Funcționarii Fiscului vrâncean și-au actualizat declarațiile de avere pentru anul trecut. Directorul Direcției de Finanțe, Ion Ghionea, are cea mai mare avere dintre șefii fiscului vrâncean. Doar depozitele bancare și investițiile în titluri de stat se ridică la aproape 4,5 miliarde lei vechi.
Directorul de la Finanțe are active financiare în moneda națională de peste 298 mii lei, adică aproape trei miliarde lei vechi. Cea mai mare parte a banilor sunt plasați în titluri de stat, considerate cea mai sigură investiție, adică peste 268 mii lei. Altfel spus, directorul Direcției de Finanțe, Ion Ghionea, a împrumutat statul român cu peste 268 mii lei. Titlurile de stat au fost achiziționate în perioada 1991-2011. Åeful fiscului mai are un depozit bancar de peste 33 mii euro, adică peste 146 mii lei, la cursul zilei.
Venitul din salariu al șefului fiscului a fost, în 2011, de 68.468 lei (peste 680 milioane lei vechi). Este un venit foarte mare, ținând cont că salariul a fost de trei ori mai mare decât al soției, Viorica Ghionea, director adjunct la Direcția Agricolă. De asemenea, Ion Ghionea a menționat în declarația de avere și un venit de 1.645 lei, reprezentând subvenția pentru terenul agricol. Nu în ultimul rând, Directorul de la Finanțe mai are de încasat peste 80 mii lei de la statul român, reprezentând diferențele de salariu stabilite printr-o decizia a Curții de Apel de la Galați.
Åeful fiscului are aceleași proprietăți declarate în anii anteriori, respectiv peste trei hectare de teren și o casă în comuna Tătăranu precum și o casă cu terenul aferent la Petrești. Ion Ghionea conduce același VW Passat, din 2005, cumpărat în leasing.
Ciorici are salariul mai mare decât Ghionea. Deci și-a luat mașină
Directorul executiv adjunct al Finanțelor, Eugen Ciorici, se poate lăuda cu un salariu mai mare decât al directorului Ghionea, dar și cu un autoturism mai nou. Ultima declarație de avere arată că principala schimbare față de precedentul document este un autoturism VW, fabricație 2008; adică un autoturism cumpărat second hand.
Salariul directorului Ciorici a fost în 2011 de peste 69 mii lei (peste 690 milioane lei vechi). Însă venitului directorului din Finanțe a fost mai mic decât cel al soției, Marioara Ciorici. Aceasta a declarat nu mai puțin de 11 surse de venit, în total peste 77 mii lei. La veniturile din salarii se adaugă cel obținut din produse agricole, respectiv 7.500 lei.
Conform declarației de avere, familia Ciorici deține 0,68 hectare de teren în comuna Nicorești, din Galați, 0,4 hectare de teren la Cîrligele și o vilă cu terenul aferent în Focșani. La capitolul autoturisme, Eugen Ciorici a declarat un Cielo din 1996 și un Volkswagen din 2008.
În ceea ce privește activele financiare, Eugen Ciorici nu se poate lăuda cu experiența altor directori din Fisc. Directorul are doar un cont de cinci mii euro deschis în anul 2010. La acesta se adaugă un împrumut de 126 mii lei acordat societății Comunivers 912, unde acționar unic este soția sa, Marioara Ciorici. În schimb, Eugen Ciorici are datorii de peste 21 mii lei, reprezentând descoperiri de card la două unități bancare.
Grigorică, patron pe jumătate la Lebăda și acționar la Comat
Directorul Direcției de Control Fiscal, Constantin Grigorică deține un apartament, o vilă, un spațiu comercial și trei terenuri intravilan. Proprietățile imobiliare ale acestuia au fost evaluate la peste două miliarde lei vechi în precedentele declarații de averei.
Potrivit ultimei declarații de avere, Constantin Grigorică are o Toyota din 2002 și peste 93 mii lei în depozite bancare. La capitolul datorii, directorul a menționat un credit de 60.200 lei, pe 5 ani, contractat în 2011 la o unitate bancară.
În ceea ce privește activitatea comercială, directorul Grigorică este unic acționar la firma Evisuper 2000 și deține jumătate din acțiunile Curățătoriei Lebăda. Firma Evisuper este administrată de soția sa, Steliana. În plus, Constantin Grigorică mai are și acțiuni de trei mii lei la firma Comat SA Focșani.
Salariul directorului Grigorică este unul pe măsura funcției deținute. Directorul a declarat pentru 2011 un salariu anual de 65.234 lei (peste 650 milioane lei vechi), la care se adaugă veniturile de 7.913 lei dintr-un fond de investiții.
Pavel, cel mai mare salariu din Finanțe
Una dintre cele mai mari averi din Finanțe este a șefului Administrației Financiare Focșani, Teodor Pavel. El deține un apartament și o casă de locuit în Focșani, o casă de vacanță la Tulnici. La acestea se adaugă cinci hectare de teren moștenite la Comlosu Mic, în Timiș, 2,5 hectare de teren moștenite la Pechea, Galați. Averea lui Teodor Pavel mai cuprinde două mașini, un Audi A4 din 2008 și o utilitară Nissan Navara din 2005. În ceea ce privește activele financiare, șeful Administrației Focșani are în depozite bancare deschise în ultimii patru ani peste 200 mii lei.
Veniturile directorului Pavel sunt consistente. Doar din salariu, directorul a obținut în 2011 peste 75 mii lei (peste 750 milioane lei vechi), cel mai mare salariu din Direcția Generală a Finanțelor Publice. La aceștia se adaugă dobânda pentru depozitele bancare, de peste 20 mii lei. Directorul Pavel a mai declarat acțiuni la Agroind SA și Europa SA, în valoare de 4 mii și respectiv 5.455 lei.
Titlurile de stat reprezintă obligațiuni care atestă datoria publică și reprezintă împrumuturi ale statului în moneda națională ori în valută, pe termen scurt, mediu și lung.
Riscurile pe care le presupun aceste titluri de stat sunt foarte scăzute, aproape egale cu zero – deoarece statul, teoretic, nu poate da faliment -, cu un randament puțin mai ridicat decât rata inflației.
O persoană fizică poate investi în aceste titluri de stat, instrumente financiare cu risc foarte scăzut, prin intermediul asigurărilor de tip unitlinked, fonduri de pensii, fonduri de investiții, prin bănci și prin Bursa de Valori București