Vrâncenii trebuie să se pregătească de noi scumpiri la benzină, motorină, electricitate, cafea. Motivul este creșterea accizelor plătite către stat deoarece cursul de schimb pentru calcularea accizelor este mai mare cu 0,8% față de cel stabilit pentru acest an. Din acest motiv, benzinarii se tem că prețurile vor ajunge chiar și la 7 lei pentru carburanți. O altă veste proastă vine de la producătorii de energie regenerabilă care estimează o creștere de minim 4% a facturilor la electricitate.
Anul 2012 va debuta cu noi scumpiri la benzină, motorină, electricitate, dar și la alcool, tutun, cafea și la produsele de lux. De vină este creșterea accizelor, care vor fi calculate la cursul de schimb anunțat, luni, de Banca Centrală Europeană (BCE), respectiv 4,3001 lei/euro, mai mare cu 0,8% față de cursul din urmă cu un an, de 4,2655 lei/euro, folosit la calculul accizelor aferente acestui an. Nivelul accizei în lei este stabilit, potrivit Codului Fiscal, prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar anunțat de BCE pentru prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent. Accizele sunt plătite în prezent pentru producția de alcool și băuturi alcoolice, tutunul prelucrat, produse energetice și cafea.
Producătorii din domeniu estimează că un pachet de țigări va depăși 12 lei, iar un pachet de cafea se va scumpi cu aproape trei bani. Nu în ultimul rând, doar accizele vor duce la scumpirea carburanților cu patru bani pe litru. Cel mai mult va crește factura la energie, unde se estimează o creștere de circa doi lei.
Scumpiri la benzină și motorină
Distribuitorii de carburanți se tem însă că prețurile la benzină și motorină vor sări până la 7 lei/litru. Potrivit declarațiilor preșe-dintelui Asociației bezina-rilor independenți Ion Tache, făcute la postul de Radio Europa FM, benzina și motorina vor ajunge până la sfârșitul anului la un preț de peste 6 lei/litru. „Dacă se merge în trendul acesta la sfârșitul anului o să ne ducem peste 6 lei/litru la aproape toate produsele petroliere. Iar anul viitor nu știu ce minune s-ar putea ivi ca să nu ajungem la 7 lei pe produsul petro-lier referindu-mă la produsele de bază motorină și benzină”, a declarat Ion Tache, pentru Europa FM.
Creșterile de prețuri la pompele din România au fost constante în ultimii ani, deși prețul petrolului a înregistrat cea mai mare scădere trimestrială din 2008 până acum.
Accizele la cafea vor fi menținute și în 2012
Accizele la cafea vor fi menținute și în 2012, deși eliminarea acestora a fost programată încă din 2010, România fiind printre cel trei țări din Europa unde se plătește în continuare această taxă. Producătorii sau importatorii de cafea vor plăti anul viitor accize de 153 euro/tonă pentru cafeaua verde, 225 euro pe tonă pentru cafea prăjită și de 900 de euro pe tonă pentru cafeaua solubilă. Anul trecut, Codul Fiscal prevedea eliminarea accizelor începând cu 1 ia-nuarie 2011, însă Ministerul Finanțelor a decis să mențină taxele și în acest an. Compa-rativ, vecinii din Bulgaria au eliminat accizele la cafea odată cu intrarea în Uniunea Europeană, în 2007.
Facturi mai mari la electricitate
Scumpirilor datorate accizelor se adaugă majorările de tarife la electricitate cauzate de legea energiei regenerabile. Reprezentanții Asociației Române pentru Energie Eoliană (AREE) au estimat o creștere de circa 4,7% a facturilor la energie electrică. „AREE estimează că impactul va fi de doar 4,76%. Am trimis aceste calcule și premierului și ministrului Economiei”, a afirmat Ionel David, public affairs consultant al Aso-ciației Române pentru Energie Eoliană (AREE)într-un seminar cu tema energiei.
Potrivit calculelor Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), consumatorii de electricitate din România vor plăti 10 miliarde de euro în plus la facturi până în anul 2020, pentru sprijinirea investi-țiilor în energii regenerabile.
ANRE estima în august, după primirea avizului de la CE, că legea va fi aplicabilă în septembrie, lucru care însă nu s-a întâmplat.
De asemenea, ANRE apreciază că prețul energiei electrice achitat de consumatori ar putea crește anul viitor cu 10%, ca urmare a aplicării legii.
Legislația sprijină proiectele în energii regenerabile prin sistemul certificatelor verzi, care permite investitorilor recuperarea investițiilor. Certificatele verzi sunt acordate pentru energia electrică produsă din surse regenerabile și livrate consumatorilor. Schema de sprijin prin certificate verzi va fi aplicată în perioada 2011-2021. Cel mai mare impact va fi resimțit în 2016-2017, când consumatorii ar putea ajunge să plătească pentru energie cu până la 30% mai mult.