Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Sute de fermieri au culturile calamitate de secetă


   Numărul producătorilor agricoli vrânceni care au rămas fără recolta de grâu, porumb sau floarea soarelui crește în fiecare zi. Peste 400 de producători agricoli vrânceni au anunțat Direcția Agricolă că seceta le-a calamitat culturile agricole. Seceta a distrus culturi de porumb, grâu, floarea soarelui, orz și chiar legume.
   Documentele întocmite de agricultori cuprind informații despre cultura agricolă, suprafața de teren și gradul de calamitate.
   Purtătorul de cuvânt al Direcției Agricole, Mariana Botea, a afirmat că în perioada următoare vor fi trimise echipe de evaluare la producătorii agricoli pentru a verifica datele trecute în înștiințări. După evaluarea pagubelor produse de secetă, situația va fi transmisă către Ministerul Agriculturii. „Este o acțiune demarată la inițiativa Direcției Agricole, pentru a afla situația culturilor agricole din județ. În urma înștiințărilor primite de la agricultori vom trimite echipe pentru evaluarea pagubelor produse de secetă, iar documentațiile le vom trimite la Ministerul Agriculturii”, a afirmat Mariana Botea. Pagubele agricultorilor vor fi acoperite prin ajutoare acordate de la bugetul statului. Autoritățile guvernamentale au anunțat că au fost stabilite o serie de măsuri pe termen scurt și lung, încercând astfel să fie sprijinite IMM-urile, dar și țăranii simpli, producătorii care nu funcționează ca o persoană juridică.
   Măsurile de sprijin au fost anunțate de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. În primul rând, veniturile pentru IMM-urile a căror producție a fost afectată cu cel puțin 30% vor fi compensate, vizavi de anii trecuți, cu 80% din pierderea pe care au înregistrat-o în acest an, din cauza secetei. Cea de-a doua categorie se referă la fermierii care nu se încadrează în categoria IMM-urilor și care vor beneficia de așa-numita măsură de minimis, care vizează acordarea unui sprijin de 7.500 de euro pe beneficiar. De menționat că ajutoarele de minimis vor fi acordate conform regulamentelor europene.
   De asemenea, agricultorii vor primi subvențiile europene în avans, după ce Comisia Europeană a aprobat solicitarea formulată de autoritățile române. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a declarat că aceasta va permite asigurarea de bani pentru fermierii care au de suferit din cauza secetei. Potrivit acestuia, din 16 octombrie fermierii vor primi avansul din subvenția pe suprafață. „Putem acorda în avans 50% din sprijinul pe suprafață de la UE, adică 55 euro la hectar. 120 euro este partea acordată de CE, la care se adaugă contribuția de la stat. Fermierii vor primi din 16 octombrie 55 euro la hectar”, a spus Daniel Constantin, potrivit Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?