales în luna iulie, după ce guvernanții pedeliști au decis majorarea TVA până la 24%.
Produsele alimentare s-au scumpit, în medie, cu aproape 6%, arată INS, în timp ce veniturile salariale s-au redus cu circa 10% de la începutul anului. Cei mai afectați sunt bugetarii unde reducerea veniturilor salariale ajunge până la 40%. În Vrancea, potrivit buletinului statistic lunar, salariul mediu net din luna septembrie 2010 a fost de 923 lei, față de 1.089 lei, la începutul anului. Mai mult, în luna septembrie 2010 câștigul salarial mediu net din județul Vrancea a fost cu 31,1% mai mic față de cel înregistrat pe total țară. În schimb, prețurile produselor alimentare au crescut cu aproape 6% în ultimele 12 luni, cele mai mari creșteri din ultima lună fiind înregistrate la cartofi – 10% și ouă – 8%. Scumpiri importante au fost înregistrate la fructe proaspete – 4,3%, făină – 3,5%, mălai – 1,9%, zahăr – 2,2%, ulei comestibil – 2,4%. Un kilogram de roșii a ajuns 7 lei pe tarabele din Piața Moldovei. Prețurile mărfurilor nealimentare au înregistrat o creștere de 0,3%, cele mai mari creșteri fiind la energia termică – 6% și combustibili – 0,8%. În aceste condiții, rata anuală a inflației a atins, în noiembrie, un nivel de 7,73% și se estimează că va depăși 8,2% în luna decembrie.
Prețuri ridicate în magazine
Prețurile mari ale produselor alimentare îi determină pe mulți vrânceni să aștepte ofertele speciale ale magazinelor pentru a-și face cumpărăturile pentru sărbători.
În supermarketuri pieptul de pui ajunge la 20 lei/ kg, pulpele de pui 11 lei/ kg sau 22-25 lei, în cazul preparatelor din carne de porc. Mai ieftine sunt produsele de carne realizate sub brandurile proprii ale supermarketurilor, unde diferențele sunt considerabile, de 5-6 lei/kg.
Nici în Piața Moldovei nu sunt prețuri foarte mici. La boxele de carne un kilogram de carne de porc se vinde de la 8 lei. Totuși, focșănenii așteaptă săptămâna 20-25 decembrie când Piața Moldovei se deschide comercianților de carne de porc. Administrația Piețelor pune la dispoziție circa 100 de mese pentru cei care vor să își vândă marfa, la un tarif de 18,6 lei/zi.