Peste 10 milioane litri de vin au fost aduse din Italia, Spania sau Repu-blica Moldova de către marii producători de vinuri din județ, în primele luni din 2011. Modul în care a fost folosit vinul este verificat în această perioadă de inspectorii vitivinicoli de la Direcția Agricolă Vrancea. Surprinzător, pe lista importatorilor de vinuri din Vrancea se află și câțiva mici producători de vinuri. Aceștia nu au cumpărat vapoare cu vin dar au luat cantități mici, de 5-6 vagoane. „Micii producători au cumpărat vin de masă din import pentru a se asigura că vor avea materie primă până la recoltă. Au fost aduse vinuri albe și vinuri roșii”, au explicat reprezentanții Direcției Agricole.
Prețul de achiziție al vinurilor a fost destul de mic, comparativ cu prețul de achiziție al strugurilor de pe piața românească, respectiv 1,9 lei. Reprezentanții Direcției Agricole au explicat că vinurile de masă aduse din import au fost îmbuteliate și vândute doar pe piața românească. Conform legislației românești, aceste vinuri de masă pot fi amestecate – cupajate doar cu alte vinuri de masă produse în țările Comunității Europene. Pe etichetă trebuie specificat că este vorba de vinuri produse în UE și trebuie menționată țara de origine și nu doar cea în care a fost îmbuteliat. „Până acum au fost găsite probleme de etichetare a vinurilor produse. Unele firme au trecut vinuri de UE sau vinuri comunitare, fără să fie trecută țara de origine, Italia sau Spania”, au precizat Direcției Agricole.
Dacă marii producători vrânceni au preferat să importe vinuri de masă pentru a face față competiției dure la prețurile de pe piața românească, câteva case de vinuri renumite din România au preferat să cumpere struguri din Vrancea. Este vorba de câțiva producători de vinuri de o calitate superioară ale căror produse pot fi găsite în supermarket-urile din județ. Pe etichetă acestea au specificat că este vorba despre vinuri provenind din Dealurile Vrancei.