Tinerii fermieri pot obține un sprijin financiar de până la 40 mii euro pentru dezvoltarea afacerilor din agricultură după ce Comisia Europeană a aprobat modificările la măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri”.
Pe lista modificărilor aprobate de Comisia Europeană la Programul Național de Dezvoltare Rurală se mai află cele la măsurile 121 „Modernizarea exploatațiilor agricole”, măsura 123 „Creșterea valorii adăugate a produselor agricole și forestiere”, măsura 313 „Încurajarea activităților turistice”, măsura 312 „Sprijin pentru crearea și dezvoltarea de microîntreprinderi”.
Directorul Camerei Agricole Vrancea, Gabriel Necula, a afirmat că specialiștii instituției au întocmit deja circa 10 proiecte pentru măsura 112 în care solicitările sunt pentru suma de 40 mii euro. „Proiectele au fost întocmite tocmai sub rezerva că va fi aprobată această modificare de către Comisia Europeană”, a afirmat directorul Camerei Agricole. Pe lista modificărilor aprobate de Comisia Europeană se află introducerea măsurii 215 „Bunăstarea animalelor” pentru sectorul porcine. Pentru măsura 123 „Creșterea valorii adăugate a produselor agricole și forestiere”, Comisia Europeană a aprobat prelungirea datei la care se încheie perioada de grație pentru standardele rămase în vigoare în cadrul acestei măsuri. Au fost prioritizate microîntreprinderile pentru sa-crificare și procesare carne precum și cele pentru colectare și procesare lapte, fiind introdusă și o plafonare a valorii maxime eligibile a proiectelor pentru acest tip de investiții.
În cazul măsurii 312 „Sprijin pentru crearea și dezvoltarea de microîntreprinderi”, a crescut intensitatea sprijinului financiar de la 70% la 85% pentru investițiile în sectorul producției non-agricole. Totodată, a fost completat criteriul de selecție privind microîntreprinderile nou înființate în vederea includerii start-up-urilor care vizează activități non-agricole productive, iar serviciile medicale din mediul rural au fost prioritizate. De asemenea, pentru măsura 313 „Încurajarea activităților turistice”, sprijinul financiar a crescut de la 70% la 85% pentru investițiile în agroturism, precum și plafonul maxim pentru investițiile în agroturism, de la 70.000 euro la 100.000 euro/proiect. „Intensitatea sprijinului a crescut de la 50% la 85% pentru investițiile în activități recreaționale”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.