Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

ATENŢIE la produsele lactate!


   Atenție la produsele lactate și brânzeturile de pe rafturile magazinelor! Mulți producători oferă informații înșelătoare și nu respectă normele tehnice de produs. Abaterile în comercializarea produselor lactate, untului, brânzeturilor au fost depistate în urma unui control al comi-sarilor de la Protecția Consumatorilor Vrancea. În urma controlului au fost aplicate nouă amenzi în valoare de 25.500 lei, fiind dispusă măsura opririi de la comercializare a unor produse în valoare de 111 lei.
   Controlul comisarilor a scos la iveală că multe produse aflate pe rafturile magazinelor nu respectă normele tehnice și, practic, îi înșeală pe cumpărători. De exemplu, în cazul Cașcavalului Gouda, comisarii arată că în denumirea alimentului sunt „două mențiuni specifice pentru două sortimente de brânză diferite, respectiv Gouda – brânză olandeză cu pastă semitare și Cașcaval – brânză cu pastă opărită”. Într-un alt caz, al Cașcavalului Dalia, s-au găsit sortimente de cașcaval cu grăsime cuprinsă între 37-42%, deși acest parametru fizico-chimic specific acestui cașcaval este 45%.
   Un alt caz în care este folosită abuziv o denumire tradițională este brânza de burduf. Potrivit Protecției Consumatorilor, au fost găsite sortimente de brânză de burduf care nu respectă autenticitatea alimentului, respectiv că „nu se folosește cașul de oaie obligatoriu ca materie primă atât pentru brânza de burduf  tip I cât și cea de tip II”. Tot la brânza de burduf, în unele cazuri s-a descoperit că producătorii nu respectă minimul de 45% pentru grăsime / suprafață uscată.
   „Un operator economic din afara județului livra către un distribuitor de pe piața vrânceană „brânză albă delicatese” – denumire care apare și în declarația de conformitate ce însoțește factura – „brânza” menționată în documente fiind în fapt un „înlocuitor de brânză” obținut din proteine din lapte, sare, cheag și grăsime vegetală. Pe etichetele de pe ambalajul de transport atât în limba străină cât și în limba română nu apare termenul „brânză”. Având în vedere că produsul se comercializează către consumatori mai ales vrac el este prezentat la vânzare cu denumirile din documentele de însoțire a mărfii – brânză albă delicatese – inducând în eroare consumatorul asupra naturii alimentului. S-a luat măsura eliminării deficienței constatate la distribuitorul din Focșani, s-a aplicat amendă contravențională”, precizează conducerea Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?